KAMU
'İş güvencesi' maddesi değişiyor
"Torba Kanun" Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
-Memurların atama, görevden alma ve son verme, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına dair mahkeme kararlarına ilişkin düzenlemenin görüşmeleri, yarın da devam edecek
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, memurların atama, görevden alma ve son verme, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına dair mahkeme kararlarına ilişkin düzenlemenin görüşmeleri, yarın da sürecek.
Komisyonun bugünkü mesaisinde, Torba Kanun Tasarısına verilen önergelerle eklenen 3 yeni madde ile 72. madde kabul edildi, 82. maddenin görüşmeleri ise yarım kaldı.
Tartışmalı madde olarak, daha sonra ele alınmak üzere atlanan, memurlarla ilgili düzenlemeyi içeren 82. madde, komisyonda uzun süren görüşmelere sahne oldu.
Tasarı üzerine eleştirilerini dile getiren milletvekilleri, maddenin geri çekilmesini istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu düzenlemeyi Meclis'e getirmenin utanç vesilesi olduğunu ifade ederek, anayasaya aykırı bir maddenin nasıl müzakare edilebildiğini sordu.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, bunun, sadece devlet memurlarının iş güvencesinin değil, devletin, devlet gücünün, saygınlığının yok edilmesi olduğunu savundu. Kuşoğlu, "Bu kanunu çıkardık ne olur sonra, devletine güvenmeyen bir memur kitlesi, dürüst iş yaptı diye sürülen bir memur kitlesi, bunun altından nasıl kalkabiliriz? Bunu çıkarırsak, daha büyük günah işleyemeyiz. İki yıl sözü yerine kırmızı perşembe yazalım daha güzel olur. Bir devlet, bir anayasa, bir kanun bu kadar alay edilebilir, bu kadar yerin dibine sokulabilir. Buna alet olan komisyon. Lanet olsun bugüne" diye konuştu.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, maddenin sahibinin kim olduğunu öğrenmek istedi. Günal, düzenlemenin, devletin temelini dinamitlemek olduğunu, maddenin görüşüleceği yerin Plan ve Bütçe Komisyonu olmadığını belirtti. Günal, aynı içerikli düzenlemenin askerler için de getirildiğine işaret ederek, "Biz, boyacı küpü müyüz?" dedi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, aynı zamanda bir "İntikam maddesi" olan maddenin devletin devamlılığına zarar verebileceğini ileri sürdü.
Madde, kamu görevlileri hakkındaki atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğinin yerine getirilmesi için tanınan 30 günlük süreyi, 2 yıla çıkarıyor.
Dava konusu kadro boş da olsa bu kadroya atama yapılmasının önüne geçiyor. Kamu görevlisinin, kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması öngörülüyor.
Madde üzerinde AK Parti'nin, maddede yer alan "kamu görevlileri" ibaresini daraltılarak, bu kamu görevlilerinin kimler olduğunu sıralayan bir önerge vermesi bekleniyor.