KAMU
İş ve Meslek Danışmanlığı Sistemi Nereye Gidiyor ?
Avrupa Birliği ülkelerinde başarılı ve sistemli şekilde uygulanan İş Koçluğu projesi, ülkemizde sınav ve sınav sonrasındaki hatalardan dolayı sonu bilinmeyen bir mecraya doğru yol alırken adayların umutlarını da götürür duruma geldi.
İş ve Meslek Danışmanlığı Projesi, İlk kez 2012 yılı içerisinde İŞKUR bünyesinde ve yaklaşık 4 bin İş ve Meslek Danışmanının atanarak göreve başlamaları ile çalışma hayatında yerini aldı. Yine İŞKUR'un açıkladığı resmi rakamlara göre de projenin hayata geçirilmesi ile birlikte 2013 yılı içerisinde 671 bin vatandaşımızın iş sahibi olduğu bilgisi kamuoyu ile paylaşılarak projenin başarısı olarak vurgulandı.
İş ve Meslek Danışmanlığı projesi bu yönü ile başarılı görüntü çizsede birde bilinmeyen bir yönü ile mağduriyetler yarattı. Son açıklanan işsizlik rakamlarının çift hanelere çıktığı ve % 10 olduğu, yine 15-24 yaş arası işsizlik oranlarının ise % 19'lu rakamlara yaklaştığı bir dönemde, sistem kendisi içerisinde işsiz İş ve Meslek Danışmanlarından oluşan ve sayıları 7 bine ulaşan bir kesim yarattı.
2013 yılı içerisinde yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazanan ve sayıları 7 bine ulaşan bu sertifikalı işsiz İş ve Meslek Danışmanı ordusuna Nisan ayı içerisinde yapılacak olan yeni sınavların neticesinde yeni danışmanlar katılacak ve işsiz İş ve Meslek Danışmanı sayısı katlanarak 10 binli rakamları aşacaktır.
11 aydır seslerini duyurma ve atanma mücadelesi veren sertifikalı işsiz İş Danışmanları, Başbakan Tayyip Erdoğan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, başta olmak üzere bir çok bakan, bürokrat, genel müdür, sendika genel başkanı, bakan danışmanı ile çeşitli ortamlarda yüzyüze görüşüp, sorunlarını anlattılar, dosyalarını, mektuplarını kendilerine ilettiler.
Gittikleri her kapıdan '' Biz sizleri biliyoruz, sizlerden haberdarız, az daha sabredin '' yanıtını aldıklarını ifade eden işsiz İş Danışmanları artık somut bir adım görmek istediklerini her fırsatta ifade ediyorlar.
İşsiz İş ve Meslek Danışmanları sitemize gönderdikleri mailde şunları dile getiriyorlar :
'' 2012 KPSS puanlarımız, 2014 KPSS'nin yapılacağı Temmuz ayı ile birlikte geçerliliğini yitirecek ve bir kez daha mağdur olacağız. Emek ve alın terikonusunda daha hassas olması gereken, Türkiye'de çalışma hayatına dair geniş bir kesimin durumunu ilgilendiren konuların en tepesinde olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile 3 kez yüzyüze görüşülmesine, katıldığı tüm televizyon programlarına adeta yüzlerce soru ve mail iletilmesine, Bakanlığına ve İŞKUR Genel Müdürlüğüne Cumhurbaşkanlığı aracılığı ile yüzlerce dilekçe ve mektup gönderilmesine rağmen neden bu suskunluk devam ediyor ?
Maliyeti 1.000 lirayı bulan sınavlar yapılarak adayların gelecekleri ve hayalleri ile oynanmaya neden devam ediliyor ? Bakan olmak soruna yaklaşarak çözmeyi, mağduriyeti önlemek adına projeler üretmeyi gerektirmez mi ?
Atanamayan öğretmen sorunu hepimizin önünde 300 bine yakın öğretmenimiz ekmek ve atanma mücadelesi veriyor. Şimdi 7 bin işsiz , atama bekleyen İş ve Meslek Danışmanı varken, sizler bütün bu konulardan haberdarken, sorunu en ince ayrıntısına kadar biliyorken; atama yapmadığınız gibi yeni sınavların yapılmasına da göz yumarak mağduriyeti bilerek yaratıyorsunuz.
Herkes çok iyi biliyor ki İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarına giren adayların çok büyük kısmı kamuda istihdam olmak adına fedakarlıkla bu sınavların yolunu tutuyor. Ama geldiğimiz noktada duyarsız bir yaklaşım neticesinde herkes mağdur oluyor. İnsanların umutları ile oynanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik'e şunu ifade etmek ve bir kez daha iletmek, dile getirmek istiyoruz '' Sayın Bakanımız 4C'liler, Taşeronlar, Üniversiteli İşçiler, Akademik Zam, Memura 1 Derece, Disiplin Affı nasıl bu ülkenin bir sorunu ve konusu ise ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları da sizin sahip çıkmanız gereken bir sorundur. Siz sahip çıkmazsanız Bakanlar Kurulu'nda bu konuyu anlatmazsınız bu sorun nasıl çözülür ? Bir açıklar mısınız ? Yıl sonunda 15 bin İşsiz İş ve Meslek Danışmanımız olduğunda kimler kazanacak ?
İMD Çalışma ve Usullerini belirleyen yönetmeliğinde çıkması ile birlikte ataması yapılan İş ve Meslek Danışmanlarının maaş mağduriyetlerini çözüme kavuşturan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik'den işsiz İş ve Meslek Danışmanları sorununu da çözüme kavuşturmasını bekliyoruz.
Artık ya bir atama yapılsın, emekler zayi olmasın ya da resmi açıklama yapılsın insanlar uyarılsın sınavlar sertifikalı işsiz ordusu yaratmak amacı ile yapılmasın. İş ve Meslek Danışmanlığı sistemi sonu bilinmeyen mecraya yol almaktan ziyade, bir tertip-düzen ve plan içerisinde yapılsın.