SENDİKA
Gıda güvenliği ve gıda güvencesinde büyük tehlikeler
Memur-Sen Genel Başkanvekili ve Toç Bir-Sen (Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası) Genel Başkanı Günay Kaya 16 Ekim Dünya Gıda Günü ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’yi ve dünyayı gıda güvenliği ve gıda güvencesi konusunda büyük tehlikelerin beklediğini belirtti.
2014 Dünya Açlık Endeksi sonuçlarına göre dünya genelinde 800 milyon kişinin yeterli gıda bulamadığı, 2 milyar kişinin ise gerekli besleyici maddeleri alamadığı için açlık çektiğini belirten Kaya, bunun başlıca sebeplerinin ülke ve dünya kaynaklarının bilinçsiz tüketilmesi veisraf edilmesi olduğunu dile getirdi.
Genetiği ile oynanmış gıda ürünlerinin ve yetersiz beslenmenin de küresel bir tehlike olduğunun altını çizen Kaya; “İnsanların güvenilir ve yaşamı için yeterli gıda ürünlerine ulaşamaması sadece bugünün değil geleceğin de küresel ölçekte en önemli sorunudur” dedi.
Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlığın geleceği adına bu gidişatı durdurmak için en etkili yol ise, ülke ve dünya kaynaklarının en rasyonel şekilde kullanılması, hakça bölüşümün sağlanması, emperyalist faaliyetlerin bitirilmesi, bireylerin, toplumların ve milletlerin güvenilir helal gıda hususunda bilinçlendirilmesidir. Sağlıklı nesiller ve sağlıklı yaşam için bu konu son derece bilimsel, insani ve temel bir İslami konudur.
Helal ve tayyip gıda konusu insanlık tarihi boyunca bu temel realitelerin yanında her geçen gün artan 4 trilyon dolara ulaşan ticari cirosu ile dünya piyasalarında büyük önem kazanmıştır. Bu sebeple Japonya’dan ABD’ye, Fransa’dan İngiltere’ye, Kanada’dan İsviçre’ye, Avusturalya’dan Almanya’ya sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler milyarlarca dolar ve binlerce akademik insan kaynağı ile kurumlar kurarak hem vatandaşların güvenli gıdaya erişimini sağlaması, hem de 4 trilyon dolar cirolara varan dünya helal gıda piyasasından en fazla payı kapma yarışı içerisindedirler. Üzülerek belirtmeliyim ki, bu bağlamda kamuoyu bilincimiz ve devletimizin bu anlamdaki algı eksiği, değil İslam Dünyası; ABD, Kanada, Fransa, Almanya’nın da çok çok gerisindedir.”
TOPLUM GIDA TÜKETİMİ VE İSRAFIN ÖNLENMESİNDE BİLİNÇLENDİRİLMELİ
7 Milyarlık nüfusa sahip dünyanın 2 milyarının açlıkla, 2 milyarının ise obezite ile savaştığını ve toplumların gıda tüketimi ve israfın önlenmesinde bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, ”Kaynakların emperyal amaçlar için haksız ve adaletsiz yağmalanması ve bölüşümü sonucu maalesef dünyanın bir tarafında gıdaya muhtaç aç milyarlar, gıda bulamadığı açlıktan ölen milyonlarca çocuk, bir tarafta ise aşırı lüks ve israf içinde obeziteden kurtulmak için milyonlarca dolar harcayan paradoksal insan manzaraları var. Bu olumsuz görüntü düzeltilmezse bugün ve yarın dünya insanlığını çok zor günler beklemektedir” dedi.
TARIM ALANLARIMIZ RİSK ALTINDA
Tarım alanlarının risk altında olduğuna da değinen Genel Başkan Kaya şunları söyledi: “Son derece verimli topraklara sahip olan ülkemizde, yanlış şehirleşme, sanayileşme, tarım alanlarının bilinçsiz ve amaç dışı kullanımı nedeniyle tarım yapılabilecek ekili dikili alanlarımız daraltılmış, ülkemizin tarımsal üretimdeki kendi kendine yetebilirlilik düzeyi kaybedilmiştir. Şehirler, sanayi kuruluşları ikame edilebilir, alternatif yerlere kurulabilir ama bilinmeli ki yüzbinlerce, milyonlarca yılda oluşan tarım alanlarımızın ikameti yoktur. Tarım alanlarının amaç dışı kullanılması hiçbir mazeretle açıklanamaz.
2050 yılında dünya nüfusu 9 milyarı aşacak, artan nüfusla birlikte, gıda güvenliği ve güvencesinin önemi de artacaktır. Çok bereketli ve kaliteli topraklara sahip olduğumuz ülkemizde, tarım alanlarımızı sanayileşmeye, şehirleşmeye teslim etmemeli, millet ve devlet olarak tarımsal alanları gözbebeğimiz gibi korumalıyız”
Kaya açıklamasında “77 milyon aziz milletimizin beslenmesinde alın teri akıtan üreticimizin, çiftçimizin, köylümüzün ve tüm tarım çalışanlarının 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü kutluyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.