KAMU
Ek Ödeme İle İlgili Önemli Açıklamalar
SORULAR:
1- Ek
2- Ek
3- Uzmanlar arasında oluşturulan ek ödeme farklılıklarını gidermeyi düşünüyor musunuz?
4- Durdurulan fazla mesaileri ödemeyi düşünüyor musunuz?
5- Üretimi teşvik primi, döner sermaye ve yangın tazminatı gibi ödemlerle ek ödemenin ilişkilendirilmesi ve mahsuplaşma yapılması uygulamasına son vermeyi düşünüyor musunuz?
CEVAP
“İlave ödemeler yerine tek bir ek ödeme getirilmiştir”
666 sayılı KHK ile; farklı kurumlarda aynı hizmet sınıfında, aynı veya benzer unvanlı kadrolarda çalışan kamu görevlilerinin aynı tutarda ek ödemeden yararlandırılmalarını sağlamak amacıyla genel ek ödeme ile kurumsal bütün fazla mesai ücreti ödemeleri de dahil olmak üzere personele mali haklar kapsamında değişik adlar altında ve farklı tutarlarda yapılan ilave ödemeler yürürlükten kaldırılarak tek bir ek ödeme getirilmiştir.
“Ücret dengesizliği olmayan personele artış yapılmamıştır”
Söz konusu KHK, özü itibarıyla farklı kamu idarelerinde aynı hizmet sınıfında aynı veya benzer unvanlı kadrolarda bulunan personel arasındaki ücret dengesizliğinin kaldırılmasına yönelik bir düzenleme olup, tüm kamu görevlileri için uygulanan genel bir maaş ve ücret artışı düzenlemesi de değildir. Bu nedenle, söz konusu Kanun Hükmünde Kararnameyle ücret dengesizliği bulunmayan personele yönelik herhangi bir ücret artışı öngörülmemiştir.
“Sosyal haklarda önemli artışlar sağlanmıştır”
Kamuda istihdam edilen personelin mali ve sosyal hakları tabi olduğu personel kanunu, öğrenim durumu, hizmet sınıfı, kıdem yılı, görev yeri, kadro unvanı, derece ve kademesi ile görev, yetki ve sorumlulukları, kişisel ve medeni durumu ile çocuk sayısı ve belirli şartlar dahilinde yapılan ödemelere bağlı olarak değişiklik gösterebilmekte ve kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Devletin mali imkanları, memleketin ekonomik gelişmesi ve milli gelir düzeyi, genel geçim şartları ile yıllık enflasyon oran1arı göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edilmekte olup kamu kurum1arında istihdam edilen personelin mali haklarında da bu kapsamda düzenli olarak artışlar yapılmaktadır.
Ayrıca, yapılan Anayasa değişikliği sonucunda 2012 yılından itibaren memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak artışlar toplu sözleşme süreci sonucunda belirlenmeye başlanmıştır.
Bu çerçevede, 2002 Aralık-2013 Haziran sosyal haklarında önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır. Bu dönemde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı %363,9 oranında artarken 2002 Aralık - 2013 Mayıs döneminde TUFE'deki artış %150,1 oranında gerçekleşmiştir.
“Fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkündür”
Belirli bir sürede bitirilmesi gereken zorunlu ve istisnai işlerden, her defasında ayrıcaBakanlar Kurulu kararı alınması kaydıyla, Bakanlar Kurulunca uygun görülenlerde çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personele, ayda elli saati ve bir yılda altı ayı geçmemek üzere yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katını aşmamak kaydıyla Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenen çalışma süresi, miktar, usul ve esaslar dahilinde fazla çalışma ücreti ödenebilmesi de mümkün bulunmaktadır.