KAMU
GTHB Çalışanlarının Sorunları Bitmiyor!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın TÜKAS konulu resmi yazısında Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan metin tartışmaları da beraberinde getirdi. TÜKAS ile tarımsal işletmelerin üretim bilgileri kayıt altına alınarak işletme bilgilerinin tamlığının ve güncellenmesinin sağlanması hedeflenmektedir. 2014 yılı tarım sayımı içinde esas teşkil edecek olan sistemin çalışabilirliği açısından görevli personellerin izinleri zorunlu haller dışında ertelenmesi gibi durumun ortaya çıkması bakanlık çalışanlarınca tepki ile karşılanmakta olup son dakika golü olarak değerlendirilmektedir. Kısa bir süre olan 30 Ağustos'a kadar tarım sayımının bitirilmesinin istenmesi de zor görülmekle birlikte personele araç tahsisi, internet, çoğu yerlerde alt yapının olmaması personelin sahada bunu nasıl gerçekleştireceği de ayrı bir husus olarak görülmektedir. TÜKAS’ın personelden gelen tepkiler üzerine sadece TARGEL personeli ile sınırlandırılması da tepkiler arasında baş sırada yer almaktadır.
TARGEL (Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi) personeli 2007 yılında sözleşmeli olarak alınan 2011 yılında kadroya alınan ama Bakanlığın yaptığı bir değişiklikle kadroları yine atandığı köylere yaptırılan, merkeze çekilmelerinin önüne geçilmesi sağlanarak kanunen en küçük birimi ilçe merkezi olmasına rağmen köye kadro verilerek mağdur edilen, kadrolu olmasına rağmen sözleşmeli gibi çalıştırılmaya devam edilen personel olması da dikkat çekmektedir. En genç ve dinamik kadro olan TARGEL personeli her ne kadar hiçbir iş yapmıyor gibi görünse de bütün işlerin başında TARGEL personelinin olduğu açıkça görülmektedir. Bakanlık, TARGEL personelini merkeze de çekemiyor köyde de tutamıyor joker gibi nerede ihtiyaç varsa oradan oraya gönderiyor. Bakanlık, TARGEL personelinin çalışma konusunda esneklik göstermeye başladı gibi gözükse de (imza yetkisi, olurla yıl içi merkezde çalışabilme gibi) GTHB’nin tüm işlerinde TARGEL personelinin fedakârca çalışması zaten varken kısa bir sürede yetiştirilmesi gereken tarım sayımında sadece TARGEL personellerinin görevlendirilmesi ayrıca bu çalışanların daha öncesinde bayram sonrasına planlanan programlarından dolayı mağdur olacak gibi görülüyor. Hele ki böyle bir çalışmanın Ramazan ayının ortasında istenmesi personeli ayrıca bir sıkıntıya sokacağını bile bile Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde istenmesi de çok manidar. Ramazan ayında bu işin yapılmaya çalışılması çiftçiler tarafından da sert eleştirilere maruz kalınmasına sebep olacağı gibi bu işin zora sokulmasına da sebep olacaktır.Çünkü çiftçi bu ayda kendi işiyle ancak uğraşmak isteyecektir.Yani her yönüyle zamanlamada büyük bir yanlışın içine girildiği açıkça görülmektedir.
Kısaca şunu söylemek gerekirse: Her işin TARGEL personeline yıkılması, norm kadrolu personelin bu işlerden muaf tutulması gibi yaptırımlar iş barışını da bozmaktadır. Bu nedenle ayrımın sonlandırılması, personel rejiminin revize edilmesi, personelin daha güvende verimli bir şekilde çalıştırılması, iş zamanlamasının iyi yapılmasının hedef alınması gerekir . Yoksa birçok mağduriyet ortaya çıkacaktır. Dayatılma mantığı ile değil, sahip çıkılarak değer verilerek iyi bir planlama ile işlerin daha verimli bir şekilde olacağı görülüyorken; personeli, çiftçiyi ve ilgili herkesi stres ve sıkıntıya sokmak çözüm getirmeyecektir...