SENDİKA
Eğitim Sen'den İptal Davası
16 Ağustos 2014 gün ve 29090 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin;
a)1. maddesinde yer alan "Hizmet gereği başka bir hizmet alanına veya bölgesine atanan memurlar, kurumların özel yönetmeliklerinde belirlenecek istisnalar dışında ayrıldığı hizmet alanına yeniden atanamaz" ibaresinin,
b)Öğrenim özrüne yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin,
c)Yönetmeliğin 4. maddesinde yer alan "kesintisiz son üç yıl" ibarelerinin,
d)Yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan "görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise" ibarelerinin, yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi istemiyle dav açtık.
Yapılan değişikliklere göre; hizmetin gereği (soruşturma sonucu) görev yeri değiştirilen kamu görevlileri bir daha eski hizmet alanlarına atanamayacaktır.
Anayasanın ‘Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi` başlıklı 42/1. maddesinde yer alan; "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." hükmüne rağmen yönetmelikte öğrenim özrüne yer verilmiştir.
Yine bu değişikliklere göre kamu görevlileri, eşleri atanmayı talep ettikleri yerde kesintisiz olarak son üç yılda sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle çalışıyor ise aile birliği özrüne bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Kesintisiz son üç yıldır çalışmıyor ve sosyal güvenlik primleri ödenmemişse yer değiştirme isteğinde bulunamayacaktır. Örneğin kamu görevlisinin eşi 6 aydır sigorta primi ödüyor ise eş durumu özrüne dayalı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmek için 2,5 yıl daha bekleyecektir. Oysa kamu kurum ve kuruluşlarının özel yönetmeliklerinde bunun için çok daha makul süreler öngörülmüştür. Çünkü esas amaç, gerçekten sosyal güvenlik primi ödeyerek çalışanların aile birliğinin korunmasıdır. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliğinin ‘Eş durumu özrü` başlıklı 37/5 maddesinde bu süre son iki yıl içinde en az 360 günolarak belirlenmiştir.
Yapılan değişiklikler arasında (bazı kurumların özel yönetmelikleriyle daha önce bu haklar tanınmış olsa da) ‘Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği` gibi yeni yer değiştirme hakları tanınması da vardır. Ancak yapılan bu düzenlemeye göre, can güvenliği olmayan kamu görevlisi, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç yok ise bir başka hizmet bölgesine yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.