KAMU
Çelik'ten Taşeron ve Tazminat Açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının herkesi ilgilendiren bir bakanlık olduğunu belirten Çelik, öncelikle sosyal güvenlik reformuyla 76 milyonun Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındığını ve yeni İş Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini vurguladı.
31 Ekim 2013, Perşembe
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının herkesi ilgilendiren bir bakanlık olduğunu belirten Çelik, öncelikle sosyal güvenlik reformuyla 76 milyonun Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındığını ve yeni İş Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini vurguladı.
Bakan Çelik, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun da geçen yıl yürürlüğe girdiğini ve çalışma barışı açısından yasanın çok önemli olduğunu dile getirdi.
Müstakil iş sağlığı ve güvenliği yasasının en önemli bölümünün tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleriyle ilgili düzenleme olduğunu vurgulayan Çelik, 1 Ocak 2014'te yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Çelik, bakanlığın istihdam ve işsizlikle ilgili çalışmalarına da değinerek, "Dört yılda 4 milyon 500 bin kişinin istihdamını gerçekleştirdik. Meslek sorunu, bizim işsizlerimizde yaşanmamalı. Aradığınız elemanı bulabilmelisiniz. Bulabilmek için de ne gerekiyorsa biz bakanlık olarak her türlü imkanı, mali desteği işverenlere sunuyoruz" ifadesini kullandı.
-"Çıkış yolunu birlikte bulalım"
Çalışma hayatıyla ilgili ilerleyen dönemde önemli adımların atılacağını kaydeden Bakan Çelik, alt işverenler ile alt işverenin yanında çalışan işçilerin sorunlarının çözümü hakkında çalışmalar yapılacağını bildirdi.
Bakan Çelik, kıdem tazminatı meselesinin çözüme kavuşturulması noktasında şu anda taraflarla yoğun şekilde bir çalışmanın devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Kasım ayında bir uzlaşı söz konusu olursa bunu TBMM'ye sevk etmeyi ama bir uzlaşı gerçekleşmez ise malesef bu kadar önemli konu başlıklarına yazık olacak inancı içerisindeyim. Çünkü kıdem tazminatından çoğu iş adamlarımız muzdarip. Ağırlıklı olarak işçilerimiz, çalışanlarımız da muzdarip. Çünkü çalışanların yüzde 90'ı da bunu alamaz noktada. Yaşanan birçok ticari sıkıntıdan dolayı işçilerin de karşı karşıya kalmış olduğu sorunlar var. Bu sorunlar artık işçi-işveren arasında bir mesele olmaktan çıkarılıp direkt aylık ücret öder gibi fon hesabına yatırılması ve bunun bir hak kaybına neden olmaması konusunda bir çıkış yolunu birlikte bulalım."
Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili çıkan bazı haberleri eleştiren Bakan Çelik, konuyla ilgili, "Biz ne kimsenin hakkını almaya ne de kimseye yük yükleme noktasında değiliz" dedi.
"Rekabet edebilen bir üretim anlayışı mutlaka korunmalıdır. İşçinin hakkı da rekabette birinci engel olarak görülmemelidir" diyen Çelik, "İşçiyi asgari ücrete, 803 liraya mahkum edelim, hayat devam etsin gibi bir yaklaşım önce kendimize sormamız gereken bir yaklaşımdır. Hiçbir işverenimizin bu anlayışı, vicdanına sığdıracağı anlayışı içinde değilim. O halde bu denge korunmalı" değerlendirmesinde bulundu.
-"Biz bankalara da sesleniyoruz"
Bakan Çelik, ekonomi ve çalışma hayatıyla ilgili yapılması gereken konuların olduğunu da vurguladı.
Sanayinin GSMH içindeki payının yüzde 16 olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, "Biz bankalara da sesleniyoruz; bu payın kesinlikle yüzde 20'nin üzerine çıkması gerekiyor. Bu oran Almanya'da yüzde 29. Yüzde 16'nın yukarılara taşınması gerekiyor. Yatırımların teşvik edilmesi gerekiyor. Hizmet sektörüne yatırım ama sanayiden çıkıp hizmet sektörüne geçmek tabii ki ülkemizin geleceği açısından hepimizin endişe duyması gereken bir konusudur" diye konuştu.
İhracatın da GSMH oranının ise yüzde 19 olduğunu belirten Çelik, "2023'de 500 milyar ihracat diyoruz ya bu ihracatı gerçekleştirsek bile yüzde 25'e geliyoruz. O halde ihracat alanında yapmamız gerekenler var" dedi.
-"Türkiye'de 100 firmanın marka değeri 31 milyar dolar"
Bakan Çelik, Türkiye'nin 100 firmanın marka değerinin 31 milyar dolar olduğuna değinerek, dünyada tek firma olup marka değerinin 50 milyar dolar olduğuna ve bu alanda da çalışılması gerektiğine işaret etti. Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"İthalatı azaltıcı yatırım ürünlerine ise bunları da konuşup, bulup bu alanlarda yatırım yapmamız gerekiyor. Madem ithal ediyoruz, onu durduracak ve yerele dönüştürecek yatırımları keşfedip buna yoğunluk vermemiz gerekiyor. Gereksiz israfa dönük tüketimi mutlaka tasarrufa dönüştürmek durumundayız. Orta Vadeli Plan'ın cari açığı azaltmak, tasarrufu artırmak ve enflasyonu düşürmek hedefleri var. Geçmişte çok yanlışlıklar yaptık. Bana göre, biz kafaların artık tasına bakmaktan vazgeçmeliyiz, kafaların hasına bakmalıyız."