KAMU
Emekliye tazminat
Memurların emekli ikramiyesinin hesabında 30 yıl sınırının kaldırılması, çalışanları sevindirirken, bu kararın yürürlüğe girdiği 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanları ise üzdü. 7 Ocak'tan itibaren emekli olan memurların ikramiyeleri tüm çalışma süreleri dikkate alınarak hesaplanırken; daha önce emekli olanlar, 30 yılı geçen çalışmalarının karşılığı ikramiyelerini alamadı. Örneğin; devlette 47 yıl çalıştıktan sonra 15 Ekim 2014'te yaş haddinden emekli olan bir vatandaş, 30 yıl üzerinden ikramiye alabildi. Söz konusu karardan 2.5-3 ay önce emekli olmak vatandaşa, 44 bin lira kayba yol açtı.
'DÜZENLEME YAPILSIN' Geçmiş yıllarda emekli olup da 30 yılı geçen çalışmalarının karşılığı ikramiyelerini alamayanların sayısı onbinler ile ifade edilirken, sorunun çözümü için yollar aranmaya başladı. Anayasa Mahkemesi'nin memurların ikramiye hesabında 30 yıl sınırını kaldıran kararından önce emekli olanlar, bu haktan yararlanmak için yasal düzenleme yapılmasını istiyor. Ancak Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediği için, ikramiye kararı daha önce emekli olanlara uygulanamıyor. Bu kişilerin dava açmaları gerekiyor. Bu davalar kazanılırsa, 7 Ocak tarihinden önce emekli olan memurlar da 30 yılı aşan çalışmalarının ikramiyesini alacak. Böylece binlerce emekli memura ödeme yapılması gündeme gelebilecek.
İKRAMİYELER ARTTI
Eski sistemde, 35 yıllık hizmeti olan memur, 35 yılın karşılığı olarak emekli aylığına hak kazanırken, emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alabiliyordu. 30 yıl sınırı, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kaldırıldı. 7 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren kararla, memurlar tüm hizmet süresi hesaplanarak emekli ikramiyesi alma hakkı kazandı. Bu tarihten sonra emeklilik dilekçesi veren memurlar, 30 hizmet yılını aşan çalışmaları için de ikramiye almaya başladı. Emekli ikramiyesi yıllık 3 bin 500 liraya varan tutarda arttı. Böylece uzun süre çalışan memurlar 15 ile 30 bin lira arasında değişen farkları hak kazandı. takvim