KAMU
Çalışma hayatında çözüm bekleyen sorunlar neler?
Yapılanlar ve yapılamayanlar
Geçtiğimiz dönemde sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası, istihdamı artırmaya yönelik teşvikler, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, taşeron uygulaması gibi çalışma hayatına ilişkin çok sayıda alanda yeni düzenlemeler getirildi. Bununla birlikte, kıdem tazminatı fonu gibi bazı konular da çok tartışılmasına rağmen sosyal tarafların tepkileri nedeniyle herhangi bir yeni düzenleme yapılamadı.
Karayolları işçileri için taşeron konusu kapandı, ya diğerleri?
Yeni hükümeti bekleyen en önemli sorun ise taşeron işçiler. Hükümet seçim öncesi ellerinde yargı kararı olan karayolları işçilerine uzunca bir süredir hak etmiş oldukları kadroları verdi. Ancak halen pek çok kamu kurumunda asıl işi yapan taşeronlar var. Bu durumdaki kişiler seçim sonrası tablodan endişe etmeye başladı. Ak Parti iktidarı döneminde işe başlayanlar işlerini kaybetmekten korkuyor.
Taşeron konusunda kapsamlı bir adım atılması gerekiyor. Kamuda asıl işi yapan taşeronların belirlenebilmesi için taşerona verilebilecek işlerle ilgili Bakanlar Kurulu kararının hükümet kurulur kurulmaz çıkarılması çok önemli. Bu sayede kadroya geçirilecek taşeron işçiler belirlenebilecek.
Taşeron konusunda atılabilecek en önemli adım, taşeron işçilerinin tamamının kadroya geçirilmesi ve taşeron işçi istihdamının bundan sonra sadece Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmesidir. Bu sağlanırsa partiler hem vaatlerinin arkasında durmuş olur, hem de sorun kalıcı olarak çözülür.
İş kazaları acil önlem bekliyor
Geçtiğimiz dönemde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hayata geçirilmişti. Ne yazık ki, Cumhuriyet tarihinin en büyük iş kazası da bu dönemde yaşandı. Hukuki düzenlemelerin iş güvenliğinde tek başına yeterli olmadığı ortaya çıktı. Özellikle kamu ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğinin asli unsur haline gelmesinin sağlanması ve iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasını sağlayacak tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Atılan bu ilk adımın öneminin kavranması ve eksik noktaları tamamlayacak yeni adımların atılarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye’ye yakışan tablonun oluşturulması sağlanmalı.
Kıdem tazminatında fon serüveni sona erdi
12 yıllık Ak Parti iktidarı süresince çalışma hayatının en tartışmalı konularından biri kıdem tazminatı fonuydu. Öyle ki, işçi tarafı bu konudaki kırmızı çizgisini daha en baştan çizmiş, mevcut haklardan geriye giden bir düzenlemeyi hiçbir şekilde tartışmayacağını, gerekirse genel greve gideceğini ifade etmişti. Ak Parti iktidarı döneminde dahi çözümlenememiş olan kıdem tazminatında fona geçilmesi, koalisyona açık bir dönemde rafa kalkacak ve uzun süre sıcak gündemin merkezinde yer almayacaktır.
İşsizlik yeni hükümetin de en önemli gündem maddesi
İşsizlik yükseliş eğiliminde. Son 5 yılın en yüksek işsizlik rakamlarına ulaşılmış durumda. Ekonomik büyümenin düşük düzeyde gerçekleşmesi, her üç kişiden birinin kayıtdışı istihdam içinde olması, uzun dönemli işsizliğin ve genç işsizliğinin yükselmesi, iş aramaktan ümidini kesen çok sayıda insanın olması, Suriyeli göçmenlerin işgücü piyasasına etkileri, önümüzdeki dönemde hükümetin gündemini meşgul edecek konulardan sadece bazıları.
İhracat verisinin ardından dün açıklanan büyüme verisi de gösteriyor ki, ekonomi istenilen düzeyde büyüme performansı sergileyemiyor ve bu durum da işsizlikte yatay seyrin devam edeceğine dair ipuçları veriyor.
Uzlaşma kültürüne ihtiyaç duyuluyor
Seçim sonuçları seçmenin uzlaşma ve işbirliği istediğini ortaya koyuyor. Çalışma hayatının da bu uzlaşma kültürüne çok ihtiyacı var. Özellikle memurların toplu sözleşme döneminin yaklaştığı ve sosyal diyalog mekanizmalarına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğu bu dönemde uzlaşma çok önemli. bu sorunlara bir an önce eğilinmeli ve gerekli tedbirler alınmaya başlanmalıdır. Çalışma hayatının sorunları ve özellikle işsizlik gecikmeyi kaldıracak durumda değil. cem kılıç milliyet