KAMU
'Eşit İşe Eşit Ücret' Eşitlenmemiştir
Kamuoyunda "Eşit İşe Eşit Ücret" diye bilinen düzenleme ile ; yapılan işler ve sorumluluklar eşitlenmediği gibi ücretlerde eşitlenmemiştir. Bakanlar Kurulu Kararıyla her sene yürürlüğe giren Yan Ödeme Kararnamesi ile her unvan ve hizmet sınıfının çalışma koşulları,zorluğu ve riskine göre kamu görevlilerine ödeme yapılması amaçlanmaktadır.Ancak, 666 Sayılı KHK ile sadece kamu görevlileri ek ödeme oranında unvan olarak eşitlenmiş,maaşı oluşturan diğer unsurların eşitlenmemesi ve dikkate alınmaması nedeniyle aynı unvana sahip kurum yetkilileri arasında ücret farklılıkları meydana getirilmiştir. Öte yandan ,maaş ödemesi 666 Sayılı KHK'ye göre katsayı şeklinde belirlenen İl Müdürü düzeyindeki personelde maaş düzeyinde herhangi bir fark görülmemektedir.Ancak bugün gelinen noktada;
1-)666 Sayılı KHK'de aynı grup içinde yer alan ve aynı ek tazminat oranı(%170) öngörülen Genel İdare Hizmetleri sınıfındaki Adliye Yazı İşleri Müdürü, İcra Müdürü ve Seçim Müdürünün Özel Hizmet Tazminatı oranı %175 ve İlçe Müftüsünün Özel Hizmet Tazminatı oranı %170iken Malmüdürü ,Milli Emlak Müdürü,Saymanlık Müdürü unvanlı personelin Özel Hizmet Tazminatı oranı ise %135'dir.
2)Maliye Bakanlığı kadrolarında bulunan Malmüdürü , Saymanlık Müdürü ve Milli Emlak Müdürünün 1. Derecedeki ek göstergesi 3000 gösterge rakamı iken,aynı bakanlıkta görev yapan Personel Müdürlerinin ek göstergesi 2200'dür.
3-)666 Sayılı KHK ile unvan bazında eşitlendiği düşünülen Müdür unvanlı personelden yer değiştirmeye tabi tutulan ile diğer kurumlarda yer değiştirmeye tabi olmayan aynı unvandaki personel maaşının aynı olması adalet ilkesine aykırıdır.
4-)666 Sayılı KHK ile eşit işe eşit ücret sloganıyla yola çıkılmış ancak, her kurumun sorumlukları ve risklerine ait ödeme sistemi olan yan ödeme kararnamesinin şeklen uygulanabilirliği kalmamıştır.
Çözüm ve Önerilerimiz :
1-İlçe Müdürü ve diğer personelin de maaşları için 666 Sayılı KHK ile tek gösterge rakamı belirleyip maaşlarının bu tutar üzerinden ödenmesi maaşların farklılığı sorununu ortadan kaldıracakve adalet geçte olsa tecelli edecektir.
2-666 Sayılı KHK'de değişiklik yapılarak yer değiştirmeye tabi ünvanla aynı ünvana sahip olup, yer değiştirmeye tabi olmayan personel arasında,yer değiştirmeye tabi personel lehine ödeme oranı artırımı uygulanmalıdır.
3-Halen Maliye Bakanlığında çalışanMüdürlere 3600 ek gösterge ve Müdür Yardımcısı unvanlı personele 3000 puanek gösterge verilmelidir.
4-Maliye Bakanlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği çağımız koşularına uygun,atama yer değiştirme yönetmeliğine tabi personelin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.
5-Çağımızda Maliyecilik ayrı bir konu ve ihtisas alanı olmuş ve tüm personeli en zorlu sınavlardan geçerek birikimleriyle bulunduğu unvanı hak etmişlerdir.Söz konusu personelin çoğunluğu lisans düzeyinde eğitim almış olup, tüm Maliye Bakanlığı çalışanlarının günümüz koşullarına uygun olarak 657 sayılı Kanunda yapılacak değişiklikle oluşturulacak Maliye Hizmetleri Sınıfına dahil edilmesi gerekmektedir.
6-Bakanlığımız birimlerindegörev yapmakta olan Maliye Müdürlerinin Maliye Uzmanı kadrosuna geçirilerek inceleme yetkisi bulunmayan Maliye Uzmanı unvanı ile eşitlenmesiveyapılacak bu değişiklikle; eşitlenen bu unvanların tamamen yer değiştirme yönetmeliğine tabi tutulması sonucunda Bakanlığımız taşra ve merkez yönetimi arasında bir sinerji oluşturulacağı düşünülmektedir.
7-178 Sayılı KHK yeniden düzenlenerek Bakanlığımızın merkez taşra teşkilatının yeniden yapılandırılarak çağımızın gereklerine uygun bir hale getirilmesi sağlanmalıdır.
8-Mevzuatta yapılandeğişiklikler nedeniyle kurumumuzla ilgili düzenlemeler bir an önce güncellenerek gerekli değişiklikler yapılmalıdır.
Sayın Başbakanımız Ahmet DAVUTOĞLU, Maliye Bakanımız Mehmet ŞİMŞEK ve diğer yetkililerimizden sorunumuzu çözüme kavuşturmaları noktasındaki beklentilerimiz kamuoyunun bilgisine sunulur.
Maliye Yöneticileri Derneği Adına
Mutlu ŞAHİN
Yönetim Kurulu Başkanı