KAMU
Çelik'e Memur Alımı ve Geçici Personel Sorusu
İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın tarafından hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmasının istendiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4’üncü maddesine göre kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülmektedir. Ancak bugün kamu istihdamında bir kargaşa mevcuttur. Zira AKP döneminde asli ve süreklilik arz eden kamu hizmetlerinin sürdürülmesinde memur alımı yerine, geçici ve güvencesiz personel çalıştırılması yaygın ve temel uygulama halini almıştır. Bugün Türkiye’de; iş güvencesinden yoksun 4/b’lilerin, bırakın iş güvencesini tayin, terfi gibi haklan kısıtlanan 4/c’lilerin istihdamı bir gerçeğe dönüşmüş, taşeron sistemi bizzat kamu öncülüğünde yaygınlaşmıştır. İstihdam usullerinde yaşanan bu karmaşıklık siyasi araç haline de gelmiş, sözleşmeli personelin kadroya alınması seçim meydanlarının konusuna dönüşmüştür. Bu çerçevede;
1- 2013 sonu itibarıyla kamuda çalışan memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçi sayısı kaçtır? 4/B ve 4/C şeklinde istihdama ne zaman başlanmıştır?
2- 2003-2013 döneminde kaç 4/B’li personel alınmış, bunlardan kaçı kadroya geçirilmiştir? En son kadroya alım sonrası 4/B’li personel alımı yapılmış mıdır? Alım yapılmışsa kişi sayısı kaçtır?
3- 4/C ve taşeron sistemi çerçevesinde kamuda çalışan kişi sayısı kaçtır? Bu personelin kadroya alınması hususunda çalışmaların ötesinde Hükümetinizce alınmış siyasi karar bulunmakta mıdır?
4- Asli ve süreklilik arz eden kamu hizmetlerinin sürdürülmesinde memur alımı yerine, geçici ve güvencesiz personel çalıştırılması Anayasanın 128. maddesine uygun mudur? Asli ve sürekli kamu hizmetlerinde memur alımı yerine, geçici -ve güvencesiz personel çalıştırılması hususunda kamu aleyhine yargı kararlan var mıdır? Varsa bu kararlann mahiyeti nedir ve sonucu ne olmuştur?
5- Tüm bu sıkıntılan da çözecek kapsamlı bir kamu personel reformu ne zaman yapılacaktır? Bu yönde çalışma var mıdır, varsa hangi aşamadadır? (memurmedya)