SENDİKA
EBS'nin Görevde Yükselme Taslağına İlişkin Değerlendirmesi
Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği ile Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı ile ilgili olarak; şube müdürü ve tesis müdürü kadrolarına atanacaklar için öngörülen şartlar arasında bulunan şeflik kadrolarda en az 6 yıl çalışmış olma şartının getirilmesi, Bakanlık kadrolarında 2009 ve 2010 yıllarında yapılan sınavları kazanarak şef olarak atanan ve bugün itibarıyla 3 veya 4 yıldır şef olarak görev yapan arkadaşlarımızın mağduriyetine neden olmuştur.
Bu bağlamda, Bakanlık 2009 ve 2010 yıllarında şeflik için görevde yükselme sınavına katılanlardan başarılı olup şef kadrolarına atananların 3 veya 4 yıldır bu kadrolarda görev yaptıklarını göz önüne alarak, bu durumda olan şef arkadaşlarımızın da şube müdürü ve tesis müdürü kadrolarına atanmak üzere yapılacak sınava katılabilmelerinin önünü açacak şekilde taslakta düzenleme yapmalıdır. Buna paralel olarak öğretmenlik kadrolarında çalışılması gereken sürenin de kısaltılması uygun olacaktır.
Taslakta yapılacak bir başka değişiklikle, şube müdürü ve tesis müdürü kadrolarına atanacak unvanların arasında mevcut yönetmelikte yer alan raportör unvanında görev yapan personel ile daha önce açtıkları dava sonucunda yargı organlarınca şube müdürlüğü için görevde yükselme sınavına katılabilmelerinin önü açılan saymanların da sınava başvuruda bulunabilmeleri sağlanmalıdır.
Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi yöneticilerden bulundukları hizmet bölgesindeki çalışma süresini dolduranların tercihlerinin alt hizmet bölgelerinden tamamlattırılması çok adil bir yer değiştirme sağlamayacaktır. Bu nedenle taslağın, bu durumda olan yöneticilerin üst hizmet bölgelerini de tercih edebilmelerine imkân sağlayacak şekilde düzeltilmesi uygun olacaktır.
Bölge hizmeti bağlamında 4 üncü ve 5 inci hizmet bölgelerinde öngörülen 2 yıl çalışma şartı, buraya atanan yöneticilerin bölgeye henüz uyum sağlamadan bölgeden ayrılmalarına yol açabileceği gibi, bu kadar kısa sürede yer değiştirmeleri aileleri üzerinde de olumsuz etki bırakabilecektir. Bu durum 2 nci ve 3 üncü bölgeler bakımından da benzer olumsuzluklara yol açabilecektir.
Bu nedenle hizmet bölgelerindeki çalışma sürelerinin; 1 yıl uzatma opsiyonlu olmak üzere 2 nci ve 3 üncü hizmet bölgelerinde 5 yıl, 2 yıl uzatma opsiyonlu olmak üzere 4 üncü ve 5 inci hizmet bölgelerinde 4 yıl olarak yeniden düzenlenmesi uygun olacaktır. Böylece tüm hizmet bölgelerindeki çalışma süreleri 6’şar yıl olabilecek, bu da bölgelere uyumu kolaylaştırıp çalışmaların daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Bu çerçevede, taslağın yukarıda belirtilen öneriler ışığında yeniden değerlendirilerek en kısa sürede yürürlüğe konulması ve bir an önce uygulamaya geçilmesi şeklindeki taleplerimizi Bakanlığa ilettik.