KAMU
Çelik: Kamu personeli rejimi çalışmamızı tamamladık
Bakan Faruk Çelik, AB-Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert'i makamında kabul etti. Bakan Çelik, kabul sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkisinin yarım asırlık bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çekti ve Türkiye'nin beklentilerini aktardı. Çelik, AB'nin beklentilerinin olabileceğini fakat Türkiye'nin de beklentilerinin olduğunu vurguladı.
Türkiye-AB ilişkilerinde bir sapma olup olmadığını yönündeki haberleri hatırlatan Bakan Çelik, özellikle küresel krizin Euro bölgesine olumsuz yansımalarını değinerek, Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'sinden AB payının yüzde 40'lara düştüğünü, bu gelişme karşısında da Türkiye'nin pazar çeşitliliğine gittiğini söyledi. Çelik, bu pazar çeşitliliğinin AB'den sapma olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını hatırlattı.
AB İLE 20 BİN ÖĞRENCİYE BURS PROJESİ
AB'li heyete çalışma hayatındaki reformları sıralayan Çelik, yine AB ile ortak gerçekleştirilen projelerin önemine dikkat çekti. Çelik, özellikle AB finansmanları tarafından sağlanacak 20 bin öğrenciye burs projesinin tanıtımının gelecek hafta Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte yapılacağını dile getirdi.
"SOSYAL TARAFLARLA GÖRÜŞTÜKTEN SONRA KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ"
Sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunda gelinen noktanın sorulması üzerine Çelik, şunları söyledi:
''Kamu personel rejiminin çok parçalı olduğunu defalarca paylaştık. Bu konuda sistemin ciddi bir revizyona ihtiyacı olduğunu, çalışma yürüttüğümüzü ve Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığımızı ifade etmiştim. Altı gruptan oluşan sözleşmeli personel var. Bunların devamı yani sözleşme personel istihdamı ve sözleşmeli personelden vazgeçip, devlet memuru olmaları, kadroya geçmeleriyle ilgili alternatif çalışmalar yaptığımızı da sizlerle paylaşmıştık. Bu çalışmalarımızı ve personel rejimimizde ihtiyaç duyulan konuları mutfakta tamamladık. Ama sosyal taraflarla henüz görüşmedik. Sosyal tarafların çalışmaya nasıl bakacakları noktasına geldiğimizi söyleyebilirim. Konuyu taraflara açtığımız zaman çok daha net şeyler söylemek mümkün.''
Çelik, kamu personeli rejimine ilişkin çalışmalar kapsamında, sözleşmeli personelin kadroya alınmasının dışında yapılacak değişikliklere ilişkin şunları söyledi:
''Sistemin sürdürülebilirliği tartışılıyor. Bütün taraflar, 657'nin değiştirilmesi hatta 657'nin tümden değiştirilmesi konusunda görüş birliği içerisindeler. Bu kadar yoğun bir görüş birliğinin sağlandığı başka bir konu göremedim. 657'deki ittifak diğer alanlarda rastladığımız bir olay değildi. Bu anlamda tabii ki çalışanların performansından tutunuz, çalışanların ülke sathında istihdamına ve onların iş güvencesine varıncaya kadar talepler ve bu taleplerin cevap bulmasıyla ilgili çalışmalar. Ama bunları tek tek konu başlığına dönüştürmek takdir edersiniz ki zor bir olay. 3 milyon kişiyi ve aile olarak 15-20 milyon kişiyi ilgilendiren bir konuda, taraflarla görüşmeden, bunu hükümete nihai olarak taşımak doğru değil. Kendileriyle görüşeceğiz, tartışacağız.''
"YENİ TEŞVİK PAKETİ İÇİN YASAL DEĞİŞİKLİK YAPACAĞIZ"
Yeni teşvik paketleri hakkında da bilgi veren Çelik, 5484 Sayılı Teşvik Paketi'nin 31 Aralık'ta sona erdiğini, özellikle 49 ile teşvik paketi için bir farklılığın oluştuğunun altını çizerek, bu illerde istihdamın olumsuz etkilenmemesi adına talepler olduğunu, bu talepler doğrultusunda yeni bir yasal düzenleme yapabileceklerini ifade etti. Bakan Çelik, söz konusu teşvikin sigorta primleri kapsamında olacağını belirterek, bir maddelik bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.
AB-Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert de kabuldan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, toplantının tarihi önemine dikkat çekti. Ripert, AB-Türkiye ilişkilerindeki 23 ay önceki durağanlığa atıfta bulunarak, böyle bir toplantının o tarihlerde yapılması halinde bu olumlu havanın olamayacağına ifade etti. Delegasyon Başkanı Ripert, İrlanda'nın dönem başkanlığı ile birlikte fasıllarda tekrar bir canlılık olacağını kaydederek, özellikle 19. ve 22. fasılların önemine değindi.
Devam eden süreçte özellikle vize muafiyeti görüşmeleri ile 4. Yargı Paketi çalışmalarının öneminin altını çizen Ripert, AB'nin geçtiğimiz gün aldığı kararı hatırlattı. Ripert, ilk defa 3 yıl sonra tam üyeliğin vurgulandığını bildirdi.