KAMU
Çelik: '657 reformunun aciliyetini vurgulamak istiyorum'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren 657 Sayılı Kanun'un çağın gerisinde kaldığını belirterek, "Yeni dönemde görev alacak olan kabinenin ve görev alacak alan Sosyal Güvenlik Bakanının bu alanda Ekim ayı ile birlikte 657 Sayılı Devlet Personel Kanun reformunun aciliyetini burada özellikle vurgulamak istiyorum. Devlet Personel Kanunu'nda yapılacak olan çağın gereklerini karşılayacak düzenlemeler çok açık ifade ediyorum; çalışanın performansını daha da arttıracak, verimliliğini daha da arttıracaktır" dedi.
Kadın Yönetici ve Kadın Çalışanlar Dayanışma Derneği (KAYÇAD) tarafından Rixos Otel'de "Kamu Personelinde Yüksek Performans Yöntemler ve Sorunlar" paneli düzenlendi. Eski SGK Başkanı ve KAYÇAD Kurucu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen panele Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Çelik, "Biz daha verimli bir Türkiye için hangi noktadayız. Bu gelişmeler bizim tarihimizde dünyada gerçekleşmiş ama biz bugün hangi noktadayız diye sorduğumuz zaman durumumuzu çok geneli itibariyle çok iç acıcı olmadığımızı söyleyebiliriz. Neden çünkü biz özellikle 20. yüzyılda genç bir Cumhuriyet olarak doğduk ve yol katederken bütün dünya ülkeleriyle birlikte yürümeyi değil, kendimize has bir yol üretme peşine düştük. Ciddi kazalarla karşı karşıya kaldık" diye konuştu.
"BÜYÜYEN TÜRKİYE'DE BU DÖNEM İÇERİSİNDE GERÇEKTEN ATILAN ADIMLARIN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU ÖZELLİKLE VURGULAMAK İSTİYORUM"
Geleceğe yürüme konusunda çok sağlıklı bir vizyonu ortaya koyduklarını anlatan Çelik, "Büyüyen Türkiye'de bu dönem içerisinde gerçekten atılan adımların çok önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Yeterli mi değil tabi ki. Daha Türkiye işin başında. Geçmişteki kayıp yıllarını telafi etme adına çok daha yoğun bir şekilde çalışma gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çünkü yüksek yeterliliğe sahip işlerin oranı gitgide artıyor. O halde insan kaynakları anlamında da ister istemez bu yüksek yeterlilikteki işleri yapabilecek vasıfta nitelikli elemanlara ihtiyaç var. Onları yetiştirmeniz gerekiyor. İnsan kaynaklarınızı buraya yöneltmeniz gerekiyor. Aksi takdirde çağdaş dünyadan ve çağdaş dünya ile yarıştan tabi ki bahsedilemez" ifadelerini kullandı.
"Çalışma ortamında moral ve motivasyonu yükseltici olmak durumundayız" diyen Çelik, aksi takdirde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınabileceğini ve bu anlayış çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın alanını ilgilendiren temel işlevlerin yerine gelmeden performansın gerçekleştiği bir çalışma hayatının gerçekleşmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
"657 SAYILI DEVLET PERSONEL KANUN REFORMUNUN ACİLİYETİNİ BURADA ÖZELLİKLE VURGULAMAK İSTİYORUM"
Bu çerçevede sendikal mevzuatı sil baştan yenilediklerini değinen Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği gibi yapılan diğer düzenlemeleri anlatarak, şunları söyledi:
"Çalışanlar bu güvenli ortamla buluşmadığı sürece çalışanlardan verim almak mümkün değil. Kendisini sağlık açısından kendisini sosyal güvenlik açısından kendisini örgütlenme açısından ve güvenli ortamda çalışma açısından haklar açısından güvende hissetmiyorsa bu çalışandan performans almak mümkün değil. Onun için mevcut bu alt yapılar oluşmadan performansa dayalı herhangi bir çalışmayı gerçekleştirmemiz şu anlama geliyor; netice almak istemiyorum ben bu personelimden anlamını taşır. Bunun yanında bizim bildiğiniz gibi konu kamu hizmetlerinde performans olduğu için kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren 657 Sayılı Devlet Personel Kanunumuzdaki tablo çok iç açıcı bir tablo değil. 657 Sayılı Kanunumuz gerçekten çağın gerisinde bir kanun. Bir başka ifadeyle yamalı bohça bir kanun. Şimdi bu şekilde verimlilikten uzak bir yasanın mutlak surette reforme edilmesi yeni baştan ele alınması gerekiyordu. Belki de bu dönem içerisinde bu kadar mevzuat değişikliğini, bu kadar Türkiye'nin geleceğe koşmasını, kayıp zamanları telafi etmesi konusunda bu kadar yaygın bakanlıklarla çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler yapılırken eksik kalan bir alanın personel sistemindeki reformun yapılamamasıdır. Tabi bir seçimin arifesindeyiz. Yeni dönemde görev alacak olan kabinenin ve görev alacak alan Sosyal Güvenlik Bakanının bu alanda Ekim ayı ile birlikte 657 Sayılı Devlet Personel Kanun reformunun aciliyetini burada özellikle vurgulamak istiyorum. Devlet Personel Kanununda yapılacak olan çağın gereklerini karşılayacak düzenlemeler çok açık ifade ediyorum; çalışanın performansını daha da arttıracak, verimliliğini daha da arttıracaktır."
"KADINA ŞİDDET UYGULAYAN YAKLAŞIMLARI BİZ ORTAÇAĞ ANLAYIŞI OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ"
Hayatın bir kadın ve bir erkekle başladığını söyleyen Bakan Çelik, "Bir kadın bir erkekle bugün 7 milyar insandan bahsediyoruz. 7 milyar insan deyince insan çok, insanlık az maalesef. Kötü örnekler hiç de azımsanmayacak düzeyde. Hele bir geçtiğimiz yüzyıl var ki savaşlar yüzyılı, en büyük katliamların yapıldığı yüzyıl sanayi devriminden sonra. Çağdaşlıktan bahsedilir bir dönemde en büyük katliamların yapıldığı yüzyıldır 21. yüzyıl. Bir kadın ve bir erkekle başlayan ve bu günlere geldiğimiz bu noktada kadını her alanda çalışma hayatında ve diğer alanlarda dışlayan ve kadına şiddet uygulayan yaklaşımları biz Ortaçağ anlayışı olarak değerlendiriyoruz. Bunun kabul edilebilir bir tarafı kesinlikle söz konusu değil. Aksine kadınlar ne kadar sosyal hayatta ve çalışma hayatında görünür olurlarsa o derece sıkıntıların ortadan kalktığını belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.
"ERKEKLERİN HAKKINI KORUMA DERNEĞİNİ KURMAK ZORUNDA KALACAKSINIZ"
Bakan Çelik'in, "Çalışma arkadaşlarımız kusura bakmasın ama nereye bir kadın göreve başladıysa bakanlıkta inanın arızasız bir şekilde gidiyor ama erkeklerle uğraşıp duruyoruz, bunu da açıkça ifade edeyim burada. Kadınlardaki bu azim ve kararlılık bir rekabet ortamını oluşturacak. Erkeklerin geçmiş dönemlerden kalan anlayışını ortadan kaldıracak. Onlarda biraz daha dikkatli olmak zorundalar, yoksa koltuklar tek tek gidiyor. Erkeklerin hakkını koruma derneğini kurmak zorunda kalacaksınız onu da ifade edeyim" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.
"KADININ İŞGÜCÜNE KATILIM ORANINI YÜZDE 41'E TAŞIMA HEDEFİYLE YOLA ÇIKMIŞ BULUNUYORUZ"
"Kadının işgücüne katılım oranını yüzde 41'e taşıma hedefiyle yola çıkmış bulunuyoruz" diyen Çelik, "Bununla ilgili stratejik plan yayınladık. İnşallah yüzde 41'i yakalayacağız. Bunun biraz da eğitimle ilgisi var. Eğitim düzeyi yükseldikçe kadınların iş gücüne katılımında bir sorun yok. Yüzde 70'leri buluyoruz ama eğitim düzeyi düştükçe orada çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıyayız" dedi.
Konuşmaların ardından KAYÇAD Kurucu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Bakan Çelik'e teşekkür belgesi ve fidan takdim etti.