KAMU
Dansözlü Eğitim Meclis Gündeminde
Çiftçi kredi faizleri ve yetersiz desteklemelerden dert yanarken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın milyonluk bütçelerle Antalya’da 5 yıldızlı otellerde yaptığı hizmet içi eğitim programları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Oynatılan dansözle gündeme gelen programın bütçesi ve organizasyon şirketi ile ilgili olarak gazetemiz tarafından gündeme getirilen iddialar, Meclis gündemine taşındı. Meclis’e verilen soru önergesinde, bahsi geçen 10 bin kişilik eğitim için hangi organizasyon şirketinden, hangi usul ve bedellerle mal ve hizmet alımı yapıldığının açıklanması istendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına konuyla ilgili 4 tane ayrı soru önergesi veren MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Antalya’daki hizmet içi eğitim programı ile ilgili soru işaretlerinin kamuoyunu meşgul ettiğine dikkat çekti. Gazetemiz tarafından gündeme getirilen iddiaları 20 farklı soru ile Meclis gündemine taşıyan Yeniçeri, “Bakanlığın 2013 yılı hizmet içi eğitim programında yer almamasına rağmen 10 bin TARGEL personelinin yıl biterken neden alelacele eğitime alınmıştır? Bu eğitimler neden 5 yıldızlı otellerde yapılmaktadır?” dedi. Bakanlığın eğitim bütçesinde karşılığı olmamasına rağmen bu eğitim giderlerinin kim tarafından karşılandığının açıklanmasını isteyen Yeniçeri, Bakan Eker’e, “Eğitim gideri bakanlık tarafından karşılanacak veya karşılandı ise bunun TL cinsinden bedeli ne kadardır” diye sordu.
Organizasyon Şirketini Açıklayın
Programı organize eden organizasyon şirketine yönelik iddiaların kamuoyunu ciddi anlamda meşgul ettiğine dikkat çekilen soru önergesinde, konuyla ilgili şu soruların Bakan Eker tarafından cevaplandırılması istendi: “Bahsi geçen 10 bin kişilik eğitim için hangi organizasyon firmalarından, hangi usul ve bedellerle mal ve hizmet alımı yapılmıştır? Bu mal ve hizmetler hangileridir? Bahsi geçen mal ve hizmetler için teklif veren diğer kişi, kurum, kuruluş ve firmalar verdikleri teklifler ile birlikte hangileridir?”
Bakanlık Sessizliğe Büründü
Öte yandan hizmet içi eğitim programına yönelik geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiğimiz iddialara Bakanlıktan hiçbir açıklama yapılmadı. Hizmet içi eğitim programın süresi, içeriği, zamanlaması, bütçesi ve organizasyon şirketine yönelik ciddi iddiaları gündeme getirmememize rağmen Bakanlığın bu iddialara sessiz kalması dikkat çekti. Programı organize eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Lami Karahan da konuyla ilgili sorularımıza cevap vermekten kaçınmıştı. Lami Karahan, geçtiğimiz yıl kurumun üst katında bulunan mescidi kapatmakla gündeme gelmişti. Dansöz olayının ardından Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ilgililer hakkında gerekli soruşturmanın başlatıldığı belirtilmişti. Ancak gelinen noktada asıl sorumlularla ilgili bir işlem yapılmazken sadece bir memurun görevden uzaklaştırılarak konunun üzerinin örtüldüğü iddia ediliyor.
Eğitim Bahane Kazanç Şahane
Bakanlık tarafından ismi sır gibi saklanan organizasyon şirketinin sade bir hesap yapıldığında sadece konaklama hizmetinden tam 3 milyon 410 bin lira para kazandığı iddia ediliyor. Hizmet içi eğitim programının bütçede karşılığı olmaması ve 2013 takviminde bulunmamasına rağmen 10 bin kişilik eğitimin 2 aya sıkıştırılması dikkat çekmişti. Ayçiçeği üreticileri, dünya fiyatlarının aşırı düşmesinden dolayı büyük bir mağduriyet yaşamıştı. Bu mağduriyetin biraz olsun hafifletilmesi için ayçiçeğine verilen destek primlerinin artırılması istenmişti. Ancak Bakanlık, bütçede karşılığı olmadığı için ayçiçeği üreticilerinin bu taleplerini karşılıksız bırakmıştı. 10 bin TARGEL personeline yönelik yapılan hizmet içi eğitimin de bütçede karşılığı bulunmamasına rağmen bütçenin farklı kalemlerinden karşılık bulunarak yapılması ise büyük bir çelişki olarak görülüyor.
MİLLİGAZETE