KAMU
DPB Başkanı: Atama sayıları azaldı
Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, daha önce 79 bin kadroya atama yapıldığını, 2 yıl boyunca 40 bin kadro öngörüldüğünü belirterek, "Bunun içinde 4 bin akademik, 2 bin 500 civarında idari kadro var. Sayı çok az" dedi.
Kumbuzoğlu, Devlet Personel Başkanlığınca kent merkezindeki otelde düzenlenen "Üniversitelerin Teşkilat Yapıları ile İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Çalıştayı"nın açılışında, kamuda çalışanların çoğunun üniversitelerde yetiştiğini, üniversitelerin bu yüzden önem taşıdığını söyledi.
Kumbuzoğlu, üniversitelerle uygulanan birçok ortak mevzuat bulunduğunu, uygulamadan doğan aksaklıklar, enstitüler ve fakülte kaynaklı sorunları 3 günlük çalıştayda ele alacaklarını anlattı.
"Kadro" konusunun çalıştayın en önemli maddesi olduğunu vurgulayan Kumbuzoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kadrolar, bütçe kanunuyla tespit ediliyor. 2014-2015 yılında sıkı mali disiplin uygulanıyor. Daha önce 79 bin kadro ataması yapılırken, şu anda 2 yıl boyunca 40 bin kadro öngörülüyor. Bunun içinde 4 bin akademik, 2 bin 500 civarında idari kadro var. Sayı çok az, sayın rektörlerimizin gerçekten büyük sıkıntı yaşadıklarına yürekten inanıyorum.
Bu 2 bin 500 idari ve 4 bin akademik kadroyu da iki hafta önce dağıttık. Hayırlı, uğurlu olsun."
Sözleşmeli personel kadrolarına da değinen Kumbuzoğlu, Başbakan'ın talimatıyla sözleşmeli pozisyon dağılımını durdurduklarını ama acil durumlarda zaman zaman sözleşmeli personelden takviye yapılabileceğini aktardı.
- "30 Mayıs'ta yaklaşık 10 bin kişinin atamasını yapacağız"
Havuz atamaları hakkında da bilgi veren Kumbuzoğlu, şunları söyledi:
"Şu ana kadar özelleştirmeyle kapatılan kurumlardan 130 bin kişi atadık. Şehit-gazi yakınlarından 28 bin, kimsesiz sosyal hizmet yurtlarından yetişen gençlerimizden 27 bin, engelli personelden 42 bin olmak üzere 227 bin personeli kamu kurumlarına dağıttık. Çalıştayda ele alacağımız konulardan biri bu."
Daha çok destek personeli, büro görevlisi, bilgisayar mühendisi, veri hazırlama, kontrol işletmenleri ve hizmetli kadrolarından üniversitelere ayırabileceklerine dikkati çeken Kumbuzoğlu, "30 Mayıs'ta yaklaşık 10 bin kişinin atamasını yapacağız. Bunlardan haberiniz oldu mu? Yaptığımız atamaların yansımalarını öğrenmek istiyoruz" diye konuştu.
Kumbuzoğlu, çalıştayda toplu sözleşme, akademik teşvik ödeneği ve bölgesel eğitimlere ilişkin konuların da ele alınacağını sözlerine ekledi.
- YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu da toplantının hayırlı çalışmalara ve sonuçlara vesile olmasını diledi.
Türkiye'de 194 üniversite bulunduğunu vurgulayan Kapıcıoğlu, 2547 sayılı kanuna tabi olduklarını, 150 bin civarında akademik, 103 bin idari personelin görev yaptığı bilgisini paylaştı.
Üniversitelerdeki en önemli sorunlardan birinin "norm kadro" olduğuna işaret eden Kapıcıoğlu, "Eğer üniversitelerde ciddi norm kadro çalışması yapamazsak, personel rejimini yönetemeyiz. Norm kadro, standartları belirlenmeden üniversitelere kadro tahsis edilmesi sorununu tamamen çözmez" ifadesini kullandı.
Kapıcıoğlu, 2547 sayılı mevzuatta düzenleme yapılması, kalite ve akreditasyon çalışmaları ile tıp fakülteleri bulunan üniversite hastanelerindeki işleyişle ilgili problemlerin de ele alınması gerektiğine işaret etti.
Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Semih Aktekin de genel müdürlüğün faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karahan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da karşılaşılan sorunlar hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin katıldığı çalıştay, 3 gün sürecek.