SENDİKA
DİSK-KESK-TMMOB ve TTB'den Ortak Grev Kararı
Soma’daki katliamın sorumlularını biliyoruz.
İşçi sağlığı ve güvenliğinin tamamen bir maliyet unsuru olarak görüldüğü ve maksimum kârı elde etmek için en acımasız üretim süreçlerinde çalışmak zorunda bırakılan Soma’daki yüzlerce işçi kardeşimiz başından beri ölüme terk edilmişlerdir.
Özelleştirme, taşeronlaştırma politikalarını sürdürenler, maliyet düşürmek için işçilerin hayatına kast edenler, onlara cesaret verenler, daha önceki madenci katliamlarını sözleriyle ve icraatlarıyla aklayanlar, iş güvenliği yasasıyla işyerlerindeki denetimleri bile özelleştirenler Soma katliamının failidir ve hesap vermelidir.
DİSK-KESK-TMMOB ve TTB olarak tüm işçi sınıfını, emekçileri ve emek dostlarını, Soma’daki işçi kardeşlerimiz için ayağa kalkmaya çağırıyoruz.
- 14 Mayıs 2014 Çarşamba günü ülkenin dört bir yanında ve işyerlerinde düzenlenen eylemleri yaygınlaştıracak ve kitleselleştireceğiz.
- 15 Mayıs 2014 Perşembe günü, siyah giyinip, siyah kurdeleler takarak saat 09:00’da tüm Türkiye’de tüm işyerlerinde 3 dakikalık saygı duruşu yapılarak iş bırakacak ve illerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri önüne yürüyeceğiz.
- 15 Mayıs 2014 Perşembe günü tüm halkımızı siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, işyerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz. (kesk.org.tr)
---------------------
Soma'daki katliam gibi kaza sendikaları da ayağa kaldırdı. bugün Türkiye genelinde Soma için iş bırakacak olan işçiler, maden işçilerini temsilen siyah giysiler giyecek. Kaza yaşanan madende çok sayıda çocuk ve kayıtdışı işçi olduğu iddiası da sendikaları harekete geçirdi. Türk-İş'ten dün yapılan açıklamada, konfederasyon olarak 1 haftalık yas içine girildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:
'Bugün iş bırakılacak'
"Bugünden geçerli olmak üzere tüm üyelerimiz çalıştıkları işyerlerinde bir hafta süreyle her gün işbaşında 3 dakika işi durdurarak saygı duruşunda bulunacak, ülkemizdeki taşeronlaşma, sendikasızlaştırma ve iş cinayetleri protesto edilecek. Bu facia, ülkemizi bir taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirenlere, ülkede sömürü düzeni kuranlara ders olmalıdır. Karlarına kar katmaktan başka amaçları olmayan, bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler, doymak bilmeyen açlıklarıyla, emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir. Türk-İş, bu facianın sorumlularının bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olacaktır."
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına yapılan ortak açıklamada ise, "Bugün, saat 09.00'da, tüm işyerlerinde 3 dakikalık saygı duruşu yapılarak iş bırakacak ve illerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri önüne yürüyeceğiz. Perşembe günü tüm halkımızı siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, işyerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz" denildi.
Türk-İş: Peşine düşeriz
Kazanın ardından çocuk ve kayıtdışı madenciler iddiası gündeme geldi. Madende 80 çocuk işçi ile 200 kayıtdışı madenci çalıştığı öne sürüldü. Türk-İş Genel Sektereti Pevrul Kavlak Milliyet'e yaptığı açıklamada, çocuk ve kayıtdışı işçi iddialarının inceleneceğini söyledi.
Kavlak, "Kayıtdışı çalışma o kadar yaygınlaştı ki şüpheyle yaklaşıyoruz. Böyle bir şey varsa Türk-İş olarak peşini bırakmayız. 15-16-17 yaşında, kayıtsız - kuyutsuz çalışma varsa peşine düşeriz" dedi.
'Taşeronun taşeronu var'
DİSK Başkanı Kani Beko ise, "Soma'da herkes madenci. 780 işçi oradaymış. Akrabaları, amcaları; eline fener alan kurtarma çalışmasına koşmuş. Kayıtdışı olanlar vardır. Arkadaşlar bu şekilde ifade ettiler. Uzun süre devlet eliyle işletildi. 2006'da özelleştirildi. Daha fazla kömür çıkarmak için farklı farklı taşeronlara iş veriyorlar. Birinci ikinciye, ikinci üçüncü taşerona devretmiş. Taşeronun taşeronu var Soma'da" diye konuştu.
Sosyal medyada '3 dakika tepkisi
Türk-İş, Soma'daki faciaya karşı dün ilk olarak, "1 hafta boyunca tüm işyerlerinde üç dakika süreyle iş durdurularak saygı duruşunda bulunulması" kararı aldığını açıkladı. Türk-İş'in bu kararı sosyal medyaya "3 dakikalık grev" olarak yansıyınca tepkiler oluştu.
Türk-İş daha sonra yaptığı açıklamada ise, sendikaya bağlı tüm iş kollarında perşembe günü, iş bırakılacağını duyurdu. (Milliyet)