KAMU
GİB'e Yönelik kanun Teklifi
Ankara Milletvekili İzzet ÇETİN, Gelir Uzmanlarının 666 sayılı KHK ile mağduriyetinin düzeltilmesi amacıyla verdiği Kanun Teklifi.
MADDE 1 - 5 /5 /2005 Tarihli ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29. uncu maddesinde yer alan Devlet Gelir Uzmanı, Devlet Gelir Uzman Yardımcısı, Gelir Uzmanı, Gelir Uzman Yardımcısı, Vergi İstihbarat Uzmanı, Vergi İstihbarat Uzman Yardımcısı ibareleri sırasıyla Vergi Uzmanı ve Vergi Uzman Yardımcısı olarak değiştirilmiştir.
İlgili mevzuatlarında Devlet Gelir Uzmanlarına yapılmış atıflar Vergi Uzmanlarına yapılmış sayılır.
MADDE 2 - 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Gelir İdaresi Başkanlığına ait bölümüne Vergi Başuzmanı ibaresi eklenmiş, "Devlet Gelir Uzmanı, Devlet Gelir Uzman Yardımcısı, Gelir Uzmanı, Gelir Uzman Yardımcısı, Vergi İstihbarat Uzmanı, Vergi İstihbarat Uzman Yardımcısı ibareleri sırasıyla "Vergi Uzmanı ve Vergi Uzman Yardımcısı" şeklinde değiştirilmiş ve ekli (1) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Gelir İdaresi Başkanlığına ait bölümüne eklenmiştir.
MADDE 3 – 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
a) 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan “Devlet Gelir Uzman Yardımcıları, Vergi İstihbarat Uzman Yardımcıları, Gelir Uzman Yardımcıları ” ile “Devlet Gelir Uzmanlığına, Vergi İstihbarat Uzmanlığına, Gelir Uzmanlığına ” ibareleri sırasıyla “Vergi Uzman Yardımcıları” ve “Vergi Uzmanlığına” şeklinde değiştirilmiş,
b) 152 nci maddesinin “II-Tazminatlar” kısmının “A – Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (ğ) bendinde yer alan “Devlet Gelir Uzmanları,” ibaresi kaldırılmış ve aynı bendin “Vakıf Uzmanları” ibaresinden sonra gelmek üzere "Vergi Uzmanları" ibaresi eklenmiştir.
c) 152 nci maddesinin “II-Tazminatlar” kısmının “A – Özel Hizmet Tazminatı” bölümünün (i) bendinde yer alan “Vergi İstihbarat Uzmanları, Gelir Uzmanları "ibareleri kanun metninden çıkarılmıştır.
ç) Eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin “I – Genel İdare Hizmetleri Sınıfı” bölümünün (g) bendinde yer alan “Devlet Gelir Uzmanları” ile (h) bendinde yer alan “Vergi İstihbarat Uzmanları, Gelir Uzmanları” ibareleri kanun metninden çıkarılmış olup aynı cetvelin (g) bendine "Vergi Uzmanları" ibaresi eklenmiştir
d)Eki (IV) sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin 8 inci sırasının (a) bendinde yer alan Maliye Bakanlığı "Vergi Müfettişleri" ibaresinden sonra gelmek üzere "Vergi Uzmanları" ibaresi eklenmiştir.
EK MADDE 1 - Vergi Uzmanları, en az dört yıllık yükseköğretim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yükseköğretim kurumlarından mezun olup, sınavın yapıldığı tarih itibarıyla otuzbeş yaşını doldurmamış olan ve yapılacak özel yarışma sınavını kazananlar arasından, Başkan onayı ile mesleğe Vergi Uzman Yardımcısı olarak atanır.
Vergi Uzman Yardımcıları, fiilen üç yıl çalışmak ve yardımcılık döneminde başarılı olmak şartıyla yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Yeterlik sınavında yer alacak sınav konuları ve sınava ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Yapılacak yeterlik sınavında başarılı sayılabilmek için giriş sınavında alınan puanın yüzde otuzu ile yeterlik sınavında alınan puanın yüzde yetmişinin toplamının yüz puan üzerinden en az altmışbeş puan olması şarttır. Yeterlik sınavında başarılı olanlar Vergi Uzmanı olarak atanırlar. Yeterlik sınavında başarılı olamayanlara ikinci bir sınav hakkı verilir. İkinci yeterlik sınavında da başarılı olamayanlar ise Başkanlıkta derecelerine uygun memur kadrolarına atanırlar.
Yardımcılık dönemi dahil Vergi Uzmanı olarak en az on yıl çalışan ve yapılacak sınavda başarılı olanlar Vergi Başuzmanı olarak atanırlar. ( ''Şu kadar ki ; aranılan hizmet süresi bu kanunun yayımı tarihinden önce vergi dairesi müdür yardımcısı,müdür yardımcısı ,Gelir Uzmanı,Vergi İstihbarat Uzmanları ünvanlarında bulunanlar için Devlet memuriyetinde en az on yıl çalışmış olmak'' olarak uygulanır).
Vergi Başuzmanları vergi incelemesine ve denetime , Vergi Uzmanları denetime yetkilidirler.
Vergi Uzmanları merkez atamalı personel olup rotasyona tabidirler.
Vergi Uzmanlarının görev, yetki ve sorumlulukları, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlikleri, yükselmeleri, görevlendirilmeleri ve yer değiştirme usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.
EK MADDE 2 – Vergi incelemesine yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra üç yıl süreyle, görevden ayrılış tarihi itibarıyla son üç yıl içinde nezdinde inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamazlar, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında sözleşme düzenleyemezler. Bu yasağa uymayanlar hakkında 2/10/1981 tarihli ve 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun hükümleri uygulanır.
EK MADDE 3 -5 /5 /2005 Tarihli ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29. uncu maddesinin son fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
'' Kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve vergi kayıp kaçağının önlenmesi ve/veya tahsilatın hızlandırılması amacıyla gerekli görülen hallerde 24 saat esasına dayalı yaygın ve yoğun vergi denetimi ile vergi tahsilatı yaptırılabilir.Yapılacak olan bu çalışmalarda görev alabilecek (Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personel dahil) her bir personel için aylık 75 saati ve yılı merkezi bütçe kanununun K cetvelinde öngörülen fazla çalışma ücretinin 5 katını geçmemek üzere bir ücret ödenebilir. Bu ödemeye ilişkin usul esasları belirlemeye Maliye Bakanı yetkilidir.
GEÇİCİ MADDE 1 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Devlet Gelir Uzmanı kadrosunda bulunanlar Vergi Başuzmanı, Gelir Uzmanı ve Vergi İstihbarat Uzmanı kadrolarında bulunanlar Vergi Uzmanı kadrolarına; Devlet Gelir Uzman Yardımcısı, Gelir Uzman Yardımcısı ve Vergi İstihbarat Uzman Yardımcısı kadrolarında bulunanlar Vergi Uzman Yardımcısı kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır.
GEÇİCİ MADDE 2-5 /5 /2005 Tarihli ve 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29. uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
''Bu kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde müracaatta bulunmaları halinde Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında " Gelir İdaresi Grup Müdürü, Vergi Dairesi Müdürü ve Müdür ünvanında olanlar Vergibaş Uzmanı, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı ve Müdür Yardımcısı ünvanlarında bulunanlar ise Vergi Uzmanı olarak atanırlar.''
GEÇİCİ MADDE 3 - Bu kanunun yürürlük tarihi itibariyle idari görevlerde bulunanlar istemeleri halinde bu görevlerini sürdürmeye devam ederler.
GEÇİCİ MADDE 4 - Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Gelir İdaresi Grup Müdürü, Vergi Dairesi Müdürü , Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı ,Müdür Yardımcısı ve mevzuatı uyarınca yapılan özel yarışma sınavları sonucu Gelir Uzmanı olarak atanmış olup bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Vergi Başuzmanı ve Vergi Uzmanı kadrolarına atananlar 657 sayılı kanunun 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler”başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendi yönünden yeterliliklerini vermiş kabul edilirler.
GEÇİCİ MADDE 5- Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren açılacak Vergi Uzman yardımcılığı giriş sınavlarında aranacak yaş ve öğrenim alanları şartları Başkanlığın merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan personel için aranmaz.
MADDE 4 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 - Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Sözkonusu Teklife ulaşmak için Tıklayınız.