SENDİKA
Eğitim çalışanlarının sorunları KPDK'da Görüşüldü
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, nöbet görevine ücret ödenmesi için imza kampanyası kapsamında 81 ilden toplanan imzaları Bakan Faruk Çelik’e teslim ettiğini belirterek, “Nöbet görev yükümlülüğü olan bütün kamu kurumlarında nöbet tutan çalışanlara ücret ödenmesine rağmen aylık karşılığı ders görevini yerine getirdikten sonra kendilerine nöbet görevi verilen öğretmenlere bunun için ücret ödenmemektedir. Bu adaletsizliğin giderilmesi, nöbet görevi karşılığında ücret ödenmesi talebimizi bugün bir defa daha dillendirdik. Bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz” dedi.
Sınav görev ücretlerinin artırılması konusunda toplu sözleşmede karar alındığı halde, bugüne kadar konunun muhataplarınca hiçbir düzenleme yapılmadığını ve bu konuda ivedilikle düzenleme yapılmasını isteyen Yalçın, diğer konuları şöyle sıraladı:
Nöbet görevi karşılığı ek ders ücreti
İlgili mevzuatı gereğince eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmelidir.
Sınav görev ücretleri
II. Dönem Toplu Sözleşme metninde, üzerinde çalışma yapılması kararı alınmasına rağmen şimdiye kadar sınav görev ücretlerinde düzenleme yapılması konusunda somut bir adım atılmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı merkezi sistem sınavlarında görev alanlara, 18.01.2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav görev ücreti ödenmelidir.
Geliştirme Ödeneği uygulamasına devam edilmesi
19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geliştirme Ödeneği Ödenmesine Dair 4/4/2005 tarihli ve 2005/8681 sayılı Bakanlar Kurulu kararının değişik geçici 2. maddesine göre, 15/12/2015 tarihinde sona erecek olan geliştirme ödeneğinde süre sınırlaması kaldırılarak, geliştirme ödeneği uygulamasına devam edilmelidir.
Öğretim elemanlarının ücretlerinde önemli bir kalem olan söz konusu ödeneğin ödenmesinin devamına yeni kurulan üniversite sayısı ve üniversitelerin gelişimleri için bu türden teşviklere halen ihtiyaç duyulduğu göz önüne alınarak devam edilmelidir.
Üniversitelerde çalışan 657 sayılı Kanuna tabi personele geliştirme ödeneği ödenmesi
2914 sayılı Kanun’un 14. maddesi kapsamında ödenmekte olan geliştirme ödeneği, söz konusu kanun maddesi hükmü doğrultusunda ve bu hükme göre belirlenmiş usul ve esaslara göre üniversiteler ve bağlı birimlerinde 657 sayılı Kanun’a tabi çalışan personele de, öğretim görevlilerine verilen oranda ödenmelidir.
Yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde fazla çalışma ücreti
Yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli idari personele yasal çalışma saati bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için ücret ödenmesini öngören 94/5593 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 2013/5556 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla değiştirilen ikinci maddesindeki, ödenecek fazla çalışma ücretini ayda elli saatle ve fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısını ikinci öğretim yapılan birimlerin kadrolarında bulunanlar için idari personel sayısının yüzde 30’unu, diğer birimlerden görevlendirilenler için ise üniversite kadrolarında bulunan idari personel sayısının yüzde 10’uyla sınırlayan düzenleme kaldırılmalıdır.
Ek gösterge
Yükseköğretim kurum ve kuruluşları ile üst kuruluşlarında fakülte sekreteri, enstitü ve yüksekokul müdürü kadrolarında görev yapanlar ve bunların yardımcıları ile genel sekreter yardımcılarının 657 sayılı Kanun’un 43. maddesi kapsamında ek göstergeleri 3600 olarak uygulanmalıdır.
Araştırma görevlilerinin derece yükseltilmesi
2914 sayılı Kanun’a tabi araştırma görevlilerinin, 2914 sayılı Kanun’un 7. maddesinde usul ve esaslar çerçevesinde birinci dereceye kadar yükselebilmeleri; 2914 sayılı Kanun’un 7. maddesinde belirtilen derece yükseltilmesi şartlarını taşıyan mevcut araştırma görevlilerinin dereceleri ilgili madde çerçevesinde geçmişe dönük olarak yükseltilmelidir.
Öğretim elemanlarının sicil işlemleri
Yükseköğretim kurum ve kuruluşları ile üst kuruluşlarda görev alan öğretim elemanları hakkında sicil uygulaması kaldırılmalı; her türlü atama, yükselme, akademik unvanların kazanılması ve diğer özlük işlemlerinde siciller dikkate alınmamalı, bu madde kapsamındaki personel hakkında 657 sayılı Kanun’un geçici 36. maddesi hükmü uygulanmalıdır.
4/C’li personelin hizmet süresi
Kamu kurumlarında hizmet sözleşmesiyle istihdam edilen 4/C’li personelin salt yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanmaları sebebiyle hizmet sözleşmelerinin yenilenmemesi uygulamasına son verilmelidir.
Aylık karşılığı ders görevinin yapılmış sayılacağı haller
Öğretmenlerin, aylık karşılığı ders görevi ile ek ders karşılığı ders görevi ayrı ayrı belirlenmeli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenen genel tatil günlerine denk gelen aylık karşılığı ders görevi yapılmış sayılmalıdır.
Sınıf öğretmenlerine sınıf rehber öğretmenliği
Sınıf öğretmenleri ile mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görev yapanlara, sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi veya danışman öğretmen görevi verilebilmeli ve bu görevleri karşılığında haftada 2 saat ek ders ücreti ödenmelidir.
Kadrolara atanamayan doçentlerin özlük hakları
Doçentlik unvanını almasına rağmen doçent kadrolarına atanamayan doçentlere, 2914 sayılı Kanun’un 5. maddesi ve kanuna ekli Ek Gösterge Cetvelinde “doçentler” için öngörülen ek gösterge oranları uygulanmalıdır.
İşçilikte geçirilen sürelerin intibakta değerlendirilmesi
Sözleşmeli personel iken memur kadrolarına geçirilen kamu görevlilerinin, memur kadrolarına atanmadan evvel 657 sayılı Kanun’un 4/C ve 4/D maddelerine veya 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak 5018 sayılı Kanun’a ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde sayılan kurumlar bünyesinde geçirdikleri süreler intibakta değerlendirilmelidir.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü personelinin çocuklarının yurt hizmetlerinden indirimli faydalandırılmaları
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde görev yapanlardan, çocukları yükseköğrenim görenler, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ile 5102 sayılı Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesi Hakkında Kanun kapsamında verilecek yurt hizmetlerinden yüzde 50 indirimli faydalandırılmalıdır.
Koruma ve güvenlik görevlilerinin kadro değişikliği
22.7.1981 tarihli ve 2495 sayılı (mülga) Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun’a göre Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü koruma ve güvenlik görevlisi kadrolarına alınmış ve halen kurumda çalışan personel, Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nda tanımlanan yurt yönetim memurluğu kadrolarına atanmalıdır.
Öğretmenlerin ek göstergelerinin artırılması
Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında öğretmen kadrolarında bulunanların mevcut ek gösterge oranları 600 puan artırılmalıdır.