SENDİKA
Eğitime Hazırlık Ödeneği Tüm Eğitim Çalışanlarına Ödenmelidir
2014-2015 eğitim-öğretim döneminde, öğretim yılına hazırlık ödeneği 850 TL olarak belirlenmiştir. Ancak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun ek 32`nci maddesinde eğitim ve öğretim
Öğretmen olmayan ve eğitim hizmetleri içindeki emekleri yıllardır görmezden gelinen tüm eğitim ve bilim emekçilerine yönelik olarak yıllardır sürdürülen ayrımcı ve adalet duygusundan yoksun uygulamanın bu yıl da ısrarla sürdürüleceği anlaşılmaktadır.
Hükümet ile Memur Sen arasında imzalanan "ihanet sözleşmesi" ile birlikte 2014 yılı için verilen zamlar, yüksek enflasyon nedeniyle şimdiden buharlaşmış, bu yıl enflasyon farkının ödenmeyecek olması yaşanan mağduriyeti daha da arttırmıştır. Yıllardır, eğitim ve bilim emekçileri ülkenin dört bir yanında karşı karşıya olduğu bütün zorluklar karşısında fedakarca çalışmasına rağmen maaşlarda yaşanan erimenin önüne geçilememiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır sadece öğretmenlere "eğitime hazırlık ödeneği" ödemekte, eğitim hizmetlerinin tüm eksikliklerine rağmen en iyi şekilde yapılması için emek harcayan diğer eğitim emekçilerinin emeğini görmezden gelmektedir. Oysa Türkiye`de eğitim ve yükseköğretim alanında çalışan yüz binlerce eğitim ve bilim emekçisi vardır ve onlar da bu ödeneği almayı sonuna kadar hak etmektedir.
Her eğitim-öğretim yılı başında ödenen eğitime hazırlık ödeneği hem oldukça yetersizdir hem de sadece öğretmenlere ödenmesi nedeniyle sendikamız tarafından sürekli eleştirilmektedir. Bakanlık söz konusu ödeneğin sadece öğretmenlere ödendiğini belirtmesine rağmen, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığında Kur`an kursu öğreticisi pozisyonlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden fiilen "öğreticilik" yapanlara da eğitime hazırlık ödeneği ödenecektir. Bu durum, MEB`in yıllardır savunduğu "eğitim-öğretime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenir" savunusunu açıkça çürütmektedir.
Eğitime hazırlık ödeneğinden sadece öğretmenler değil, hizmetli, memur, üniversitelerin akademik ve idari personeli, YÖK, Yurt-Kur ve ÖSYM gibi alanlarda çalışanlar da ayrım gözetmeksizin yaralanmalıdır. Aksi bir uygulamanın resmen ayrımcılık olacağı açıktır.
Eğitim Sen, yıllardır eğitime hazırlık ödeneğinin iki tam maaş tutarında ve yılda iki kez, tüm eğitim ve bilim emekçilerine verilmesini savunmuştur. Sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin eğitime hazırlık ödeneği almasını, eğitim-öğretim alanında çalışan herkesin bu haktan eşit koşullarda yararlanmasını talep ediyoruz.
EĞİTİM-SEN