KAMU
Hükümet, Memur Ataması İçin Düğmeye Basmalıdır!
DPB’nin 2015 yılı ilave atama sayılarının kurumlara dağılımını açıklamasının ardından DPB’ye kadro bildirimlerinde sona gelindi. 2015 yılı kadro dağılımın ardından atamalarla ilgili bir sessizlik hakim. Binlerce lisans, ön lisans ve orta öğretim mezunu aday memur olma hayali kurarken atamalarla ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor.
Kadrolar Kısıtlı!
Memur adayları, atama konusunda baskılarını sürdürüyor. GAZETEKAMU olarak da atama bekleyen adayların seslerini sürekli duyuruyoruz. Ancak kısıtlı olan kadrolar sadece merkezi atamada ve sadece ilk atamada kullanılmayacak. Mülakatla alımlar, istisnai alımlar, naklen alımlar, istifa sonrası dönüş alımları gibi farklı atama türleriyle kısıtlı olan kadrolar kullanılacaktır. 73,600 kadronun 50 bini öğretmenlere, 10 bini sağlıkçılara ayrılmıştır. 10 bini tüm kurumlara dağıtılırken 3 bin kadronun dağılımı da henüz açıklanmadı.
Memur Adayları Soruyor?
MEB, Şubat ayında 15 bin öğretmen atadı. Sağlık Bakanlığı, 9 bin personel alacağını duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı personel alım ilanına çıktı. EKPSS atamaları, şehit ve gazi yakınları atamaları, sosyal hizmetlerden yararlananların atamaları gibi birçok atama yapılırken niçin normal memur alımları yapılmıyor, niçin normal memur alımları bütçeyle kısıtlanıyor? Onlarca lisans, ön lisans bölümlerine niçin sembolik kadrolar açılıyor? Bu soruların cevaplarını adaylar merak ediyor.
Memur Adayları Tepkili!
Son günlerde bazı bölümlerin istihdamına yönelik konferans ve seminerler yapılmaya başlandı. Ziraat ve Su Ürünleri Mühendisleri, Veteriner Hekimler ile Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) mezunlarının istihdamına yönelik yapılan toplantılarda atama bekleyen adayların sıkıntıları görüşülmüştü. Ancak bu toplantıların atama bekleyenlerin beklentileriyle uyuşmadığını belirten mezunlar, her şeyin güllük gülistanlık gösterildiğini ifade etmektedirler.
Hükümet, Memur Ataması İçin Düğmeye Basmalıdır!
Yaklaşan Genel Seçimler öncesi çalışan kesimlere yönelik birtakım müjdeler verilmiştir. Ancak atama bekleyen memur adaylarıyla ilgili de müjdeler verilmesi isabetli bir karar olacaktır. Seçimden sonra çok geç olabilir. Atama bekleyen adayların taleplerine cevap verilmelidir. İyi bir sayıda memur ataması için acilen düğmeye basılmalıdır.
Memur Adaylarından Gelen Talepleri Doğrultusunda Hükümete Atama Önerilerimiz!
1)Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı atamalarını bekleyen kalabalık bir mühendis topluluğu var. Tarım Bakanı Mehdi EKER, 2 bin atama için Maliye’ye başvurduklarını ifade etmiştir. Sözleşmeli olarak planlanan 2 bin kişilik atamanın acilen yapılması faydalı olacaktır. Bakan Eker, Bakanlığının son dönemlerinde 2 bin kadroyu adaylara müjdelemelidir.
2)İş ve Meslek Danışmanları, kurum içinden değil de yeni atama talebinde bulunmaktadırlar. Sertifika olayına müdahale edilmelidir ve sözleşmeli olarak İş ve Meslek Danışmanı alım ilanı verilmelidir. Maliye Bakanlığı’nın bu atamaya onay vermesi faydalı olacaktır.
3)Aile Bakanlığı, ASDEP kapsamında 7 bin alımdan bahsetmektedir. Ancak diğer Bakanlıkların sosyologlara kadro açmaması sosyolog adaylarını mağdur etmektedir. Meslek elemanları içinde sosyologların mağduriyetinin önlenmesi için seçimden önce 7 bin kadronun bir kısmına atama yapılmalıdır.
4)BESYO mezunları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan müjdeli haber bekliyor. Adaylar, kadro olduklarını biliyor ve kadroların bekletilmesinden rahatsız. 2014 yılında alım yapmayan Spor Bakanlığı ve bağlı kuruluşları adaylara atama müjdesi acilen vermelidir.
5)Arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan abartılı bir sayıda atama istemiyor. Talep edilen 300-400 kadroya atama izni verilmelidir.
6)İİBF’liler atama mücadelesinde mağduriyetlerini anlatmaya devam ediyor. Çok fazla mezunun ve yığılmanın olduğu İİBF’lilere iyi bir sayıda kadro açılmalıdır.
7)Ön Lisans mezunları, 3001 talebinin yanı sıra bölüm bazında da yoğun bir uğraş vermektedir. Merkezi atamada ön lisans mezunlarına daha fazla kadro açılmalıdır. Özellikle üniversitelerin ön lisans kadrolarını atamaya açması faydalı olacaktır. Ön lisans mezunları arasında bazı branşlarda yüksek puanla atama bekleyen aday sayısı fazladır. Bu bölümlerin kadroları atamaya açılmalıdır.
8)Üniversitelerin ve diğer tüm kurumların serbest kadrolarına atama izni verilmelidir. Özellikle yeni açılan üniversiteler ile acil ihtiyacı olan kurumların kadroları atamaya açılmalıdır.
9)Orta Öğretim, Ön Lisans, Lisans mezunları arasında yüksek puanla atama bekleyenler için 2001-3001-4001 nitelik kodlu kadrolara daha fazla atama yapılmalıdır.
10)Öğretmen atamaları her dönem gündemdedir. Adaylar 40 bin talebiyle yoluna devam ediyor ancak Bakan AVCI ısrarla atama olmayacağını yinelemektedir. Atama yapmamak yerine 10-15 binlik bir öğretmen atamasının yapılması faydalı olacaktır. Yani MEB, 40 bini, 30 bini, 20 bini atamak ister ama elinde yeteri kadar atama izni yoktur. MEB, mevcut atama izninden 10-15 bin atamaya sıcak bakabilir. Öğretmen atama kararı alınmasında faydalı olacaktır.
SONUÇ: Atama bekleyen memur adaylarının sıkıntılarını sürekli yayımlıyoruz. Seçim öncesi atama bekleyen tüm adayların seslerine kulak verilmelidir. Seçimden sonra çok geç olabilir. Mühendis, sosyolog, İMD atamaları sözleşmeli olacağı için Maliye Bakanlığı bu atamalara izin vermelidir. Kadrolu istihdam bekleyenleri mutlu edecek yolsa serbest kadrolara atama izni vermekten geçmektedir. 2015-1 merkezi atamada Sağlık Bakanlığı alımı da dahil olmak üzere bütçeyle verilen kadrolara göre en fazla 16-17 binlik bir atama olacağını gösteriyor. Yukarıdaki bölümlerin talepleri karşılanırsa 24-25 binlik bir alım olacaktır. 25 bin memur alımı da adaylara çok görülmemelidir. 16-17 binlik alım yaraya merhem olmayacaktır ama 24-25 binlik alım mağduriyet yaşamış ve atama sözü verilen bölümlerin yüzünü güldürecektir. MEB’in muhtemel 10-15 bin öğretmen ataması da atama mücadelesi veren ve küsuratla atamayı kaçırmış öğretmen adaylarını mutlu edecektir.
NOT: İlk atama dışında bir başka sorunun da çözülmesi gerekmektedir. Eş ve sağlık durumu tayini yapamayan üniversitede çalışan memurların nakil sorunu çözülmelidir. Tayin yapamayan memurlar nakil kuyruğuna girmiş durumdadır. MEB’in naklen memur alımı yapmasına izin verilmelidir. Eş ve sağlık durumundan nakil olmak isteyen memurların nakil işlemleri mutlaka yapılmalıdır.
Zeki KARA
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.