SENDİKA
EBS Hatalı Soruların Yeniden Değerlendirilmesini İstedi
Eğitim-Bir-Sen, şef adaylarının cevap anahtarı hatalı olan iki soruyu doğru cevapladıklarının kabul edilerek, yeniden değerlendirme yapılması talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazılı müracaatta bulundu.
Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda hazırlanmış olan Merkez ve Taşra Teşkilatı Şef ve Memur Kadroları İçin Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu yayımlanmış ve bu kılavuza göre merkez ve taşra teşkilatı şef ve memur kadrolarına atanabilmek için görevde yükselme sınavı 13 Eylül 2014 tarihi itibarıyla yapılmıştır. Ancak görevde yükselme sınavı sorularından şefler için hazırlanan A ve B kitapçığında cevap şıklarında aşağıda yer alan şekilde hatalar yapılmıştır. Buna göre;
A – Kitapçığında;
SORU: 28- 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre müsteşara yardımcı olmak üzere kaç müsteşar yardımcısı görevlendirilebilir?
A) Üç B) Dört C) Beş D) Altı E) Yedi CEVAP: C)Beş
B- Kitapçığında;
SORU: 31- 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre müsteşara yardımcı olmak üzere kaç müsteşar yardımcısı görevlendirilebilir?
A) Üç B) Dört C) Beş D) Altı E) Yedi CEVAP: C)Beş
A-Kitapçığında;
SORU: 8- Bakanlıklarda bakanlık makamına yardımcı olmak üzere seçilen bakanlık müşavirlerinin sayısı en fazla kaçtır?
A) On beş B) On sekiz C) Yirmi D) Yirmi beş E) Otuz CEVAP: E) Otuz
B-Kitapçığında;
SORU: 7- Bakanlıklarda bakanlık makamına yardımcı olmak üzere seçilen bakanlık müşavirlerinin sayısı en fazla kaçtır?
A) On beş B) On sekiz C) Yirmi D) Yirmi beş E) Otuz CEVAP: E) Otuz
6528 sayılı Kanun ile ekte yer alan tabloda görüleceği üzere bakanlık müsteşar yardımcısı beş iken, iki kadronun ihdas edilmesi sonucu bu sayı yediye; bakanlık müşavir sayısı otuz iken, on iki kadronun daha ihdas edilmesiyle bu sayı kırk ikiye çıkarılmıştır.
Bakanlığınızın yayınlamış olduğu soru kitapçığı ve cevap anahtarı her ne kadar bu şekilde olsa da, son değerlendirmede müsteşar yardımcısı sayısı yedi olarak, müşavir sayısı ise 42 olmasına rağmen cevap şıklarında bu sayıya yer verilmeyerek cevap otuz olarak kabul edilmiş ve değerlendirme de buna göre yapılmıştır.
Gerek Bakanlığınızın gerekse Başbakanlığın internet sitesinde 652 sayılı KHK’da konuya ilişkin gerekli güncellemelerin yapılmaması, şef adaylarını yanıltmış, ayrıca Bakanlığınızın müsteşar yardımcısı için sayıyı olması gerektiği şekliyle yedi, müşavir için ise kırk iki olması gereken sayıyı hatalı bir şekilde otuz olarak kabul etmesi de ciddi bir çelişkidir.
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Şef ve Memur Kadroları İçin Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu’nun “3.3. Sınav Değerlendirmesi” başlıklı bölümünde, “f. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘MEB Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme suretiyle atanması hakkında Yönetmelik’, 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ‘Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır. Ancak, soruların yüzde beşinden fazlasının hatalı olduğunun birinci fıkrada belirtilen süre içinde yapılan itirazlar üzerine veya herhangi bir şekilde tespit edilmesi hâlinde, sınav iptal edilir ve en kısa sürede yeni sınav yapılır’ hükmü gereğince cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, hatalı olan soru/soruların doğru şıkları dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir” hükmü yer almaktadır.
Yazıda, söz konusu hüküm gereğince sınava katılan tüm şef adaylarının cevap anahtarı hatalı olan bu iki soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek, yeniden değerlendirme yapılması istendi.