KAMU
Denge tazminatı ödemesi 2016 yılından itibaren farklılaştı mı?
Buna göre toplu sözleşme imzalayan sendikaya üye olmayanların “sendika sosyal denge sözleşmesi aidatı” adı altında ödeme yapmaları gerekmektedir.
Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'de yer alan sosyal denge tazminatı başlıklı 1'inci maddede; belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanun'un 32'nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100'üdür. Sosyal denge sözleşmesi imzalayan sendikanın üyesi olmayan kamu görevlilerinden aynı unvanlı personelden alınacak aidatın iki katına kadar taraf sendika sosyal denge sözleşmesi aidatı alabilir. Bu aidatı ödeyen kamu görevlileri söz konusu sözleşmeden aynı usul ve esaslar dahilinde yararlanacağı ifadelerine yer verilmiştir.
Daha önceki toplu sözleşme metninde sözleşme imzalayan sendika üyesi olmayan personel için iki kat aidat düzenlemesi yoktu. Dolayısıyla Bem-Bir-Sen üyesi olmayan personelin denge tazminatı alabilmesi için 9500 * 0,088817* % 2 = 16,87 TL tutarında sendika sosyal denge sözleşmesi aidatı ödemesi gerekmektedir. Sendika sosyal denge sözleşmesi aidatının işçi sendikalarında uygulanan dayanışma aidatına gidişin ilk adımı olarak değerlendirebiliriz.
Şubat ayında verilecek bir dereceler 68/B atamalarını etkiler mi?
Halen bir bakanlıkta uzman olarak çalışıyorum ve memuriyette 10. yılım. Emekliliğe esas derecem 5. derecenin 3.kademesi, daha önce 8. yılımı doldurduktan sonra 68/B kapsamında aylığa esas olmak üzere 3. derecenin 1. kademesine geçtim. Şartlarımız tutmasına rağmen 1. dereceye ilişkin taleplerimiz bekletiliyor ve ne zaman verileceği de belli değil. Toplu sözleşme kapsamında 2005 yılından itibaren başlayanlara verilecek olan derece kapsamında 68/B ile bulunduğum aylığa esas 3/1'ini etkiler mi?
Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin İlave Derece Verilmesi başlıklı 28'inci maddesinde; “457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükme göre, daha önce ilave bir dereceden yararlanmamış olanların kazanılmış hak aylıkları bir defaya mahsus olmak üzere öğrenim durumlarına bakılmaksızın ve kadro aranmaksızın bir üst derecenin aynı kademesine getirilir ve alt derecede bulunulan kademede geçirilen süre üst derecedeki kademede geçmiş sayılacaktır. Yine emekli keseneklerine esas aylıkları kazanılmış hak aylıklarının üzerinde bulunanlara, birinci fıkra esaslarına göre verilecek derece kazanılmış hak aylıkları ile emekli keseneklerine esas aylık derece ve kademelerine ayrı ayrı uygulanacaktır.
Bu bağlamda hakkınızda uygulanan 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesi bu uygulamadan etkilenmeyecektir. Emekli keseneğinize esas aylık derece ve kademeniz olan 5/3 ilave bir derece ile 4/3 olacak, aynı şekilde kazanılmış hak aylık derece ve kademeniz de 4/3 olacaktır.
Derece değişikliğinde görevin niteliğinde bir değişiklik olmadığı için, 657'nin 167. maddesine göre, ilave bir derece uygulaması, takip eden aydan itibaren uygulanacak olup, 15 Şubat 2016'dan itibaren maaşlara yansıyacaktır.
Diğer yandan, torba kadro uygulamasında idareye geniş yetkiler tanınmış olup, bu konuda idarelerin zorlanması mümkün değildir. Dolayısıyla 10 hizmet yılını doldurmuş olmanız nedeniyle idarenin sizi 1 inci dereceye ataması için zorlanması mümkün değildir. Ancak, idarenin 68/B uygulaması yaparak sizleri 3. dereceye atadığı dikkate alındığında hakkınızda yine 68/B uygulaması yaparak 1 inci dereceye atayacağını düşünebiliriz.
Aday memur kurumlar arası nakil talebinde bulunabilir mi?
Bir kamu kurumunda 23,5 aydır aday memurum. Kurumumuz son günlerde asalet onayı vermektedir. Birkaç gün önce kurumlar arası nakil için bir kuruma dilekçe verdim. Örneğin 2 ay sonra çalıştığım kurumdan muvafakat talep edilmesi durumunda muvafakat verilse mevzuata aykırı mıdır. Mevzuat aday memurlar, başka bir kuruma nakil olmaz diyor. Ancak, adayken başvuru yapmak nakle engel midir. Ö.Y.
657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde yer alan; “Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz” hükmü gereğince istisnalar dışında aday memurların kurumlar arası nakli yapılmamaktadır.
Ancak, adaylık döneminde kurumlar arası nakil talebinde bulunmaya engel bir durum yoktur. Dolayısıyla, aday memurun başka bir kurumuna nakli için muvafakat verilemez. Çünkü, muvafakat verilmesi aday da olsa naklen atama yapabilirsin anlamına gelir. Sonuç olarak asalet tasdiki yapılmadan başka bir kuruma nakil için aday memurun muvafakatı verilemez. Kaldı ki 15 gün sonra 24 ayınızı tamamlayacağınız için sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. yenişafak ahmet ünlü