SENDİKA
Eğitim Bir Sen'in MEB'den Üç Konuda Talebi
Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne birer yazı göndererek, il emrine yerleştirilen memur ve hizmetlilerin il içerisinde yerleştirme işlemlerinin valiliklerce 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8/c maddesi gereğince tercihleri alınarak hizmet süresine göre yapılması;
Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre valiliklerce atanan ve adaylığı kalkmış olan engelli memur ve hizmetlilerin başvurularının alınarak, engellilik durumları ve talepleri de göz önünde bulundurulmak suretiyle yer değişikliği işlemlerinin gerçekleştirilmesi;
Hem eğitim kurumları yöneticilerinin görevlendirilmelerine ilişkin yönetmelikte hem de kılavuzda “Atanmak istediği kurumda aylık karşılığı okutabileceği dersin olması” hükmüne de yer verilmesi ve aynı zamanda hem Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin imam hatip liselerine hem de meslek dersleri alan öğretmenlerin meslek liselerine yönetici olarak atanabilmeleri için gereğinin yapılmasını istedi.
Bakanlığa gönderilen yazılarda şu ifadelere yer verildi:
Memur ve Hizmetlilerin Atamaları
Taşra teşkilatında eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışında yer alan kadrolarda görev yapan personelin 2014 yılı iller arası isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerinin hangi usul ve esaslara göre yapılacağını belirlemek üzere hazırlanmış olan Taşra Teşkilatında Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfı Dışı Diğer Hizmet Sınıflarında Görev Yapan Personelin İler Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu yayımlanmıştır. Kılavuzda, “Başvuruda bulunan personel kendi kadrosunda, ilan edilen münhal kadrolara atanmak üzere 20 il tercihinde bulunabilecektir. Personelin il emrine yerleştirilmesi Bakanlıkça, il içerisindeki yerleştirilmesi ise 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8/c maddesi gereği ilgili valiliklerce yapılacaktır” ifadesi yer almaktadır.
Bu kılavuza göre il emrine yerleştirilen memur ve hizmetlilerin il içerisinde yerleştirme işlemlerinin valiliklerce 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8/c maddesi gereği tercihleri ve hizmet süresi göz önüne alınmadan yapılması mağduriyete sebebiyet verecektir.
Bu nedenle, il emrine yerleştirilen memur ve hizmetlilerin il içerisinde yerleştirme işlemlerinin valiliklerce 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8/c maddesi gereğince tercihleri alınarak hizmet süresine göre yapılması ve neticeden sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğinin yapılmasını istiyoruz.
ÖMSS Sonucu Atanan Personel
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (ÖMSS) sonucuna göre valiliklerce engelli memur ve hizmetlilerin atama iş ve işlemleri gerçekleştirilmiştir. Ancak, ataması yapılmış olan engelli memur ve hizmetlilerden adaylığı kalkmış olanlar eşinin ve ailesinden ayrı kaldığı için veya başka nedenlerle bulunduğu yerden başka bir yere gitmek isteyenler, yer değişikliği yapamamakta ve mağdur olmaktadır. Bu nedenle, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre valiliklerce atanan ve adaylığı kalkmış olan engelli memur ve hizmetlilerin başvurularının alınarak, engellilik durumları ve istekleri de göz önünde bulundurulmak suretiyle yer değişikliği işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve neticeden sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gerekenin yapılmasını talep ediyoruz.
Yöneticilerin Görevlendirilmeleri
6528 sayılı Kanun’la getirilen düzenleme sonrası beklenen okul ve kurum yöneticilerinin görevlendirilmesine dair Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik, 10.06.2014 tarihli ve 29026 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 2014 yılı Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirmelerine İlişkin Kılavuz da bu yönetmelik hükümleri doğrultusunda çıkarılmıştır. Ancak, önceki yönetmeliklerde atanmak istediği kurumda aylık karşılığı okutabileceği dersin olması o okula yönetici olarak da atanabilme imkanı sağlarken, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yöneticilerin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ve kılavuzda bu hükme yer verilmemiş, görevlendirileceği eğitim kurumuna, görevlendirileceği tarihte alanı itibarıyla öğretmen olarak atanabilme şartını taşıyor olmak hükmüne yer verilmiştir. Bu durum, özellikle imam hatip meslek dersleri alanına atanmak isteyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerini mağdur etmekte ve onların imam hatip liselerine yönetici olarak atanmalarına engel olmaktadır.
Diğer yandan, yine meslek liselerinde alan itibarıyla aylık karşılığı okutabileceği bir dersin modülü açık gösterilmediğinden meslek dersleri alan öğretmenler meslek liselerine yönetici olarak atanamadığı için mağdur olmaktadır.
Hem yönetmelikte hem de kılavuzda “Atanmak istediği kurumda aylık karşılığı okutabileceği dersin olması” hükmüne de yer verilmesi ve aynı zamanda hem Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin imam hatip liselerine hem de meslek dersleri alan öğretmenlerin meslek liselerine yönetici olarak atanabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması ve neticeden sendikamıza bilgi verilmesi konusunda gereğinin yapılmasını arz ederiz.