SENDİKA
Hanefi Bostan: Öğretmen rotasyonuna hayır
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, sendikaolarak öğretmen rotasyonuna karşı olduklarını söyledi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan öğretmen rotasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Hanefi Bostan, "Son günlerde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve MEB müsteşarı Yusuf Tekin sanki eğitimin bütün sorunlarını çözmüş gibi öğretmen rotasyonundan dem vurmaktadırlar. Avcı, Meclis komisyonunda öğretmenlerin rotasyonu konusunda bir çalışma yaptıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Herkesi tedirgin etmek, yerinden etmek gibi bir niyetimiz yok. Ama belli yerlerde kilitlenmeler var, norm kadrolar dolmuş vaziyette. Ama aynı zamanda öğretmenlerin de Ankara'ya gelmek, İstanbul'a gelmek, Antalya'ya gitmek, İzmir'e gitmek gibi talepleri var. Yani biz o öğretmenleri yerinden ederken yerleri boş kalmayacak oraya da başka öğretmenler gelecek. Nasıl birileri gitmek istemiyorsa, birileri de gelmek istiyor. İşte o gitmek istemeyenler ile gelmek isteyenlerin adil bir biçimde bir noktada buluşturmak üzere bir çalışma yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in konuyla ilgili açıklamalarından örnek veren Hanefi Bostan, "3-5 yılda bir iller arası yapılması planlanan rotasyonun sendikamız Türk Eğitim-Sen'in yoğun tepkisi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin'in şu açıklamayı yapmak zorunda kaldı: "Bizim kimseyi rahatsız, tedirgin etmek gibi bir kaygımız yok. Ama bu insani talepleri yerine getirmek için kendimize bir alan açmak istiyoruz. Kimseyi bulunduğu şehirden başka bir şehirde öğretmenlik yapmaya zorlamıyoruz. Bulunduğu ilde, başka bir okulda öğretmenlik yapmasını istiyoruz. Henüz süreyi netleştirmedik ama 10 ya da 12 yıl aynı okulda çalışan bir öğretmen arkadaşımızın başka bir okulda çalışmasını isteyeceğiz" dedi.
Öğretmenlerin maddi sıkıntılar içinde olduğunu ifade eden Hanefi Bostan, "Eş durumu, öğrenim özrü, becayiş hakkı, il içi ve il dışı atama hakkı varken rotasyon nereden çıktı? Rotasyon eğitimin öncelikli meselesi midir? Eğitimimizin 150 binin üzerinde öğretmen, çok sayıda okul ve derslik açığı, altyapı ve fiziki mekan yetersizliği, birleştirilmiş sınıf uygulaması, okullaşma oranlarının yüzde 100 seviyesine ulaşamaması, öğretmenlere, idarecilere uygulanan baskılar, hakları gasp edilen on binlerce idareciye reva görülen zulüm devam ederken rotasyonu kim aklınıza soktu? Öğretmenlerimiz maddi sefalet içinde görevlerini yerine getirirken ve 165 binin üzerinde öğretmen emekliliği hak ettiği halde emekli maaşının yarıya düşmesi nedeniyle emekli olmazken, büyük şehirler başta olmak üzere birçok ilde öğretmen açığı yüzünden 60 binin üzerinde ücretli öğretmenle eğitim sürdürülmeye çalışılırken, branş öğretmeni açığından dolayı birçok öğretmen alanı dışındaki derslere girerken rotasyon da neyin nesi oluyor?" diye konuştu. Rotasyonun öğretmenlerin düzenini bozacağını savunan Hanefi Bostan şunları söyledi:
"İl içi de olsa rotasyon büyük huzursuzluklara neden olacaktır. Müdürleri il içinde rotasyona tabi tuttunuz, bunun eğitime ne gibi bir katkısı oldu? Yoksa eğitimin kalitesi mi yükselti? Tam aksine binlerce idareci mağdur oldu. Okul müdürleri il içinde üç vasıtayla okullarına gitmek zorunda bırakıldı. Üç beş yandaşın hatırı için eğitimi altüst etmenin anlamı nedir? Rotasyon öğretmenlerin düzenlerinin bozulması, yerlerinden, yurtlarından edilmesi anlamına gelmektedir. Öğretmenlerimizin de aileleri, çocukları vardır. Öğretmelerin okul değiştirmesi ailelerinin de düzenlerini doğrudan etkileyecektir. Sonra rotasyon eğitimin öncelikli meselesi değildir. Rotasyonla öğretmen verimliliğinin, okulların kalitesinin artırılacağını düşünmek abesle iştigaldir. Öğretmenlerin Özür Grubuna Bağlı Yer Değişikliği meselesini bir türlü çözemeyen bir bakanlık, 100 binlerce öğretmenin rotasyonunu nasıl gerçekleştirecek? Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, zorunlu hizmet bölgelerinde çakılı kalan öğretmenlerimizin tayin taleplerini gerçekleştiremeyen bir Bakanlık bütün öğretmenlerin rotasyonunu nasıl yapacak?"
"ROTASYONA KARŞIYIZ"
Sendika olarak rotasyona karşı olduklarını belirten Hanefi Bostan, "Türk Eğitim-Sen olarak, kazanılmış bir hak olan bugünkü düzenlemenin değiştirilmesine, ister il içi, isterse il dışı olsun rotasyona karşıyız. Rotasyonun öğretmen verimliliğini artıracağına inanmıyoruz. Verimlilik söz konusu olunca, öğretmenlerin özlük haklarında hiç bir iyileştirme yapmayanlar, rotasyon konusunda aslan kesilmektedir. Rotasyon haberleri ile birlikte öğretmenlerimiz büyük bir huzursuzluk içerisindedir. Birkaç yandaş için, öğretmenlerimizi hiç kimsenin rahatsız etme hakkı bulunmamaktadır. Eğitimin nitelik sorunu öğretmeni rotasyona tabi tutmakla çözülemez. Öğretmenlere rotasyon getirilmesi yeni sorunları beraberinde getirecek ve eğitimi içinden çıkılmaz noktaya taşıyacaktır. Sayın Bakan ve sayın müsteşar "insani talepler" nedeniyle rotasyonu planladıklarını ifade etmektedirler. Gerçekten niyetleri insani talepleri karşılamak ise 850 bin öğretmeni huzursuz etmeye gerek yoktur. Çözüm çok basit: 165 bin üzerinde emekliliği gelmiş olan öğretmenlerin emeklilik şartlarını düzelterek emekli olmalarını sağlayın. Sonra da bunlardan boşalacak yerlere insani taleplerde bulunanların taleplerini karşılayın ya da İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki ücretli öğretmenler yerine bunların atamasını yapın. Başka söze gerek var mı?" dedi.