SENDİKA
Enerji Bir Sen Toplu Sözleşme Talepleri
ENERJİ BİR-SEN
2014-2015 YILI
2.DÖNEM
TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
MADDE 1-ÜCRELERE YAPILACAK ZAM:
2014 için: %6 + %6 - 2015 için: %6 + %6 +Yıllık enflasyon farkı +Yıllık %5 oranında büyümeden pay alınması.
MADDE 2-SÖZLEŞMELİ PERSONELİN TAVAN ÜCRETİ:
01.01.2014- 01.07.2014 döneminde 5500 TL olarak belirlenmesi, kalan dönemler için katsayı artışı oranında zam yapılması.
MADDE 3– TABAN AYLIK KATSAYISI:
Memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylığı katsayısı; Taban aylık katsayısına 100-TL zam yapılması.
MADDE 4 – KIDEM AYLIĞI GÖSTERGE RAKAMI:
1-Kıdem aylığı gösterge rakamı 100 olarak uygulanmaması
2-Kıdem aylığının hesaplanmasında 25 yıl sınırlaması uygulanmaması.
MADDE 5- TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ:
Hizmet kolunda yetkili olan sendikaya % 50 artırımlı olmak üzere 01.01.2014 – 31.12.2014 döneminde; 90 TL, 01.01.2015 – 31.12.2015 döneminde; 120 TL olarak ödenmesi.
MADDE 6-AİLE YARDIMI:
01.01.2014 tarihinden itibaren 250-TL, kalan dönemler için ise katsayı artışı kadar artış yapılarak uygulanması.
MADDE 7- ÇOCUK YARDIMI:
Yaş sınırı kaldırılarak 01.01.2014 tarihinden itibaren 80-TL , kalan dönemler için ise katsayı artışı kadar artış yapılarak uygulanması.
MADDE 8- DOĞUM YARDIMI:
Doğum yardımı ödeneğinin gösterge rakamı 10.000 olarak uygulanması ve çoğul gebelik halinde, çocuk başına doğum yardımı ödenmesi.
MADDE 9- ÖLÜM YARDIMI:
Memurun kendisi için, en yüksek devlet memuru aylığı’nın 4 katı, memurun eş ve çocukları için En yüksek devlet memuru aylığı’nın 2 katı olarak ödenmesi.
MADDE 10- KREŞ HİZMETİ
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde, bünyelerinde görev yapan kamu görevlilerinin zorunlu eğitim çağına girmemiş çocuklarına yönelik ücretsiz kreş hizmeti sunmaları. Hizmetin sunulmadığı işyerlerinde görev yapan kamu görevlilerine, kreş hizmetinden faydalanacak her çocuk için aylıklarıyla birlikte ödenmek üzere; 01.01.2014 – 31.12.2014 dönemi için; Büyük şehir kapsamındakiler için 300, diğer şehirler için 250 olarak ödenmesi. Kreş hizmetinin sosyal tesis statüsünden çıkartılarak eğitim tesisi kapsamına alınması.
MADDE 11- EVLENME YARDIMI:
Kamu görevlilerine, evliliklerinde en yüksek devlet memuru aylığının 5 katı, İlk defa evlenen çocukları için en yüksek devlet memuru aylığının 2 katı tutarında evlenme yardımı ödeneği ödenmesi.
MADDE 12- ULAŞIM YARDIMI:
1-Servis hizmeti sunulmayan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlilerine, (fazla çalışma kapsamında görev yapılan günler dahil) fiilen görev yaptıkları her gün için için 5 TL ulaşım yardımı ödenmesi.
2-Vardiya tutan kamu görevlilerine iş’e gidiş ve dönüşlerinde ulaşım (servis) imkanı sağlanması.
3-Görevli olan Kamu Görevlilerinin Uçakla seyahatlerinde Genel Müdürlük onayının kaldırılarak, bütün kamu görevlilerine seyahat imkanı sağlanması.
4-Şehir merkezlerinde oturup; Baraj, Termik santral, Fabrika, Trafo veya şehir merkezlerine uzak mesafelerde olan işyerlerinde çalışan kamu görevlileri ve aile fertlerinin yararlanacağı en yakın şehir merkezlerine haftada en az iki sosyal servis konulması.
MADDE 13 -ÜCRETSİZ OKUL SERVİSİ:
Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışan kamu görevlilerinin çocukları ve diğer statüdeki personelin çocuklarının ücretsiz olarak yararlandığı okul servislerinden aynı şekilde ücretsiz olarak yararlandırılmaları. Ancak servis hizmeti yerine yol ücreti ödenen durumlarda kamu görevlileri çocukları için de yol ücreti ödenmesi.
MADDE 14- YEMEK YARDIMI:
1-Yemek servisi hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda, 4688 sayılı Kanuna göre kamu görevlisi kapsamında sayılan kamu görevlileri yemek hizmetinden ücretsiz yararlanması. Bu kurumlarda görev yapan kamu görevlilerine, yemek servisi sunulan öğünler için yemek yardımı ücreti ödenmemesi.
2-Yemek hizmeti sunulmayan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan kamu görevlilerine aylıklarıyla birlikte, görev başında geçirdikleri her öğün için 6 TL olmak üzere yemek yardımı ödeneği ödenmesi.
3-MTA Genel Müdürlüğüne bağlı kamplarda, işçiler için ücretsiz yemek uygulamasının kamu görevlilerine de uygulanması.
4-Başka statülerle çalışılan kamu kurum ve kuruluşlarında; iaşe olarak verilen yemek yardımının kamu görevlilerine de iaşe olarak verilmesi.
5-Vardiya tutan kamu görevlilerine ücretsiz yemek yardımı yapılması veya kumanya verilmesi.
6-Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlarda zehirli, gazlı, tozlu ve radyasyonlu ortamlarda bilfiil çalışan personele işyerlerinde tüketilmek kaydıyla gıda yardımı olarak süt, yoğurt, ayran vb. verilmesi. Gıda yardımının cinsi, miktarı ve hangi görevleri yürütenlere verileceğine ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum ve kuruluşlar ile yetkili sendika tarafından birlikte belirlenmesi.
MADDE 15- GİYECEK YARDIMI VE KORUYUCU GİYİM:
1-Memurlara Yapılacak Giyecek Yardımı Yönetmeliği kapsamındaki yardımlardan istihdam türüne bakılmaksızın bütün kamu görevlileri yararlandırılması.
2-Makam ve görev tazminatı olanlar hariç olmak üzere bütün kamu görevlilerine; 2014 yılı için, 100 TL, 2015 yılı için, 125 TL nakdi giyecek yardımı yapılması.
3-Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların fabrika, atölye, laboratuar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personeline, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi verilmesi. Koruyucu giyim malzemesi alımında, ilgili kurumun ihale mevzuatı çerçevesinde temin etmesi.
MADDE 16- GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ:
1-Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde kamu görevlileri için aşağıdaki tarifelerin esas alınması.
1/1/2014-31/12/2014 döneminde,
20.000 TL | %10 |
40.000 TL (20 Bin TL için 3.000 TL) fazlası için | %15 |
100.000 TL (40 Bin TL için 7.000 TL) fazlası için | %20 |
100.000 TL fazlası (100 Bin TL için 23.200 TL) fazlası için | %25 |
|
|
2015 yılı için maaş zam artışı kadar artırılması.
MADDE 17- MUAYENE VE TEDAVİ KATILIM PAYI VE REFAKAT İZNİ:
1-Kamu görevlilerinin bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri ile, birinci dereceden akrabalarının il içi veya il dışı hastalık ve tadavi’lerin de refakatli oldukları sürece izinli sayılmaları.
2-Kamu görevlileri ile bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinden muayene katkı paylarının alınmaması.
MADDE 18- AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA İLİŞKİN TEŞHİS, TEDAVİ İLE PROTEZ GİDERLERİ:
Kamu görevlilerinin, özel sağlık kurum ve kuruluşları ile serbest çalışan diş hekimlerine yaptırdıkları, ağız ve diş sağlığına ilişkin teşhis ve tedavi giderleri ile bu kapsamda ağız ve diş protezlerine ilişkin giderler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması.
MADDE 19- EMEKLİLİK İKRAMİYESİ:
1-Kamu görevlilerine emekli ikramiyesinin ödenmesinde, 30 yıllık süre sınırlaması uygulanmaması.
2- Ek Ödemelerin, aile ve çocuk yardımının emekliliğe esas aylıkta değerlendirilmesi.
3-Emeklilik ikramiyesinde 15 yıl hizmet sınırı süresinin kaldırılması.
MADDE 20- FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ:
1-Kamu görevlilerine, ücreti ödenmeksizin fazla çalışma yaptırılamaması.
2-Fazla çalışma ücreti ödenemeyen durumlarda her sekiz saat fazla çalışmaya bir gün izin verilmesi.
Fazla çalışma ücretinin aşağıdaki tabloda belirtilen oranlarda ödenmesi.
MEVCUT DURUM
| 2014 YILI
| 2015 YILI
|
A-SAAT BAŞI FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ: 1,35 TL |
4 TL |
5 TL |
1,43 TL | 5 TL | 6 TL |
2,35 TL | 7 TL | 9 TL |
5,70 TL | 15 TL | 20 TL |
MADDE 21- BOŞ KADROYA VEKALET ÜCRETİ:
Kamu görevlileri (399 sayılı KHK II sayılı cetvele tabi olan sözleşmeliler dahil), vekâlet ettikleri kadro ve görevin unvanı yönüyle ayırım yapılmaksızın vekalet ettikleri boş kadronun haklarından faydalandırılabilmeleri.
MADDE 22- DİNİ BAYRAM İKRAMİYESİ:
Kamu görevlilerine, Ramazan ve Kurban bayramlarında, bayram öncesi ödenen maaşlarıyla birlikte en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 2 katı tutarında bayram ikramiyesi ödenmesi.
MADDE 23- EK ÖDEMEYLE İLGİLİ HÜKÜMLER:
1-375 sayılı KHK’nin eki I Sayılı Cetvelin “399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personelden (527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesine göre ücretleri belirlenen sözleşmeli personel dahil);” başlıklı bölümünde yer alan unvanlar ve unvanlar itibarıyla yararlanılacak ek ödeme oranları aşağıdaki şekilde uygulanması.
Grup sayısı 3’e düşürülerek;
1.GRUP için ek Ödeme oranı : %100
Asistan Hava Trafik Kontrolörü, Atölye Şefi, Avukat, Başeksper, Başkontrolör, Başmühendis, Başmimar, Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Diş Tabibi, Eczacı, Eksper, Grup Başmühendisi, Hava Trafik Başkontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü, Kaptan, Kılavuz Kaptan, Kontrolör, Koruma ve Güvenlik Müdür Yardımcısı, Merkezi Satınalma Uzmanı, Mimar, Müdür Yardımcısı, Mühendis, Pilot, Stajyer Hava Trafik Kontrolörü, Şehir Plancısı, Tabip, Teknik Amir, Teknik Şef, Teknik Uzman, Tekniker, Uzman (Tebabet Uz.Tüz.’ne Göre), Uzman Tabip, Veteriner, Ajans Amiri, Amir, Başhemşire, Başrepartitör, Biyolog, Çocuk Eğitimcisi, Çözümleyici, Dekoratör, Desinatör, Çocuk Gelişimcisi, Diyetisyen, Eğitim Uzmanı, Ekonomist, Fizikçi, Gar Şefi, İstasyon Şefi, İstatistikçi, İtfaiye Şefi, Jeofizikçi, Jeolog, Jeomorfolog, Kimyager, Kontrolör Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Amiri, Koruma ve Güvenlik Amir Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Koruma ve Güvenlik Şefi, Laboratuar Şefi, Makinist (TCDD), Matematikçi, Merkezi Satınalma Uzman Yrd. Muhasebeci, Mütercim, Öğretmen, Pedagog, Programcı, Psikolog, Sağlık Eğitimcisi, Sistem Programcısı, Sivil Savunma Amiri, Şef, Şeftren, Şube Şef Yardımcısı (TCDD), Teknik Öğretmen, Teknik Ressam, Teknisyen (Uçak Helikopter Teknisyeni-Uçucu), Tercüman, Uzman, YHT Makinisti, AIM Memuru
2.Grup ek ödeme oranı: %90
AFTN Memuru, Amir Yardımcısı, Antrenör, Başteknisyen, Başveznedar, Bilgisayar İşletmeni, Grafiker, Hemşire, Konstrüktör, Laborant, Makinist, Makinist Yardımcısı (TCDD), Muhasebeci Yardımcısı, Programcı Yardımcısı, Repartitör, Ressam, Revizör, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sayman, Stajyer AIM Memuru, Sürveyan, Şef Yardımcısı, Teknisyen, Topograf, Uzman Yardımcısı, Vagon Teknisyeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni, Veznedar, Anbar Memuru, Apron Memuru, ARFF Memuru, Aşçı, Ateşçi, Başdağıtıcı, Başpuantör, Daktilograf, Cer Muayene Memuru, Dağıtıcı (PTT), Endeks ve Faturalama Memuru, Dava Takip Memuru, Enformasyon Memuru, Geçit Bekçisi(TCDD), Gişe Memuru, Haberleşme Memuru, Hareket Memuru, Hostes, İş Makinası Sürücüsü, İtfaiyeci, Kondoktör, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Köprü Operatörü, Makascı, Makinist Yardımcısı, Manevracı, Memur, Mutemet, Pazarlama ve Dağıtım Memuru, Pazarlamacı, Puantör, Raportör, Sağlık Teknisyen Yardımcısı, Santral Memuru, Satınalma Memuru, Satış Memuru, Sekreter, Şoför, Tahsildar, Teknisyen Yardımcısı, Tren Teşkil Memuru,
3.grup ek ödeme oranı: %80
Bahçıvan, Bekçi, Çocuk Bakıcısı, Dağıtıcı, Hastabakıcı, Hayvan Bakıcısı, Hizmetli, Kaloriferci, Postacı.
MADDE 24-MAKAM TAZMİNATI:
KİT’lerde Müessese Müdürü, Şirket Müdürü, Fabrika Müdürü, İşletme Müdürü, Grup Müdürü, şube müdürü, Başuzman sivil savunma uzmanı gibi yönetici kadrolarında bulunan kamu görevlilerine Makam tazminatı ödenmesi.
MADDE 25- TAZMİNAT YANSITMA ORANLARI:
Kamu görevlilerinin emekli keseneklerine yansıtılacak tazminat yansıtma oranlarının aşağıdaki tabloda olduğu gibi uygulanması.
EK GÖSTERGE | TAZMİNAT YANSITMA ORANI(%) |
8.400 ve yukarısı | %240 |
7.600 (dahil)-8.400 (hariç) | %200 |
6,400 (dahil)-7.600 (hariç) | %180 |
4.800 (dahil)-6.400 (hariç) | %150 |
3.600 (dahil)-4.800 (hariç) | %145 |
2.200 (dahil)-3.600 (hariç) | %120 |
Diğerlerinde | %80 |
MADDE 26-EK GÖSTERGELERİN YENİDEN BELİRLENMESİ:
1-Ek göstergelerin yeniden düzenlenmesi :Ek gösterge; GİH sınıfında çalışan kamu görevlilerinden; Lise mezunları için:1100, Yüksek okul mezunları için:2200, Fakülte mezunları için:3000, GİH Şube müdürleri ve emsali I sayılı cetvel için:3000 olması.
MADDE 27-NAKİL VE HARCIRAH:
Kamu görevlileri için harcırahlarında aşağıda bulunan tabloda belirlenen oranlarda uygulanması.
| 2014 | 2015 |
Kadro, Unvan, Ek Gösterge ayırımı yapılmaksızın bütün kamu görevlileri için | 60,00 TL
| 70,00 TL |
Arazi Üzerinde Çalışanlara 6245 sayılı Kanunun 50 nci maddesi kapsamında ödenen tazminat (6245 S.K 50 nci maddenin 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bentlerinde yer alan personel) |
25,00 TL |
30,00 TL |
SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ KAPSAMINDAKİ GÜNDELİKLER | 60,00 TL | 70,00 TL |
SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ KAPSAMINDA ÖDENECEK YOL MASRAFI | Belge ibraz etmek kaydıyla gerçek tutar | Belge ibraz etmek kaydıyla gerçek tutar |
1-Konaklama ücretinin ödenmesinde 10 günlük süre sınırlamasının kaldırılması.
2- Geçici görev yolluğu, görevlendirme devam ettiği sürece ve tam tutar üzerinden ödenmesi.
3-Şehir içi veya şehirler arası yer değiştirme işleminin, kamu görevlisinin isteği ile de yapılabilmesi. Kamu görevlileri (Sözleşmeliler dahil) sağlık, eğitim aile durumu gibi nedenlere dayandıracağı yer değiştirme istemi, İşverence zorlayıcı nedenlerin geçerliliği, önemi ve sırası göz önünde tutularak değerlendirilerek uygun pozisyon, boş kadro imkanlarına göre yerine getirilmesi.
4-Yer değiştirme işlemi; ister kamu görevlisinin müracaatı ile olsun, ister İşverenin teklifi ve memurun rızası ile olsun, Harcırah Kanunu hükümlerinin uygulanması.
5-Büyükşehir statüsünde olan illerde çalışan kamu görevlilerine, görevli olarak gittikleri ilçe, belde ve köy çalışmaları için geçici görev yolluğu ödenmesi.
MADDE 28-SEYYAR GÖREV TAZMİNATI:
1-6245 Sayılı Harcırah Kanunun 49. Maddesi hükümlerine göre bölge sınırı esas alınarak yapılan seyyar görev tazminatı ödemelerinde il sınırı esas alınması.
3-Seyyar görev tazminatının fiilen gezici olarak görev yapan kamu görevlilerine ödenmesi.
MADDE 29- 399 SAYILI KHK’YE TABİ KAMU GÖREVLİLERİNİN TEMEL ÜCRET ÜCRETLERİ:
1-22/01/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonların temel ücret grupları, SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYONLARINA AİT TEMEL ÜCRET GRUPLARI TABLOSU’nda gösterildiği gibidir.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL POZİSYONLARINA AİT TEMEL ÜCRET GRUPLARI
1. Grup
Asistan Hava Trafik Kontrolörü, Atölye Şefi, Avukat, Başeksper, Başkontrolör, Başmühendis, Başmimar, Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Diş Tabibi, Eczacı, Eksper, Grup Başmühendisi, Hava Trafik Başkontrolörü, Hava Trafik Kontrolörü, Kaptan, Kılavuz Kaptan, Kontrolör, Koruma ve Güvenlik Müdür Yardımcısı, Merkezi Satınalma Uzmanı, Mimar, Müdür Yardımcısı, Mühendis, Pilot, Stajyer Hava Trafik Kontrolörü, Şehir Plancısı, Tabip, Teknik Amir, Teknik Şef, Teknik Uzman, Tekniker, Uzman (Tebabet Uz.Tüz.’ne Göre), Uzman Tabip, Veteriner.Ajans Amiri, Amir, Başhemşire, Başrepartitör, Biyolog, Çocuk Eğitimcisi, Çözümleyici, Dekoratör, Desinatör, Çocuk Gelişimcisi, Diyetisyen, Eğitim Uzmanı, Ekonomist, Fizikçi, Gar Şefi, İstasyon Şefi, İstatistikçi, İtfaiye Şefi, Jeofizikçi, Jeolog, Jeomorfolog, Kimyager, Kontrolör Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Amiri, Koruma ve Güvenlik Amir Yardımcısı, Koruma ve Güvenlik Grup Şefi, Koruma ve Güvenlik Şefi, Laboratuar Şefi, Makinist (TCDD), Matematikçi, Merkezi Satınalma Uzman Yrd. Muhasebeci, Mütercim, Öğretmen, Pedagog, Programcı, Psikolog, Sağlık Eğitimcisi, Sistem Programcısı, Sivil Savunma Amiri, Şef, Şeftren, Şube Şef Yardımcısı (TCDD), Teknik Öğretmen, Teknik Ressam, Teknisyen (Uçak Helikopter Teknisyeni-Uçucu), Tercüman, Uzman, YHT Makinisti, AIM Memuru, Unvanları 2 inci Grupta Sayılanların Yükseköğrenimlileri.
2. Grup
AFTN Memuru, Amir Yardımcısı, Antrenör, Başteknisyen, Baş veznedar, Bilgisayar İşletmeni, Grafiker, Hemşire, Konstrüktör, Laborant, Makinist, Makinist Yardımcısı (TCDD), Muhasebeci Yardımcısı, Programcı Yardımcısı, Repartitör, Ressam, Revizör, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sayman, Stajyer AIM Memuru, Sürveyan, Şef Yardımcısı, Teknisyen, Topograf, Uzman Yardımcısı, Vagon Teknisyeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Veteriner Sağlık Teknisyeni, Veznedar, Ambar Memuru, Apron Memuru, ARFF Memuru, Aşçı, Ateşçi, Baş dağıtıcı, Baş puantör, Daktilograf, Cer Muayene Memuru, Dağıtıcı (PTT), Endeks ve Faturalama Memuru, Dava Takip Memuru, Enformasyon Memuru, Geçit Bekçisi(TCDD), Gişe Memuru, Haberleşme Memuru, Hareket Memuru, Hostes, İş Makinesi Sürücüsü, İtfaiyeci, Kondüktör, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Köprü Operatörü, Makasçı, Makinist Yardımcısı, Manevracı, Memur, Mutemet, Pazarlama ve Dağıtım Memuru, Pazarlamacı, Puantör, Raportör, Sağlık Teknisyen Yardımcısı, Santral Memuru, Satın alma Memuru, Satış Memuru, Sekreter, Şoför, Tahsildar, Teknisyen Yardımcısı, Tren Teşkil Memuru, Unvanları 3 üncü Grupta Sayılanların Yükseköğrenimlileri.
3. Grup
Bahçıvan, Bekçi, Çocuk Bakıcısı, Dağıtıcı, Hastabakıcı, Hayvan Bakıcısı, Hizmetli, Kaloriferci, Postacı.
2-Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dahil pozisyonlarda çalışan sözleşmeli temel ücretleri;
a)1/1/2014-31/12/2014 dönemi için %16,
b)1/1/2015-31/12/2015 dönemi için, 31/12/2013 tarihindeki temel ücreti esas alınarak %14 oranında artırılması.
3-Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı or