KAMU
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Talepler
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI KURUM İDARİ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI
NİSAN 2014
17/ 04 /2014 14.00
Personel Genel Müdürlüğü
TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAATİ TOPLANTI YERİ
6289 sayılı Kanunla değişiklik yapılan 4688 sayılı "Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme KanumTnun "Kurum İdari Kurulları" başlıklı 22. maddesi gereğince oluşturulan Kurum İdari Kurulu;
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan, Personel Genel Müdürü Nizamettin EKİNCİ (Kurul Başkanı), Hukuk Müşaviri Aylin POLAT, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığından Daire Başkanı Mehmet Emin LEVENT; Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikasından (TOÇ BİR-SEN) Genel Başkan Günay KAYA (Kurul Başkan Yardımcısı), Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ÖZTÜRK, Genel Başkan Yardımcısı Şahin DEĞİRMEN ile Genel Başkan Yardımcısı Fatih DOĞAN'ın katılımı ile yukarıda belirtilen tarih ve saatte Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünde toplandı.
Toplantı, Personel Genel Müdürü Nizamettin EKİNCİ ' nin açılış konuşmasıyla başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' nda çalışan Kamu Personelinin çalışma şartları ile özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla, Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) tarafından hazırlanan ve Kurum İdari Kurulu'nda görüşülmesi için teklif edilen konulara ait talep ve önerilerin maddeler halinde görüşülmesine geçildi.
ÖNCEKİ KİK TOPLANTILARINDA GÖRÜŞÜLEN KONULARA AİT KARARLARDAN GERÇEKLEŞENLER
A) 2013 EKİM KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINDA GÖRÜŞÜLEN TALEPLERDEN;
1- 14.08.2013 tarih ve 28735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2.Dönem Toplu Sözleşme metninde yer alan maddelerden; "Koruyucu Gıda Yardımı" haricindeki maddeler 01.01.2014 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanmıştır.
2- TOÇ BİR- SEN' in Toplu Sözleşme Talepleri içerisinde yer alan ve daha sonra Kamu Personeli Danışma Kurullarında görüşülen, Araştırmacı Unvanlı Personel İle İlgili
düzenleme;
27 Şubat 2014 tarih ve 28926 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6525 sayılı Kanunun 41. Maddesinde yer verilen "... Müdür yardımcısı, eşiti veya daha üst idari görevlerde bulunup; kamu kurum ve kuruluşlarının yeniden teşkilatlanması veya kapatılması, özelleştirme uygulamaları kapsamında ilgili kuruluşların kısmen veya tamamen satışı nedeniyle kamu tüzel kişiliklerinin sona ermesi, devredilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerinin durdurulması, kapatılması veya tasfiye edilmesi nedenleriyle 657 sayılı Kanuna tabi
"Araştırmacı" unvanlı kadrolara atanan veya atanmış sayılanların, bu kadroda bulundukları sürece, anılan Kanunun 152 nci maddesi uyarınca ödenmekte olan zam ve tazminatları ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinde öngörülen ek ödemelerinin belirlenmesinde, genel idare hizmetleri sınıfında yer alan aynı dereceli "müdür yardımcısı" kadro unvanı için öngörülmüş olan zam ve tazminatlar ile ek ödeme oranları esas alınır,..." hükmünün yürürlüğe girmesiyle;
639 sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkında KHK hükümleri ile Araştırmacı unvanına atanmış sayılan, ayrıca özelleştirme uygulamaları neticesinde çeşitli Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Araştırmacı olarak atanan personelin Özel Hizmet Tazminatı ve Ek Ödeme Oranlarında artış sağlanmıştır.
3- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikli Yönetmeliği' nde gerekli düzenleme ve değişikliğin yapılarak Su Ürünleri Fakültesi mezunu olan Su Ürünleri Mühendislerinin ve Gıda Mühendisliği Fakültesi mezunu olan Gıda Mühendislerinin de Görevde Yükselme sınavlarına girerek İlçe Müdürü ve Şube Müdürü olabilmelerinin sağlanmasına ilişkin talep; 04.03.2014 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikli Yönetmeliği ile kısmen karşılanmış olup; sendika söz konusu Yönetmelik ile ilgili talep ve çekincelerini ayrıca bildirecektir.
4- 15.04.2014 tarih ve 28973 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Su Ürünleri Fakültesi mezunu olan Su Ürünleri Mühendislerinin, Gıda Mühendisliği Fakültesi mezunu olan Gıda Mühendislerinin ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin de İl Müdür Yardımcısı ve İlçe Müdürü olarak atanabilmelerinin önü açılmıştır.
5- Toplu Sözleşeme ve Kamu Personeli Danışma Kurullarında yapılan görüşmelerde Devlet Memurlarına yaptırılan Fazla Çalıştırmalarda, ücretlerin ödenmesi veya izin kullandırılmasında yaşanan sıkıntıların giderilmesine ilişkin talep hakkında; 16.04.2014 tarih ve 28974 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2014/5 sayılı Başbakanlık Genelgesinde, "hizmetin gerekliliği olarak, personele yaptırılacak fazla çalışma karşılığında fazla mesai ücreti ödenmesi, ücret ödenememesi durumunda ise her 8 saate 1 gün izin verilmesi, bu suretle verilecek iznin en çok 10 günlük kısmının yıllık izinle birlikte kullandırılabileceği" hükümlerine yer verilmiştir.
B) 2013 EKİM KURUM İDARİ KURULUNDA GÖRÜŞÜLEN VE YENİDEN DEĞERLENDİRİLEREK KAMU PERSONELİ DANIŞMA KURULUNA SEVKEDİLMESİNE KARAR VERİLEN TALEPLER:
1) Çalışanların yıllık izinlerini kullanırken, resmi tatil olan cumartesi, pazar günleri ile dini ve milli bayram günlerinin yıllık izinden sayılmaması; Talep edildi.
Talep hakkında mevzuat düzenlemesi yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
2) 2010 yılı toplu görüşmelerinde varılan mutabakat gereği, Sosyal Güvenlik Kurumunca ilgili taraflarca bu konuda toplantı yapılması kararlaştırılan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. maddesi değiştirilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında zoonoz hastalıkları, zirai mücadele ve laboratuar ortamında çalışan kimyasal maddelerle etkileşim içinde olan personel ile sağlık riski taşıyan görevlerde çalışan tüm personele ve gıda denetimi; ile kontrolünü yapan teknik ve sağlık hizmetler sınıfında yer alan personele (4/B' ve 4/C' li personel de dahil olmak üzere) yılda en az 2 ay fiili hizmet tazminatı verilebilmesi için Bakanlığımızın gerekli çalışmaları yapması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği ön görüldüğünden, teklif hakkında ilgili merkez birimleri ile birlikte PERGEM tarafından koordineli olarak SGK nezdinde çalışmalar yapılmasına ve konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
3) 657 sayılı DMK eki bir sayılı ek gösterge cetvelinde düzenleme yapılarak Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetler, Genel İdare Hizmetler Sınıflarında yer alan ve 3600'ün altında ek göstergesi bulunan Lisans mezunu tüm personelin ek göstergelerinde artış yapılması, Genel İdare Hizmetler sınıfında yer alan ve idareci kadrolarında bulunanlar ile Hukuk Müşavirleri ve Avukatlar için 3600'e yükseltilmesi, yukarıda sayılan sınıflarda yer alan tüm personelin eğitim durumlarına göre kademeli olarak ek gösterge artışından faydalandırılması, ayrıca Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer alan personelin ek gösterge alması için Bakanlığımızca ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulması; Talep edildi.
Talep ile ilgili PERGEM ve Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Maliye Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmaların devam ettirilmesine ve konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
4) Kamu çalışanlarının kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin muayenelerinde alınmakta olan katkı paylan ile tedavide gerekli olan ilaç, ortez ve protez giderlerinden katılım payı alınması uygulamasından vazgeçilmesi; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği öngörüldüğünden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
5) 15 Ocak 2010 tarihinden sonra Kamu Görevlilerinin sağlık hizmetlerinin SGK'ya devriyle tedavi amacıyla görev mahalli dışına çıkışlarda ödenecek gündeliklerin Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerinin esas alınmasıyla birlikte; Tedavi gündelikleri "Gündelikler; il dahilindeki şevklerde (ilçe-merkez arası) 100, iller arası şevklerde ise 200 gösterge rakamının devlet memurları aylıklarına ı^ygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden, 7 yaşını doldurmamış çocuklar için ise söz konusu tutarın yarısı üzerinden ödenir." hükmü çerçevesinde uygulanmaya başlanmıştır.
Bu durumda, kamu görevlileri, sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na devriyle (ve Genel Sağlık Sigortalısı olmakla) sadece gündelik yönüyle zararla karşı karşıya bırakılmıştır. Bu durum kazanılmış hakların korunması ilkesiyle de, kamu görevlilerinin hak ve yükümlülüklerinin kanunla düzenlenmesine ilişkin Anayasal yükümlülükle de bağdaşır değildir. Bu nedenle, sağlık hizmetlerinin SGK' ya devriyle birlikte kamu görevlilerinin tedavi yollukları ile refakatçi giderlerinin ödenmesinde Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerinin değil de 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinin uygulanmasına devam edilmesi yönünde SGK nezdinde girişimlerde bulunulması; Talep edildi.
Talep ile ilgili olarak Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından SGK nezdinde gerekli çalışmaların yapılmasına ve konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
6) 969 sayılı Kanun gereğince Bakanlığımızın Döner Sermaye İşletmeleri karından yıllık olarak ödenen Üretimi Teşvik Priminin, 375 sayılı KHK kapsamı dışında tutularak, ek
ödeme karşılığı mahsuplaşmanın yapılmaması için Maliye Bakanlığı nezdinde Bakanlığımızca girişimlerde bulunulması; Talep edildi.
Talep ile ilgili Bakaıilığımız Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca Maliye Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmaların devam ettirilmesine, ayrıca, konunun Kamu Personeli danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
7) Kamu görevlilerinin bordrolarında yer alan gelir kalemlerinin tamamından (ek ödeme dahil) sosyal güvenlik primi kesintisi yapılarak, emeklilik sonrası emekli ikramiyeleri ile emekli maaşlarının yükseltilmesi; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği öngörüldüğünden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
8) Giyim yardımlarının sınıf ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanları kapsayacak şekilde genişletilerek günün şartlarına uygun bir seviyeye çıkartılması için gerekli düzenlemelerin yapılması; Talep edildi.
Talep hakkında mevzuat değişikliği öngörüldüğünden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
9) İki yıllık yüksek okul ve dört yıllık fakülte mezunu teknisyen ve teknikerlerin (Tarımla ilgili bölüm bitirenler) unvan değişikliğine gerek kalmadan ödenen Tekniker veya Mühendis maaşlarında olduğu gibi, seyyar görev ve arazi tazminatı ödemelerinde de maaşa esas unvandan ödeme yapılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
10) Son yıllarda Bakanlığımızın artan iş yükünden dolayı zaman zaman kurum içindeki çalışanların ağır stres ve yoğunluk nedeniyle; Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatında çalışan personelin tamamının ruh ve beden sağlığı yönünden yılda en az bir kez, tam kapsamlı çekap kontrolünden geçirilmesi ve bunun bağlı bir yetki olarak tanımlanması; Talep edildi.
Talep ile ilgili tüm kurumlan içine alacak şekilde kanuni düzenleme gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar
verildi.
11) (Aynı araçla aynı 'göreve çıkan Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Ziraat ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni ve Şoför arasında ortaya çıkan ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacıyla) Seyyar görev yolluğu ve Arazi Tazminatını sınıf unvan ayrımı yapılmadan mevzuatına uygun şekilde görev yapan ve araziye çıkan tüm personele aylık olarak ödenmesi; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği öngörüldüğünden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
12) 375 ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan düzenlemelerle hayata geçirilen çalışanlara unvan bazında verilen ek ödeme oran ve miktarları, düzenlemenin amacı olarak ifade edilen "eşit işe eşit ücret" ilkesiyle örtüşmeyen sonuçları doğurmuştur. Bu apsamda hizmet kolumuzda' çalışan teknik hizmetler ile sağlık ve yardımcı sağlık
hizmetleri sınıflarında yer alan Kimyagerler, Biyologlar, Ekonomistler, İstatistikçiler, Tekniker, Teknisyenler, Veteriner Sağlık Teknikerleri-Teknisyenleri, Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıflarında yer alan (Sivil Savunma Uzmanı, Uzman yardımcıları, Ayniyat Saymanı, Memur, Bilgisayar İşletmeni, VHKİ.,Şef, Hizmetli, Teknisyen Yrd... v.b.) memurlar ek ödemede haksızlığa uğramıştır.
- Biyologlar, Kimyagerler, Ekonomistler, İstatistikçilerin ek ödeme oranlarının da eğitim durumları göz önünde bulundurularak emsali unvan sayılabilecek mühendis ek ödeme oranına yükseltilmesi,
- Ziraat ve Veteriner. Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri ile diğer Tekniker ve Teknisyenlerin de, 666 sayılı KHK ile yapılan düzenleme sonucunda Mühendis ve Veteriner Hekimler ile aralarındaki maaş farkları çok ciddi oranlara ulaşmıştır. Mevcut ücret aralığı göz önünde bulundurularak, tüm Teknikerler ve Teknisyenlerin ek ödeme oranlarının yükseltilmesi,
- İlçe Müdürü, Şube Müdürü, Müdür, Müdür Yardımcısı ile Genel İdari Hizmetler Sınıfında yer alan tüm personelin ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer alan personelin ek ödeme oranlarının arttırılması; Talep edildi.
Talep hakkında Kanuni düzenleme yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
13) Şube Müdürü, İlçe Müdürü, Müdür, Müdür Yardımcısı, Avukat, Hukuk Müşavirlerine temsil tazminatı verilmesi, özel hizmet tazminatlarında artış yapılması, Avukat ve Hukuk Müşavirlerinin vekalet ücret limitinin artırılması; Talep edildi.
Talep hakkında Kanuni düzenleme yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
14) Avukat, Hukuk Müşaviri, Sivil Savunma Uzmanı unvanlarının kariyer meslek sınıfına alınması; Talep edildi.
Talep hakkında Kanuni düzenleme yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
15) Bakanlıkta en düşük maaş alan hizmet sınıfları olan, Yardımcı Hizmetler sınıfında görev yapan (Hizmetli, Teknisyen Yardımcısı...gibi) tüm personelin, sınavsız olarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınması için Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması; Talep edildi.
Talep ile ilgili Kanuni düzenleme yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
16) Mimar, mühendis gibi teknik personelin % 10'luk bir kısmına verilen büyük proje tazminatından daha çok personelin istifade etmesi amacıyla, proje kapsamında çalışan ve sorumluluğu olan tüm personele hizmet sınıfı ayrımı yapılmaksızın büyük proje tazminatı ödenmesi konusunda gerekli girişimlerde bulunulması; Talep edildi.
Talep ile ilgili Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığımızca Maliye Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmaların devam ettirilmesine ve konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
17) Memurlara uygulanan Derece /Kademe Sisteminin revize edilerek, çalışırken ve emeklilik sonrasında Kıdem (hizmet süresi) ' in öne çıkacağı yeni bir düzenlemenin yapılması; Talep edildi.
Talep hakkında mevzuat değişikliği öngörüldüğünden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
18) Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatında çalışan engelli çalışanlara lojman tahsisi işlemlerinde engellilik oranlarına göre 5 ile 10 puan fazladan verilmesi; Talep edildi.
Talep ile ilgili Yasal düzenleme gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
19) Kendileri veya bakmakla yükümlü oldukları kimselerden engelli veya sürekli hastalık ve tedavi sürecinde olan çalışanların, Sıra Tahsisli lojmanlarda oturma sürelerine sağlık raporlarına göre (5 yıldan sonra) 3 yıla kadar ilave yapılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
20) Bakanlık Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığında GİH Sınıfında Matbaacı unvanında çalışan personelin Teknik Hizmetler sınıfına alınması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
C)TALEPLER
1) Bakanlığımızın KÖYMER ve TARGEL Projeleri kapsamında, köylerde sözleşmeli personel olarak istihdam ettiği ancak daha sonra 632 sayılı KHK ve 6495 sayılı Kanunla 4/B statüsünden 4/A statüsüne geçirilmiş olan çalışanlarımız, 4/A kadrolu statüye geçirilmelerine rağmen, hala TARGEL projesi kapsamındaki 4/B sözleşmeli statüde çalışan personelmiş gibi değerlendirilmekte ve halen köylerde istihdam edilmektedirler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilat şemasında birimi bulunmamasına rağmen köylerde görevlendirilmeleri, çok açık bir biçimde statü hukukumuza aykırı olduğunu düşünmekteyiz. 4/B' den 4/A statüsüne geçmiş olan bu çalışanlarımıza görevlendirme, atama ve yer değiştirme işlemlerinde diğer 4/A'h meslektaşlarından farklı uygulamalar yapılmasının önüne geçilmesi zorunluluk arz etmektedir.
Sonuç olarak; Köylerde sözleşmeli personel olarak görev yapmakta iken, 632 sayılı KHK ve 6495 sayılı Kanunla ile 4/A statüsüne geçirilen personelin, Anayasanın eşitlik ilkesinin gözetilerek kariyerlerine yaraşır bir şekilde ve emsali meslektaşları ile arasındaki farklılıkların giderilmesi. Talep edildi.
Talep ile ilgili; Bakanlığımızda TAR-GEL projesinin devam ettiği ve söz konusu personelin de bu proje kapsamında çalıştırıldığı, bu personelin istihdam edildikleri Tarımsal Yayını Geliştirme Birimlerinin 4/B'den 4/A'ya geçmesine dayanak teşkil eden 632 sayılı KHK ve 6495 sayılı Kanunu gereği düzenlenen Taşra Teşkilatı Görev
Yönergesinin 10/A maddesine göre belirlendiği, bu personelin 4/B'den 4/A'ya geçmesinin bu şekilde istihdamının önünde herhangi bir hukuki engel içermediği hususları göz önünde bulundurulduğunda, sendikanın görüşüne işveren olarak katılmadığımızı, ancak; konu ile ilgili yargı süreci devam ettiğinden, yargı sürecinin beklenilmesine, ayrıca konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
2) Bakanlığımızda 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine tabi olarak 11 ay 28 gün görev yapan personel ile ilgili olarak;-
a) Bakanlığımızda görev yapan 4/C'li personelin tamamının 4/A'lı statüye (kadroya) geçirilmesi;
Kadroya alınma süreci bitene kadar.
- Döner sermayesi olan birimlerde çalışan 4/C' li personele Döner Sermaye ödenmesi;
- Giyim yardımlarının emsali 4/A'h personel gibi verilmesi;
- Yıllık izin sürelerin arttırılması; Talep edildi.
Söz konusu talepte belirtilen hususlarla ilgili mevzuat değişikliği gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
3) Bakanlığımız merkez ve taşra kuruluşlarında çalışan ön lisans ve meslek yüksek okulu mezunu personele, emsali diğer Bakanlık ve kuruluşlarda olduğu gibi lisans tamamlama hakkının verilmesi yönünde YÖK ve bir takım Üniversiteler nezdinde sendikamız TOÇ BİR-SEN olarak yürüttüğümüz çalışmalara ek olarak Bakanlığımızca da YÖK ve Üniversiteler nezdinde gerekli protokol çalışmalarının ivedilikle yapılması, bu konuda 2010 yılı Toplu Görüşmelerinde MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN'ce mutabakat metnine koydurulan Kamu çalışanlarına mahsus lisans tamamlama programları açılması konusunun takipçisi olunması;
Sadece MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN'in gayretleri ve imzaları ile özellikle 2010 Toplu Görüşme mutabakat metni sonrası YÖK'te ve Üniversitelerde yapılan girişimler ile Üniversitelerin uzaktan eğitim, merkezi müdürlüklerinin önündeki engeller kaldırılmıştır. Bu bağlamda Ondokuz Mayıs Üniversitesince gerçekleştirilen ve sendikamız TOÇ BİR-SEN'in de büyük bir ilgi, alaka ve titizlikle takibi altında olan ve Bakanlığımıza iletilen lisans tamamlamayla ilgili çalışma dosyası,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca ivedilikle değerlendirilerek ziraat ile ilgili hiçbir bölümün dışarıda bırakılmadığı ve Veteriner Sağlık Teknikerlerimizin de mutlaka kapsam içine alındığı :
yani Veteriner Fakültesinin de devreye sokulduğu, mesleki, akademik Unvanların kesinlikle korunduğu, demokratik katılımcılık adına hizmet kolumuzun Genel Yetkili Sendikası olarak TOÇ BİR-SEN'in taraf olduğu protokollerin en kısa sürede yürürlüğe girecek şekilde imzalanarak uzun yıllardan beri çok büyük gayretler ve mücadelelerle sürdürmekte olduğumuz ve binlerce çalışanımız tarafından sabırsızlıkla beklenen bu eğitim ve öğretim hakkının çalışanlarımıza kazandırılması; Talep edildi.
Talep hakkında, unvan değişikliği gerektirmeyen personelin lisans tamamlama taleplerinin gerçekleşmesi için PERGEM' ce yardımcı olunmasına, unvan değişikliği gerektiren lisans tamamlama taleplerinin ise başta YÖK olmak üzere Kurumlar arası mutabakatın sağlanması halinde konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
4) Bakanlığımız Merkez birimlerince, merkez ve taşra çalışanlarını ilgilendiren konularda çıkarılacak yasal düzenlemelerde, çalışanların temsilcisi olan sendikaların da görüşlerinin alınması, demokratik ve katılımcı yönetim anlayışı ilkesine uygun olacağından,
çalışanları ilgilendiren konularda hazırlanan yasal düzenlemelerde sendikaların da görüşlerinin alınması; Talep edildi.
Talebin ilgili birimlerin bilgisine sunulmasına karar verildi.
5) 5996 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce, Bakanlığımız tarafından açılan "Gıda Denetçiliği Kursu" na katılarak "Gıda Denetçiliği Belgesi" almış Ziraat ve Veteriner Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri ile 2 yıllık gıda ile ilgili bölüm mezunu personele Gıda Kontrolör Yardımcısı/ Yardımcı Denetim Elemanı unvanlarının verilmesi; Talep edildi.
Talep hakkında, Gıda .Kontrol Genel Müdürlüğünce gerekli çalışma yapılmasına, mevzuat değişikliği gerekmesi halinde konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
6) Gıda denetim hizmetlerini ifa eden Bakanlık personelinin güvenliğinin sağlanabilmesi için bazı A.B. ülkelerinde olduğu gibi "Gıda Polisi" uygulamasına geçilmesi konusunda Bakanlıkça çalışma yapılması; Talep edildi.
Talep hakkında, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından gerekirse ilgili kurumlarla birlikte Protokol yapılması hususunda çalışma yapılmasına karar verildi.
7) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Merkez ve Taşra teşkilatında görev yapan Sosyolog ve Harita Mühendisi, Peyzaj Mimarı olarak görev yapan çalışanların görev tanımının yapılarak, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi; Talep edildi.
Talep ile ilgili, ilgili birimlerin katkısıyla PERGEM koordinatörlüğünde gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
8) Bakanlığımız tarafından Genel Müdürlüklerle ilgili çeşitli görevler kapsamında yurtdışına görevli olarak personel gönderilmektedir. Bu görevlendirmelerde çeşitli haksız uygulamaların olmaması, Mühendis, Veteriner Hekim veya ihtiyaca binaen görevlendirilecek diğer unvanlarda çalışanlarımızın çoğunun bu haktan faydalanabilmesi için; Yurtdışı görevlendirmelerinde seçilecek personel ile ilgili objektif kriterlerin getirilmesi, kademeli olarak tüm ilgili çalışanlarımızın yurtdışına görevlendirmelerinin sağlanması; Talep edildi.
Talebin, ilgili birimlerin bilgisine sunulmasına karar verildi.
9) Bakanlığın Merkez Ve Taşra Teşkilatında lojmanı olan birimlerin lojmanlarından, Bakanlığımızın birim ve müdürlük ayrımı yapılmaksızın, şartları uyan ve müracaat eden tüm Bakanlık memurlarının faydalandırılması amacıyla "Lojman Tahsisi İşlemlerinde Uygulama Birlikteliği" sağlanması hususunda Bakanlığımızca çalışma yapılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili "Maliye Bakanlığı Kamu Konutları Yönetmeliğinde" değişiklik yapılması gerektiğinden; t>u konuda Bakanlığımız Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca Maliye Bakanlığı nezdinde çalışma yapılmasına karar verildi.
10) 28/07/1967 tarih ve 933 sayılı Kalkınma Planlarının Uygulanması Esaslarına Dair karar uyarınca İGEME Yönetim Kurulunun 29/05/2001 tarihli toplantısında çıkarılmasına karar verilen "Teknik Yardım Yönetmeliği" kapsamında Zirai Karantina Müdürlüklerinde inspektör olarak görev yapan ziraat mühendislerine ödeme yapılmaktaydı. 637 Sayılı
Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Ekonomi Bakanlığı*na bağlanmıştır.Yeni bir düzenleme yapılmadığı gerekçe gösterilerek İGEME Teknik Yardım ödemesi 8 Haziran 2012 tarihinden itibaren durdurulmuş bulunmaktadır. İGEME teknik yardımı ödemesine devam edilmesi ve yeni bir düzenleme yapılmak üzere, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan, Ekonomi Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettirilerek en kısa sürede bir netice elde edilmesi; Talep edildi.
Talep hakkında, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Ekonomi Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmaların devam ettirilmesine karar verildi.
11) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görev alan Teknik Eğitim Fakültesi mezunları ile ilgili olarak; Genel olarak Teknik Öğretmenler, 4 yıl teknik lise, 4 yıl Teknik Eğitim Fakültesi olmak üzere toplam 8 yıl Teknik Eğitimin yanında, Öğretmenlik formasyonu almışlardır. Bu kapsamda, Teknik Eğitim Fakültesi Mezunları (Teknik Öğretmen), 3795 sayılı kanunda Teknik unvanlar arasında sayılmakta, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ise MEB dışında Teknik hizmetlerde görev alan teknik elaman olarak belirtilmekte olup, yükseköğrenim düzeyinde diğer teknik bölümlere öngörüldüğü gibi teknik hizmetler sınıfında çalışmak kaydıyla, özel hizmet tazminatı, ek gösterge ve derece almakla birlikte, unvan tahsisi yapılmadığından emsallerinin aldığı ek ödeme, arazi tazminatı ve diğer yan ödemeleri alamamaktadır;
Bu çerçevede, Bakanlık bünyesinde lise düzeyindeki unvanlarda çalışmak durumunda kalan, Teknik Eğitim Fakültesi' mezunların hem maddi ve manevi mağduriyeti gidermek için, başta Bilgisayar, Makina, Elektrik ve Eğitim Bilimleri, bölümleri olmak üzere, mezun mağdurların Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığında olduğu gibi Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile Tarımsal Eğitim Merkezleri bünyesinde ihdas edilecek "Teknik Öğretmen"lik kadrolarına atanması, mümkün olmaması halinde ise Eğitim Uzmanı kadrolarına atanmaların sağlanması; Talep edildi.
Talebin, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirilerek, ortaya konulacak ihtiyaç doğrultusunda kadro ihdas edilmek üzere PERGEM tarafından Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına intikal ettirilmesine karar verildi.
12) Bakanlığımızda E)öner Sermaye Saymanı kadrosunda asaleten görev yapan personele 1.derece sayman kadtosu verilmesi; Talep edildi.
Talebin kadro imkanları çerçevesinde PERGEM tarafından değerlendirilmesine karar verildi.
13) Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerinde örgün öğretimle herhangi bir üst öğrenimi (ön lisans, lisans,: yüksek lisans, doktora...) görmekte olan personele, ders saatlerinde mesaide kolaylık gösterilmesi ile ilgili mevzuat çerçevesinde bir genelge veya tamim yayınlanması için gerekli çalışmaların yapılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
14) Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan personelin destekleme ödemeleri işlemlerinden dolayı asli işlerini yapamaz hale geldiklerinden, G.İ.H sınıfında çalışmak üzere Bakanlığımıza açıktan atama yoluyla personel alınması; Talep edildi.
Talep hakkında Başbakanlık tarafından Bakanlığımıza tahsis edilen kadrolar göz önünde bulundurularak gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
15) Bakanlık Merkez Teşkilatı için işe gidiş-gelişlerde uygulanan servis hizmeti uygulamasının, Bakanlığımızın tüm taşra teşkilatındaki birimlerde çalışan personel için de uygulanması; Talep edildi.
Talep ile ilgili, Bakanlığımız Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
16) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının döner sermaye işletmesi olan taşra kuruluşlarından % 5 oranında kesinti yapılarak merkez döner sermaye işletmesine aktarılan kısmının, ayrıca merkez döner sermaye işletmesinin elde ettiği diğer karın, merkez teşkilatında görev yapan kamu görevlilerine dağıtılabilmesi için GTHB Döner Sermaye İşletmeleri Yönetmeliğinde gerekli değişikliğin yapılması; Talep edildi.
Talep hakkında Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca Maliye Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmaların devam ettirilmesine karar verildi.
17) Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatında döner sermayesi olan birimlerde, üretimi teşvik primi dağıtım hesaplamaları yapılırken yıllık izinlerin dağıtılacak üretimi teşvik pirimi hesabından düşülmemesi; ayrıca, üretimi teşvik primi dağıtılan birimlerde çalışan personelin üretimi teşvik primi ödemesinden feragat etme hakkı verilmesi için yasal düzenleme yapılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili Bakanlığımız Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca Maliye Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmaların devam ettirilmesine karar verildi.
18) Bakanlığımız Gıda Kontrol ve Denetim hizmetlerini yürüten Gıda Denetçi ve Yardımcılarının yaptıkları işlemlerde, özellikle cezai işlemlerde isim yerine kişiye özel kodlamaların veya numaraların (Kurum Sicil Numarası...v.b. gibi) kullanılması; Talep edildi.
Talep hakkında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapılamasına karar verildi.
19) a) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personelinden 2013 yılı Unvan Değişikliği Sınavına giremeyen veya girdiği halde kazanamayan ve okullarından 2013 yılı Unvan Değişikliği Sınavı sonrasında» mezun olan personel ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu bağlamda Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar takdir edilmekle birlikte 2014 yılı içerisinde yeni bir Unvan Değişikli Sınavı yapılması,
b) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personelinin uzun bir zamandır beklentisi olan (Şube Müdürü, Sivil Savunma Uzmanı, Şef Sayman, Ayniyat S ay manı....vb. unvanlara atanma ve YH Sınıfından GİH sınıfına geçiş için); yine 2014 yılı içerisinde Görevde Yükselme Sınavı yapılması; Talep edildi.
PERGEM tarafından 2014 yılı içerisinde talep edilen sınavlarla ilgili gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
20) 04.03.2014 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikli Yönetmeliği' nde bazı olumlu değişiklikler yapılmış ancak;
- Yönetmeliği 7.maddesinde zikredilen:
Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne atanabilmek için su ürünleri fakültesi, fakültelerin balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümlerinin zikredilmemesi,
Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü, İdari ve Mali İşler Şube Müdürlüklerine atanabilmek için; ilgili madde fıkralarında sayılan fakülte ve bölümler dışında başka bir bölümden mezun olanların sınava girebilme ve atanmaları ile alakalı bir belirsizliğin olması gibi eksikliklerin giderilmesi için Yönetmelikte gerekli düzenlemelerin yapılması; Talep edildi.
Konuyla ilgili olarak, PERGEM tarafından yapılan çalışmaların devam ettirilmesine karar verildi.
21) Bakanlığımızın çeşitli birimleri tarafından düzenlenen eğitim, kurs, seminer ...v.b. programların birimlerdeki ilgili personele imza karşılığı duyurulması; Talep edildi.
Talebin ilgili birimler tarafından personele duyurulmasına karar verildi
22) Bakanlığımızda az sayıda var olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Uzmanı Kadro sayılarının arttırılması ve Bakanlığımız bünyesinde enstitülerde çalışan doktorasını yapmış personelin enstitülerden üniversitelere geçişinden dolayı araştırma enstitülerinin konu uzmanı personel ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Enstitülerde çalışan konu uzmanı doktorasını yapmış personelin özlük haklarında iyileştirmeler yapılarak; Bakanlığımız merkez ve taşra kuruluşlarına (Tarımsal Araştırma Uzmanı ...v.b. gibi) kariyer uzmanlığı kadrolarının tahsis edilmesi, Talep edildi.
Taleple ilgili mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
23) Bakanlığın Merkez ve Taşra birimlerinde bulunan hizmet binalarında, Engelli çalışanların hem de hizmet alan engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanabileceği şekilde fiziki düzenlemeler yapılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca yapılan çalışmaların devam ettirilmesine karar verildi.
24) Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personele açık alan görevlendirmelerinde ödenen Arazi Tazminatı (Ek Tazminat) ödemelerinde; özellikle ülkemiz için büyük önem arz eden ve Bakanlığın asli görevleri içerisinde yer alan "Gıda Denetim" faaliyetlerinde görev yapan personel için kısıtlama getiren "Açık Alan/ Kapalı Alan" sınırlamasının kaldırılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
25) Bakanlıkta görev yapan Sosyolog, Ekonomist ve Ev Ekonomistleri' ne, ilgili mevzuatlarda unvanlarına yer verilmemiş olması ve diğer mevzuat eksiklikleri nedeniyle Özel Hizmet ve Ek tazminat oranlarında, 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında ilgili cetvellerde değişiklik yapılarak artış yapılması, Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesinejfiarar verildi.
26) 639 sayılı KHK eki 1,2,3,4 nolu listelerde yer alan ve isminde Araştırma
Enstitüsü ibaresi olmayan (Gıda Kontrol Laboratuarı, Test Merkezi ve İstasyon Müdürlükleri... gibi) birimlerde görev yapan ve kadroları, sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında bulunan çalışanlarımızla ilgili olarak;
2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararında yer alan Özel Hizmet ve Ek Tazminat oranlarının belirlendiği cetvellerde yer alan F / Sağlık Hizmetleri Sınıfı 5. Maddesinde belirlenen oranlardan; Yukarıda sayılan kurumlarda ve bizzat laboratuar şartlarında çalışan, araştırma enstitüleri ile aynı önemde vazife gören ve hizmet üreten personel faydalanamamaktadır.
639 sayılı KHK eki 1,2,3,4 nolu listelerde yer alan ve ismi araştırma enstitüsü olmayan kurumlarda çalışan (laborant, veteriner sağlık teknikeri/ teknisyeni, sağlık teknikeri/ teknisyeni...v.b) personelin de araştırma enstitülerinde çalışan emsali personelin almış olduğu Özel Hizmet ve Ek Tazminat oranlarından faydalandırılması; Talep edildi.
Talep ile ilgili PERGEM tarafından Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli çalışmaların yapılmasına ve mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine ve karar verildi.
27) Türkiye genelindi mülkiyeti Hazineye, kullanımı Bakanlığımıza ait konut yapımına elverişli alanlarda TOKİ ile anlaşılarak konut yapılması ve yapılacak konutların Bakanlık personelinin ödeme güçleri göz önünde bulundurularak alımına sunulması; Talep
edildi.
Talep hakkında Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca gerekli girişimlerde bulunmasına karar verildi.
28) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapan Veteriner Hekimlerin, her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen Hac Organizasyonlarında, ülkemiz adına görevlendirilebilmeleri için; TOÇBİRSEN'in Diyanet İşleri Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapmış olduğu girişimlerine paralel olarak, Bakanlığımızca da başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulması; Talep edildi.
Konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından, Bakanlığımıza talep gelmesi halinde ilgili Birimlerce değerlendirilmesine karar verildi.
29) Merkez ve taşra teşkilatımızda uygulanan vekalet görevlendirmelerinde, vekalet eden personelin, vekalet edilen unvan ve görevin özlük haklarından faydalanabilmesi için, tüm vekalet görevlendirmelerinde 657 sayılı Kanunun 86. Maddesi hükümlerine göre ücretli vekalet görevlendirmelerinin yapılması; Talep edildi.
Talep hakkında söz konusu personelin asalet şartlarını taşıması ve ilgili birimlerince teklif edilmesi halinde PERGEM tarafından 86.maddenin uygulamasının devam ettirilmesine karar verildi.
30) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına ilişkii) Yönetmelikte aşağıda belirttiğimiz konularda değişiklik ve düzenlemeler yapılması;
a) Yönetmeliğin 14.maddesinde belirtilen zorunlu çalışma sürelerinin hesaplanmasında Dönem Atamaları İlanının yapıldığı tarihin değil de, atama işlemlerinin yapılacağı tarihin dikkate alınması;
- Personelin Hizmet Puanlarının Hesaplanmasında kullanılan "Hizmet Birimi Puanları"nın yeniden düzenlenmesi; (bazı il ve ilçelerde çalışma ve yaşam şartları daha zor olan, daha mahrum bir hizmet birimine daha az hizmet puanı verilmektedir.)
b) Gerekli şartları taşıyan (yüksek lisans, doktora, yabancı dil... gibi) TAR-GEL personeli olan mühendisler ve veteriner hekimlerin araştırma enstitüsü, gıda kontrol laboratuarı... v.b. gibi Bakanlığın diğer hizmet birimlerine tayin tercihi yapabilmelerinin sağlanması;
- Dönem ve Alt Dönem Tayin tercihi ilanlarında TAR-GEL personelinin tercih yapabileceği yer/pozisyon sayısının attırılması; Talep edildi.
(a) Fıkrasında belirtilen talep ile ilgili, PERGEM tarafından yapılan çalışmaların devam ettirilmesine karar verildi.
(b) Fıkrasında belirtilen konu ile ilgili olarak, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
31) Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olması ve uzun bir kıyı şeridine sahip olması hasebiyle, hem kıyı balıkçılığı hem de açık deniz balıkçılığı bakımından yoğun olan potansiyelinin değerlendirilmesi ve açık denizlerden ülkemiz balıkçılığının optimum seviyede istifade edebilmesi için;
Ayrıca ülkemiz iç sular bakımından baraj gölleri, doğal göller ve göletler, akarsular ve sulak alanlar itibariyle küçümsenemeyecek bir iç su kaynağına sahip olduğu açıktır. Belirtilen deniz ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarından, yetiştiricilik ve avcılık yönleriyle değerlendirilebilecek potansiyelin rantabl planlanabilmesi, yine söz konusu kaynakların da "sürdürülebilir su ürünleri potansiyeli" bakımından koruma ve kontrolünün yapılması da son derece önemlidir.
Tüm bu sebepleri birlikte düşündüğümüzde, Bakanlığımızın sorumluluğunda ve uhdesinde olan su ürünleri kaynaklarımızın her balcımdan değerlendirilmesi, planlanması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla;
639 sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' nın Teşkilat ve Görevler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname' de yeni bir düzenleme yapılarak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri bünyesinde sadece bu konu üzerinde uzmanlaşmış, yetki ve sorumluluk üstlenecek, görev alanı ile ilgili tüm idari işlemleri yürütecek ve gerekli hizmetleri sunacak olan Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü' nün kurulması; Talep edildi.
Konu ile ilgili PERGEM ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
32) 639 sayılı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' nın Teşkilat ve Görevler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlık Ana Hizmet birimlerinde var olan Şube Müdürü kadrolarının işlevselliği kaldırılmıştır. Bu durum Bakanlık Ana Hizmet Birimlerinde görülen iş ve işlemler için ciddi sıkıntılar oluşturmakta, söz konusu uygulama aynı zamanda 3046 sayılı Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun' a da aykırı bir biçimde sürdürülmektedir.
Bakanlık Ana Hizmet Birimlerinde Şube Müdürlüğü görevinin idari bir birim olarak yeniden düzenlenmesi ve ihtiyaç adedince yeni kadro ihdas edilmesi; Talep edildi.
Teklife katılmamakla birlikte, Talep ile ilgili; 639 sayılı KHK'da değişiklik gerektiğinden Sendika teklifi olarak Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
33) Bakanlık taşra teşkilatında görev yapmak üzere, 2013 yılı Aralık ayında ÖSYM tarafından yerleştirme işlemi yapılan, 657 sayılı Kanunun 4/B (sözleşmeli) statüde atama işlemleri yapılan sözleşmeli personelin 4/A kadrosuna atanması için KPDK teklifte bulunulması; Talep edildi.
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
34) Memur- Sen Konfederasyonu ve Toç Bir-Sen' inde katıldığı, Kamu Personeli Danışma Kurulunda görüşülüp karara bağlanan;
2005 yılından sonra göreve başlayan Memurlara Bir Derece verilmesi,
Devlet Memurlarının Kamuda geçen 30 yılın üzerindeki hizmetlerin de Emeklilik İkramiyesi hesaplamalarında değerlendirilmesi konusu,
Devlet Memurlarının Disiplin Cezalarının affedilmesi,
Aday Memur iken Uyarı ve Kınama Cezası alan personelin Memuriyetten Çıkarılmasının Engellenmesi için mevzuat değişikliği,
4/B li olarak çalışan bayan personele hamilelik döneminde Gece Nöbeti ve Gece Vardiyası verilmemesi, konularla ilgili gerekli yasal değişiklik süreci başlamış olup, bu süreci hızlandırabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' nın da sürece destek vermesi; Talep edildi.
İşveren olarak talepler olumlu karşılanmış olup, talep ile ilgili mevzuat değişikliği sürecinde gerekli desteğin verileceğine karar verildi.
35) 14.08.2013 tarih ve 28735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2.Dönem Toplu Sö?:ieşme metninin Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolunu Kapsayan 8.Bölümün 5.maddesinde yer alan "Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda zehirli, gazlı ve radyasyonlu ortamlarda ve zirai mücadelede bilfiil çalışan personele..." Koruyucu Gıda Yardımı yapılmasına dair hükmün uygulanması; Talep edildi.
Talep ile ilgili Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde, ilgili birimlerden temsilcilerin ve TOÇ BİR-SEN temsilcisinin katılacağı bir çalışma komisyonu kurularak, gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.
36) Memurlar için; genel bütçeye yük getirmeyen aynı veya emsal unvanların kurumlar arası naklen geçişlerinde, açıktan atamalarda mevcut durumda var olan kadro sayılarının artırılması ve istifa sonrası atamalar için %2 kontenjan sınırlamasının kaldırılması; Talep edildi
Talep ile ilgili mevzuat değişikliği yapılması gerektiğinden, konunun Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
37) Memurlara uygulanan il bazlı hizmet bölgesi belirlenmesi sisteminden vazgeçilerek Kaymakam ve Valilerin atanma işlemlerinde olduğu gibi DPT ve TÜİK verileri baz alınarak 81 İl ve bu illere bağlı tüm ilçelerde refah düzeyi, ulaşım, gayri safı üretim, fert başına düşen gelir ve diğer yerleşim yerlerine uzaklık, yaşam kalitesi gibi bilimsel-objektif kriterler dikkate alınarak, il ve ilçelerimizin tamamı gelişmişlik düzeyi ve çalışma şartlarına göre 10 hizmet bölgesine ayrılması,
Her hizmet bölgesinde 657 sayılı DMK'na tabii olarak çalışan bütün memurlara en az 100 t ek bölge tazminatı verilmesi; Talep edildi.
"Örneğin taleple ilgili düzenleme yapıldığında; yukarıda sayılan bilimsel-objektif kriterlere göre Elazığ ilinin 2. bölgeye dahil olduğunu farz edelim. Yine Elazığ'a bağlı Alacakaya ilçesinin 10. bölgede olduğunu varsayarsak Elazığ merkezde çalışan herhangi bir unvanlı memura göre Alacakaya ilçesinde çalışan memur 800 t> daha fazla maaş alacaktır. Aynı şekilde Antalya ilinin 1. bölgeye dahil olduğunu farz edelim. Yine Antalya'ya bağlı Gündoğmuş ilçesinin 6. bölgede olduğunu varsayarsak, Antalya merkezde çalışan herhangi bir unvanlı memura göre Gündoğmuş ilçesinde çalışan memur 600 t» daha fazla maaş alacaktır. "
Talebin hayata geçmesi halinde ülkemiz genelinde bazı il ve coğrafi bölgelerde personel yığılmaları önlenmiş olacak, hiçbir zorlama olmaksızın çalışanların moral ve motivasyonlarını bozmadan, bilimsel yönetimin gereği olarak iicret unsuru kullanılmak suretiyle çalışanların performanslarının artması sağlanacaktır. Ayrıca bu uygulama sayesinde idarece sunulan kamu hizmetinin etkinliği ve verimliliği artacağı gibi kamu hizmetlerinde amaçlanan kamu yararı da maksimize edilecektir.
Taleple ilgili Sendikanın teklifine katılmakla beraber; konuyla ilgili mevzuat değişikliği gerektiğinden, Kamu Personeli Danışma Kuruluna sevk edilmesine karar verildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yetkili sendika TOÇ BİR-SEN arasında gerçekleştirilen Kurum İdari Kurııl toplantısında, mevzuat değişikliği gerektiren maddelerin Kamu Personeli Danışma Kurulunda görüşülmek üzere ilgili kurumlara yazılı olarak bildirilmesine, Kurum İdari Kurulunca, Kurum tarafından yerine getirilmesi uygun görülen maddelerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN' e bilgi verilmesi hususunda ilgili birimlerin uyarılmasına, kararların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının tamamına bir yazı ile bildirilmesine, ayrıca Personel Genel Müdürlüğü'nün web sitesine konulmasına, personelin göreceği şekilde kurum ilan panolarına asılmak suretiyle duyurulmasına karar verilmiştir.