KAMU
Çalıştırmaya eleman yok!
İşverenlerin aradığı becerilerle, işsizlerin becerilerinin eşleşmemesi olarak ifade edilebilecek bu durum ne yazık ki işsizliğin azalmasındaki en büyük engel konumunda. İşverenin eleman ihtiyacı bulunan pozisyonlarda çalışacak kişi bulamaması nedeniyle aslında işgücü talebi olmasına rağmen işsizlik azalmıyor. İşsizliğin en tehlikeli türlerinden olan yapısal işsizlik, eğitimsisteminin de işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kurgulanmadığını gösteriyor.İŞKUR’un açık iş istatistikleri bu durumu ortaya koyan en önemli veri.
133 bin açık iş var
Açık işlerin en çok yoğunlaştığı meslekler ise genellikle ‘sanatkârlar ve ilgili işlerde’ çalışanlar olarak ifade edilen işler. Tesis ve makine operatörleri ve montajcılar, hizmet ve satış elemanları açık işlerin en fazla olduğu meslekler içerisinde.
Mesleki eğitimin toplumdaki itibarının zedelenmesi, yükseköğretimin tek çare olarak görülmesi gibi problemler nedeniyle işgücü piyasasının ihtiyaçları ile eğitim sistemi arasındaki bağ ne yazık ki kopmuş durumda. Bu nedenle de mezunların becerileri ile işverenlerin ihtiyaçları örtüşmüyor. Böyle olunca da bir yandan üniversite mezunları iş bulamazken, diğer yanda da işverenler eleman bulamıyor.
Açık işlerin detaylı meslek dağılımına bakıldığında mesleksizlik probleminin ve ara eleman açığının çok ciddi boyutta olduğu görülüyor. Açık işin en fazla olduğu mesleklerin başında makineci (dikiş), satış danışmanı, çağrı merkezi görevlisi, gaz altı kaynakçısı, garsonluk geliyor. Bunun yanında dökümcü (metal), et ve et ürünleri işlemecisi, kasap, CNC torna tezgahı operatörü, çelik konstrüksiyon işçisi gibi mesleki eğitime dayalı mesleklerde de açık var. cem kılıç milliyet