SENDİKA
Eş Durumu Mağdurlarının Dramı
Eş Durumu Mağdurları Vardır. Hep işi yaza kalır ama bir türlü ailesine kavuşamaz. işte o hikayelerden biri...
07 Mart 2014, Cuma
2011 yaz dönemi… Eş durumu açılmış, tayin istedi Latife Hoca, olmadı. Kışın, gideriz dedi; önemsemedi. Kışın özür grubu tayinleri açılmayınca işi yaza kaldı.
2012’ de Latife Hoca’ nın eşinin görev yaptığı ilde boş kadro olmadığı için ağustos döneminde de tayin olmadı. Yaz kış, yaz kış; derken bir sene geçivermişti. Kışa olur, dedi, bunda da vardır bir hayır…
2013 Şubat’ ta birkaç tane de olsa okul açılmıştı. Hizmet puanı düşüktü. Yine de tercih etti, olmadı haliyle. Dava açmak istedi, dilekçeler yazdı, sonra vazgeçti. Kendini çok çaresiz hissediyordu.
2013 yazına kaldı tüm ümitler. Aynı süreç, aynı hayal kırıklığı… Eylülde bakanlık sürpriz yaparak yazın yer değiştiremeyen 3527 öğretmene tekrar tayin hakkı tanıdı. Latife Hoca ümitsizdi. Eşine çok ters ve uzak birkaç ilçeyi tercih edebilirdi. Tercih etti, tayini çıktı ancak ulaşım büyük sorundu. Zaten okulunda norm fazlasıydı, becayişle yer değiştirmesi mümkün görünmüyordu. Eşiyle oturdu konuştu, tayininin iptalini istedi.
2014 oldu. Aradan 3 koca sene geçmişti. Eşi dayanamadı. İstanbul’ a tayinini istedi ancak çalıştığı özel kurumun sadece Anadolu yakasında şubesi vardı, Latife Hoca Avrupa yakasındaydı. Ayrı şehirlerde olmaktan iyidir, diye düşündüler İstanbul trafiğini düşünmeden. Evi Anadolu yakasına taşıdılar. Latife Hoca her gün 3-4 saat yol gidip geliyordu. 2014 Ocak’ ta özür grubundan yer değişikliği talep etti, yine olmadı.
Her gün saatlerde yol gidip gelmek canına tak etmişti, hastaydı, ilaç tedavisi görüyordu, bir görevlendirme bile onun için nimetti. Tüm evraklarıyla görevlendirme için başvuruda bulundu. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü evrakları ilk önce onaylamak istemedi, durumlarını anlattılar, zor zahmet de olsa onayı aldılar. Ancak bir sorun vardı: Kaymakam izindeydi, komşu ilçenin kaymakamına gidecekti evraklar, gönderdiler. Kaymakam evrakları imzalamadı, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne geri gönderdi, sömestr böyle geçti. Okullar açılınca dilekçesini kaymakamlığa gönderdiler, kaymakam nihayet onayladı. Tüm evraklar İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ ne gitti.
İl Millî Eğitim Müdürü onay verdi ancak Anadolu yakasında boş norm olmadığı için görevlendirmesi yapılamadı. Latife Hoca İl Millî Eğitim Müdürü’ nden randevu alarak durumu izah etti, Anadolu yakasında görevlendirilebileceği boş kadronun olduğu bazı okullar tespit ettiğini söyledi. Müdür Bey, hak verdi ancak 24-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul’ da norm fazlası olan öğretmenlere il içi yer değiştirme hakkı tanınacaktı. Yani Latife Hoca’ nın görevlendirileceği okula il içiyle birinin gelme ihtimali % 100 olduğu için görevlendirme macerası ancak birkaç gün sürecekti. İl Millî Eğitim Müdürü daha kötü haber verdi: Norm fazlası öğretmenler yaza kadar sürekli yer değiştireceklerdi. Yani Latife Hoca’ nın bu durumda görevlendirilmesi ve görevlendirildiği yeni okulunu norm fazlası olup il içi yer değişikliğinde tercih edilmemesi neredeyse mucizeydi. Norm fazlası öğretmenlerin Anadolu yakasını doldurması sebebiyle 2014 yaz dönemi eş durumu yer değişikliği döneminde de Latife Hoca’ nın Anadolu yakasına tayin olma ihtimalini azaltıyordu.
Eş Durumu Mağdurlarını Dinleyin
Değerli dostlar, eş durumu mağduru olmak sadece maddî değil aynı zamanda manevî bir kayıptır. Anayasal suçtur. Mağduriyetin devlet eliyle körüklenmesi, zannımca, daha büyük suçtur. Ses kayıtlarının, ayakkabı kutusundan paraların çıktığı şu günlerde dinleme yapacaksanız bence eş durumu mağdurlarını dinleyin. Türkiye’ nin gerçeklerini öğrenmiş olursunuz…
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Temsilcisi