SENDİKA
EBS: Norm Güncellenmeden Atama olmamalı
652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 6. maddesinde, Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin düzenlemelerin bir yıl içinde yürürlüğe konulacağı hükme bağlanmasına rağmen norm kadro ile öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği başta olmak üzere düzenlemelerin birçoğu hâlâ yapılmamıştır.
Diğer taraftan, öğretmenlerin il içi, iller arası ve özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemleri gibi her yıl rutin olarak uygulanan takvim, yürürlükte bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 25. maddesinin birinci fıkrasına göre yapılmaktadır. Buna ilişkin duyuru, Personel Genel Müdürlüğünce il içi yer değiştirmeler için en geç ilgili yılın 15 Mayıs, il dışı yer değiştirmeler için en geç 25 Mayıs tarihine kadar Bakanlığın internet sayfasındailan edileceği düzenlenmesine; genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürme uygulamasının 03/12/2008 tarihli ve 12397 sayılı onay ve daha sonra 06/05/2010 tarihinde yayımlanan 2010/30 sayılı Genelge ile sürecin bu yıl tamamlanacağı ilan edilmesine rağmen dönüşüm süreci tamamlanmamıştır.
Bakanlığın, 6287 sayılı Kanunla ilkokul ve ortaokulların yeniden yapılanması için öngörülen 3 yıllık süreç beklenmeden bağımsız olacak şekilde belirlenmesi yönündeki 4/4/2013 tarih ve 470426 sayılı okul dönüşümleri konulu açıklamalar dikkate alındığında, yeni yapılanma doğrultusunda eğitim kurumlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar sonuçlandırılmamıştır.
2012-2013 eğitim-öğretim döneminde eğitim kurumlarının 6287 sayılı Kanunla yeniden yapılandırılmış olmasına, genel liselerin Anadolu liselerine dönüşüm sürecinin devam etmesine rağmen bu süreçte norm kadro fazlası öğretmenlerin belirlenmesi ile birlikte birçok okul ve kurumdaki norm kadroların sağlıklı belirlenmediği/belirlenemediği ortaya çıkmıştır. İtirazlar üzerine idareler ile öğretmenler arasında huzursuzluk yaşanmış ve hatta bazı eğitim kurumları yöneticileri hakkında idari inceleme başlatıldığı ve soruşturmalar açıldığı bilinmesine rağmen, hataların düzeltilmesi için norm modülünün güncelleştirmelere açılmasına yönelik taleplerin reddedilmesi nedeniyle, eğitim çalışanları arasında huzursuzluklar yaşanmış ve öğretmenler mağdur edilmiştir.
Geçen yıl yaşanan bu olumsuzluğa rağmen Bakanlığın, eğitim kurumlarının dönüşümü tamamlanmadan ve norm kadroları güncellenmeden yer değiştirme süreci başlatacağı yönünde duyumlar almaktayız. Bu durumun, yaz döneminde yapılacak yer değiştirmelerde birçok öğretmenin yer değiştirmelerini engelleyeceği ve telafisi imkânsız bazı mağduriyetlere neden olacağı açıktır.
Milli Eğitim Bakanlığına bir yazı göndererek, atama sürecinin, okul dönüşümü ve norm güncellemelerinden sonra başlatılmasını istedik.