SENDİKA
'İş güvenliği önlemlerini artırın'
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, "Maalesef, iş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa birincisiyiz. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini artırın" dedi.
01 Mayıs 2014, Perşembe
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Barış için, özgürlükler için, haklar için, daha güçlü sendikacılık için, daha çok demokrasi için, sosyal adalet için, iş ve aş için, sömürüsüz, baskısız, onurlu bir yaşam için alanlardan haykırıyoruz" dedi.
Arslan, HAK-İŞ tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kayseri'de Kurşunlu Otoparkı'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada bugün dünyanın Kayseri'den HAK-İŞ emekçilerinin sesiyle uyandığını söyledi.
Emekçilerin Kayseri'den dünyaya haykırdığını ifade eden Arslan, "Gadasını aldığım Kayseri 1 Mayıs'ta yeni bir tarih yazıyor. 128 yıl önce insanlık dışı çalışma şartlarına isyan edenlerin sembolleştiği bu günde Kayseri'de, Türkiye genelinde de onları anıyoruz. Onları engelleyemediler, onları durduramadılar, onlar, emeklerini taçlandırdılar. 1 Mayıs'ta meydanlarda, Kayseri'de bütün Türkiye'de bayraklaştılar" diye konuştu.
Bütün 1 Mayıs kutlamalarının Kayseri'deki gibi görkemli, coşkulu, heyecanlı ve barışçıl geçmesini dileyen Arslan, bugünün onurunu, emeğini, erdem ve mücadelesini her şeyin üzerinde tutan emekçilerin günü olduğunu vurguladı.
1 Mayıs'ın işsizler, haksızlığa uğramışlar, kimsesizler, yoksullar, yetimler, engelliler, emeklilerin günü olduğunu ifade eden Arslan, şunları kaydetti:
"Bugün gençlerin, emekçi kadınların, bugün 'ben de varım' diyenlerin günü. Bugün terlemenin, yani ter emeğinin günü. Taşeronlaşmaya hayır diyoruz. Mevsimlik işçilerin sorunu çözülsün diyoruz. Ücretler üzerindeki ağır vergi baskısı son bulsun diyoruz. Kamuya kadrolu işçi alınsın diyoruz. Barış için, özgürlükler için, haklar için, daha güçlü sendikacılık için, daha çok demokrasi için, sosyal adalet için, iş ve aş için, sömürüsüz, baskısız, onurlu bir yaşam için alanlardan haykırıyoruz. Sesimizi duyun, bizi anlayın. Bizim acımız var, sancımız var, isyanımız var, önerimiz var. Taşeron köleliğini reddettiğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. Örgütsüzlüğü, güvencesizliği, kuralsızlığı tetikleyen taşeron çalışmanın yarattığı mağduriyetler, giderilmeli, taşeron işçilerinin sorunları çözülmelidir. Taşeron şirketlerde çalışanların sendikal örgütlenmesinin önü açılmalıdır. Taşeron İşçilerin hakları güvence altına alınmalıdır."
Kamudaki statü karmaşasına son verilmesi ve 4 C'lilerin sorunlarının artık çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, geçici ve mevsimlik işçiler ile ailelerinin daha fazla mağdur edilmemesi, bu işçilerin sorunlarının artık çözülmesini istediklerini dile getirdi.
"İş kazalarında dünya üçüncüsüyüz"
Daha çok istihdam, daha çok üretim, daha güçlü Türkiye için barış dolu, aydınlık bir gelecek için bugün alanlarda olduklarını belirten Arslan, şöyle devam etti:
"Gerçek iş güvencesi için, insanca iş ve yaşam için, eşitlik ve adalet talebimiz için, sosyal koruma, sosyal devlet için, kayıt dışına son verilmesi, gelir adaletsizliğine itiraz ettiğimiz için tüm Türkiye'de alanlardayız. Bugün acılarımızı, coşkularımızı, geleceğimizi ve umutlarımızı ortaklaştırmak, sorunlarımızı haykırmak için alanlardayız. Hayatlarının baharında iş başında kaybettiklerimiz için alanlardayız. İş cinayetlerinde kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimizi, hürmetle ve rahmetle anıyoruz. Maalesef, iş kazalarında dünya üçüncüsü, Avrupa birincisiyiz. Söyleyin bana, bunu hangi vicdan kabul eder. Hangi vicdan buna sessiz kalır. Diyoruz ki iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini artırın. Sendikalılaşmanın önünü açın. İşçilerin canı pahasına çalışmasının önüne geçin. İtirazımız, isyanımız var. Bitsin bu cinayetler artık. Ocaklar sönmesin, çocuklar öksüz kalmasın, analar, eşler ağlamasın. Devlete, hükümete ve işverenlere sesleniyorum. Bu feryadı duyun, bu acıyı hissedin, bu sorunu çözün."
"Sendikalar öcü, rakip, düşman değildir"
İşçilerin, memurların, esnafın, emeklilerin, işsizlerin, engellilerin, gençlerin ve kadınların sorunlarına çözüm bulunsun diye işsizlik ve yoksulluğun son bulması, insan onuruna yaraşan iş ve ücret talebi, ücretler üzerindeki ağır vergi baskısı son bulsun, angaryaya dönüşen fazla çalışmalara çocuk işçiliğine son verilmesi, daha iyi bir sosyal güvenlik sistemi, eğitim hakkı ve fırsat eşitliği için alanlarda olduklarını ifade eden Arslan, "Örgütlenme, toplumsal barışın ve demokrasinin temel taşıdır. Sendikalar öcü, rakip, düşman değildir. İşverenler ön yargılarını terk etmelidir. Sendikalar emeğin temsilcisi, çalışma hayatının ortaklarıdır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Barajsız, çağdaş sendikacılık istiyoruz. Toplu pazarlık ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Bu ülkenin vefakar, cefakar emekçileri olarak biz bunu hak ediyoruz. Daha yaygın, daha fazla ve daha güçlü sendikal örgütlenme istiyoruz" şeklinde konuştu.