KAMU
Çelik: İş ve meslek danışmanları haklı / VİDEO
--------------------------
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI İŞ BULAMIYOR
‘’ En Büyük Sorun İşsizlik ‘’
Aysel Bozan / Milliyet
Üniversiteli işsiz oranı, okur-yazar olmayan işsizlerin oranının iki katı. Yani eğitim arttıkça işsizlik oranı da artıyor. Öyle ki, onlara danışmanlık yapacak olan İş ve Meslek Danışmanları dahi işsiz. Sayıları 7 bine ulaşmış durumda.
Sokağa çıkıp Türkiye’nin en büyük sorunu ne diye sorsanız ‘’ işsizlik ‘’ ilk sırada yer alır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ( TUİK ) son açıklamasına göre Temmuz 2013 dönemi işgücü istatistiklerinde işsizlik oranı yüzde 9,3’e ulaşmış bulunuyor, işsiz sayısı ise 2 milyon 686 bin. İşsizlik oranı okur-yazar olmayanlarda yüzde 4,3 iken yükseköğretim mezunlarında 10,8’e çıkıyor. Yani eğitim arttıkça işsizlik oranı da artıyor. En büyük oran ise yüzde 12,2 ile düz lise mezunlarında. Mesleki ve teknik lise mezunlarında oran yüzde 9,9 ile daha düşük.
Rakamlardan da görüldüğü gibi eğitim, iş bulmak için yeterli değil. Çünki artık Türkiye’de üniversitelerin sayısı 175’i aşmış durumda ve üniversiteli olmak artık çok kolay. En fazla işsiz yine en fazla kontenjanların bulunduğu fen edebiyat, mühendislik ve eğitim fakülteleri mezunları arasında görülüyor. O nedenle binlerce aday arasından öne çıkmak isteyenler, yüksek lisans, yurtdışı eğitim, 2-3 yabancı dil, sertifika programları ile sürekli niteliklerini artırmaya çalışıyorlar. Ancak bu da çoğu zaman yeterli olmuyor. Öyle ki İş ve Meslek Danışmanları dahi işsiz.
‘ Son umudumuzdu ’
İş ve Meslek Danışmanlar, büyük bir platform oluşturarak, ulaşabildikleri her yere seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Aşağıdaki mektupta geldikleri noktayı şöyle anlatıyorlar :
‘’Bizler ataması yapılmayan işsiz İş ve Meslek Danışmanları’yız. 2013 yılının Nisan ayında yaklaşık 14 Bin lisans ve yüksek lisans mezunu adayın girdiği ve sadece 5 bin 180 adayın kazandığı, ardından Eylül ayında yapılan sınavla birlikte yaklaşık olarak sayıları 7 binli rakamlara ulaşan ‘işsiz’ İş ve Meslek Danışmanları’yız. Nisan 2013’den bugüne kadar geçen zaman zarfında sesimizi hükümetimize ve Türkiye kamuoyuna duyurmak için inanılmaz bir mücadele içerisine girmiş bulunmaktayız. Maliyeti yaklaşık bin TL’yi bulan, 3-4 gün süren yoğun ve yıpratıcı bir sınav sonrasında uluslararası geçerliliğe sahip belgelerimizle atanmak için mücadele ediyoruz. Yüksek KPSS puanlarımız olmasına rağmen alanlarımızda atanamıyoruz. 61.Hükümetin programında yer alan İş ve Meslek Danışmanlığı bizlerin atanma noktasında son umudu tutunacak tek dalı oldu?’’
Klipleri bile var
Atanamayan İş ve Meslek Danışmanları, seslerini duyurmak için her yolu denediler.Bu çabalarını mektupta şöyle anlatıyorlar.
‘’ Sayın Başbakanımıza iletilmek üzere Van, İzmir, Kırşehir, Adana, İstanbul, Trabzon ve Rize illerinde mektuplar vermeyi başardık. Yine Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e Şanlıurfa’da bir kez, Bursa’da iki kez olmak üzere üç kez sorunumuzu anlatan mektuplar verdik, yüz yüze görüştük, mağduriyetleri anlattık. Sayın Bakanımız Fatma Şahin’e Aksaray, İstanbul, iki kez de Gaziantep’te olmak üzere dört kez mektuplar vererek yüz yüze görüşerek mağduriyetlerimizi anlattık. Bunun yanı sıra faks, mektup, dilekçe etkinlikleri ile 1.000’den fazla postayı ilgili yerlere kargoladık. Son olarak herkes tarafından sevilen beğenilen, sosyal sorumluluk sahibi 70’e yakın sanatçımızla klip hazırladık. Şimdi soruyoruz : Hiç işsiz İş ve Meslek Danışmanı olur mu ?