SENDİKA
"Şimdi, 4/C'lilere kadro için çalışacağız"
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu:"Bu ciddi bir müjde. Bu arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Şu anda 96 bin kişinin ailesi büyük bir bayram yapıyor. 2 yıldır biz buna uğraşıyoruz. Şimdi 4/C'liyi, işçi ya da memur kadrosuna almak için çalışacağız"
25 Haziran 2013, Salı
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'ın 96 bin 500 sözleşmelinin kadroya geçirileceği açıklamasına ilişkin, "Bu ciddi bir müjde. Bu arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Şu anda 96 bin kişinin ailesi büyük bir bayram yapıyor. 2 yıldır biz buna uğraşıyoruz" dedi.
Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında açıklamasını değerlendirirken, şöyle konuştu:
"Bu ciddi bir müjde. Bu arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Şu anda 96 bin kişinin ailesi büyük bir bayram yapıyor. 2 yıldır biz buna uğraşıyoruz. Bu uğraştığımız sayının en az yüzde 80'nine tekabül ediyor. Buna ek olarak, hükümetin 'Bundan sonra 4/B'li istihdam yapmayacağız' demesi de lazım. Çünkü bu istihdam biçimi motivasyonu bozuyor, değersizleştiriyor, geleceğe kaygı ile bakmasını sağlıyor. 4/B'lilerin tamamının kadroya geçirilmesinin yanında bir daha 4/B'li istihdam etmeyeceğiz denmesi de bunların kadroya geçiş kanununda düzenlenmesi lazım. Aksi takdirde bu kapının açık olması hep sıkıntı oluşturabilir."
"Şimdi, 4/C'liyi almak için çalışacağız"
Başbakan Erdoğan ile 15-20 gün önce İstanbul'da bir araya geldiğini ve buradaki görüşmesinde 4/C'lilerin memur kadrosuna geçemeyeceğini gördüklerine dikkati çeken Gündoğdu, "4/C'lilerle ilgili hiç değilse 'işçi kadrosu olsun' diye mücadele ettik. Maliye'nin kaygısını biliyoruz. Şimdi bu kaygıları giderip işçi ya da memur kadrosuna 4/C'liyi almak için çalışacağız. Bunlarla ilgili mücadelemizi bundan sonra da devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.
1 Ağustos'ta ikinci toplu sözleşme masasının yeniden kurulacağını ifade eden Gündoğdu, şunları kaydetti:
"O güne kadar bu mücadelen yeni bir kazanım elde edemezsek ve buna bir ek yaptıramazsak kalan sözleşmelilerin kadroya geçme talebi Memur-Sen'in en önemli talebi olacak. Çünkü geçen yıl toplu sözleşmeye oturduğumuzda 7 hizmet kolu bizim, 3 hizmet kolu Kamu-Sen'in, 1 hizmet kolu da KESK'in idi. Şimdi 10 Hizmet kolu da Memur-Sen'indir. Dolayısıyla bu 10 hizmet kolu bunu talep olarak taşıyacak, konfederasyon olarak da biz masaya taşıyacağız."
4/C'lilerin işçi veya memur statüsünde olmadığına işaret eden Gündoğdu, "Büyük çoğunluğu geçmişte bir iş sahibiyken daha sonra işsiz kaldığı, bir kısmı da TÜİK'teki çalışanlar gibi sonradan istihdam edilen arkadaşlar olduğu için onlara özel bir paket olmak üzere bir çalışma yapmıştık" diye konuştu.
Gündoğdu, yaptıkları özel pakette, 4/C'lilerin TÜİK çalışanlarının anketör, ilk, orta ve lise mezunlarının genel idari hizmetleri sınıfı ve üniversite mezunlarının da alanına uygun memuriyete alınmasıyla ilgili olduğunu dile getirdi.
657 sayılı kanuna tabi 4/B'li, 5393 ve 4924 sayılı kanuna göre çalışan en az 120 bin kişilik sözleşmelinin kadroya geçirilmesine ilişkin çalışma yaptıklarını vurgulayan Gündoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:
"KİT'leri de isteğe bağlı önermiştik. Bazı kurumlarda belediyeler gibi memur işi yapan, işçi statüsünde mühendis, mimar, avukat gibi kişiler var. Bunların geçirilmesini istemiştik. Bu isteğimizi daha sonra son kez Sayın Başbakan'a taşımıştık. Orada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ve Sayın Başbakan'ın bulunduğu bir ortamda, 4/C'lilerin memur kadrosuna geçirilmesinin zorluğunu görünce 'Hiç değilse işçi kadrosuna geçirelim bir iş güvenceleri, kadroları olsun. İş güvencesine geçtiğinde hem kadrosu olacak hem eğreti istihdamdan kurtulacak. 'Bunu yeniden değerlendirelim' demişlerdi ama Başbakan ile Bakanlar Kurulu, ekonomiden sorumlu bakanların değerlendirmesinden önce Maliye'nin buna soğuk baktığı haberlerini biz almıştık."