KAMU
Çalışan memuru da, atama bekleyen memur adayları da dert küpü!
Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının hem çalışan memurları (özellikle tayın ve özlük hakları konusunda negatif ayrıma tabii tutulan Tar-Gel Projesi personelleri) hem de bu bakanlığın 20 binden fazla açık bulunan kadrosuna atama yapılmasını bekleyen 60 farklı bölümden mezun işsizler ordusu bakanlığın yönetmeliğe aykırı uygulamalarından, Bakan Eker'den ve bakanlığın bürokratlarından yana adeta birer dert küpü olmuşlar. Bu arkadaşlarımızın problemlerini ve beklentilerini bir bir saymakla tüketemeyiz. Çünkü bahsi geçen bakanlığın neredeyse bütün uygulamalarında skandallar mevcut. Sosyal medyada problemlerini duyurup, yetkililerden yardım isteyen bu insanların beklentilerinden en çok dile getirilenleri sıralayacak olursak:
b. Atamalarda 13 farklı bölümü olan ziraat fakültelerine tek bir bölümmüş gibi davranılması sonucu 13 farklı alandan on binlerce ziraat mühendisi işsizliğe terk edilmiştir.
c. Ziraat Fakültesi mezunu mühendislerin bölümlerinde gördükleri eğitimleri ve aldıkları diploma sonucu hak kazandıkları yetkilerini kullanmalarına GTHB'nin uyguladığı sertifika sınavları ile şerh konmuş, mühendisler bakanlığın "paralı" sınavlarına girip, barajı aşmadıkça özel sektörde işe girmelerine de mani olunarak bu mühendisler işsizliğe adeta devlet eli ile mahkum edilmişlerdir.
ç. Yine bu mesleki yetkinlik sınavlarına (tarımsal danışmanlık, reçete, bayi sınavları) ziraat fakültesi dışından farklı bölüm mezunlarının da alınması ile ziraat fakültesi mezunlarının hakları diğer bölümlere de adeta peşkeş çekilerek işsizlik oranı oldukça yüksek olan ziraat mühendisleri kendi içlerindeki iş bulma rekabetine ek, kendi alanlarında diğer bölümlerle de rekabet etmek zorunda bırakılmışlardır.
d. Özelleştirilmesi ya da kiralanması gündeme getirilen TİGEM'lerin başarısız üretim etkinliklerinin temelini oluşturan işi ehline vermeme durumu GTHB'nin neredeyse tüm kurumlarının kılcallarına kadar yayılmıştır. Örneğin bir TİGEM müdürü veteriner hekim yahut ziraat mühendisi değil de "BAKAN EKER'İN ARKADAŞI, DİYARBAKIRLI BİR MİMARDIR". Bu durum TİGEM'lerin çoğunda mevcuttur. Yani GTHB kurumları devlet kurumu değil de, eş, dost, akraba gönlü alma kurumu olmuştur. GTHB'nin merkezi ise adeta bir aşiret çadırına dönüştürülmüş, ne kadar Diyarbakırlı ve Sn. Eker'in arkadaşı var ise bakanlık merkezinde önemli makamlara toplanmıştır. Diyarbakırlı kardeşlerimiz yanlış anlamasınlar ancak bu ülkede tarım ve hayvancılıktan sadece Diyarbakırlılar mı anlıyor?
f. GTHB'de yapılan her yeni atamaya daha önceden aynı bakanlığa atanmış, halihazırda çalışan memurlar da başvurabilmekte ve böylece yeni memur alımı için ihdas edilen kadroların önemli bir kısmı zaten bakanlık personeli olan memur tarafından eritilmektedir. Böylece atama bekleyen memur adayları haksız rekabetten dolayı mağdur olurken, hizmet göremeyen köylü ve çiftçilerimizle birlikte, hizmeti aksatan bakanlık kurumlarının hizmet kalitesi de olumsuz etkilenmektedir. Ancak bunca olumsuzluğa rağmen Bakan Eker aslen 1 personeli 2-3 kere atayarak gerçek istihdam sayılarını şişirip, sahte istihdam sayıları ile kamuoyuna şirin görünmekle birlikte bütçeye getirilen külfeti düşürdüğü için hükumetçe de takdir toplamakta olduğundan bu sahte atama çarkını düzenleyecek tedbirleri yıllardır almamaktadır.
g. Bakan Eker'in yıllardır övündüğü Tar-Gel Projesi ise tam bir fiyasko. Alt yapı çalışması tamamlanmadan göz doldurma ataması ile yedi, sekiz senede alınan onlarca farklı branştan toplam 10 bin 1 personelin büyük kısmından verim alınamamakta, sadece sayım memuru gibi vazife yaptırılmaktadır.
ğ. Tar-Gel Projesi personellerinin özlük hakları açısından merkez personelinden tecrit edilmesi de en başta insan haklarına aykırılıktır.
h. Bakanlığın mevcut kadrolarının 20 binden fazlasının boş olması sebebi ile neredeyse tüm il ve ilçelerimizdeki müdürlüklerinde ve şubelerinde norm kadro %50 eksiktir. Bu sebeple bir çalışan norm kadrosunda %50 eksik olan istediği il ve ilçeye tayınını kolaylıkla aldırması gerekirken, ayrılmak istediği yerdeki norm ihtiyaç da yine %50 olduğu için il/ilçe müdürlerine açılan tayın tasdik butonu sebebi ile tayınını yaptıramıyor. Yani tayın isteyen personelin sevdikleri ile aynı yerde çalışma arzusu, eşine dostuna kavuşma arzusu, hakkı olan tayın yaptırma işlemi bakanlık personel dairesinin yanı sıra birde çalıştığı kurum müdürünün imtiyazına bırakılmış durumdadır. Eee bu sebeple her il ve ilçede neredeyse ihtiyaç kadrolarının yarısı boş olan müdürler de elindeki personellerin gitmesini istemiyor.
ı. Kaldı ki ülkemizin her ili ve ilçesinde GTHB kurumlarının %50 norm eksiği olmasına rağmen, özellikle batı şehirleri ve büyükşehirlerde dönem tayınlarında kadro açılmıyor. Bunun sebebi de yine GTHB'nin 20 binden fazla olan personel ihtiyacı olmasına karşın ne ihtiyaç duyulan personel atanıyor, ne tayın isteyen personelin hakkı veriliyor, ne de bakanlık bu konuda bir planlama yapıyor. Yani devlet eli ile başarısızlığa itilen tarım ve hayvancılığımızın geleceği Allah'a emanet...
j. Atama sözlerinin ardından sürekli olarak 7 yılda alınan onlarca farklı branştan oluşan 10 bin Tar-Gel personeli ile "BEN BAKANLIĞIMA 10 BİN PERSONEL ALDIM, BEN ALDIM, BENİM BAKANLIĞIMA ALDIM" sözleri ile övünen Bakan Eker acaba Sağlık Bakanlığının, Diyanet İşlerinin, Milli Eğitim Bakanlığının, EGM'nin, Adalet Bakanlığının son on yılda aldığı toplam personel sayısının 200 ile 400 bin arasında değiştiğini bilmiyor mu? Neden yılardır övündüğü tek şey 18 bölümden 8 yılda alınan toplam personel sayısıdır? Bakan Eker'in övünerek bitiremediği bu sayının bölüm başına yıllık istihdam sayısına bakarsak (10.000/18)/8=69'dur. Bu sayı ise her sene üniversitelerin bu atana bölümlerine kayıt yaptıran öğrencilerin 30'da ancak 1'idir! Varın gerisini sizler düşünün. Her mahalleye ziraat fakültesi, veterinerlik fakültesi, gıda mühendisliği, su ürünleri vb. bölümleri açmakla övünüleceğine, her bölümden mezun olanların 30'da ancak 1'ini atadığınızla UTANIN!
k. Şimdi ise yıllardır reklamını yapıp övündükleri Tar-Gel Projesini bitirip, bu proje çalışanlarını farklı bir proje personeline dönüştüreceklerinin fısıltıları yayılıyor. Kim bilir, 10 yıldır 1 atayıp da 5 atadım diye duyuran Bakan Eker Tar-Gel'i yeni projeye dönüştürdüğünde belki de merkez 20 bin boş kadrosuna işgücü kaynağı yaratır ve kamuoyunu aldatan beyanatlar vermeye devam eder.
Sosyal medyada #GTHB10BİN, #GTHB20BİN, #TarımBakanlığına10Bin, #ZiraatMühendisleri6500Kadro vb. tabelalarla sorunlarına çözüm arayan, sesini kamuoyuna duyurmaya çalışan arkadaşlarımızın taleplerinden bir kısmını dile getirmeye çalıştık. Bundan sonrası seçim öncesi her türlü atama ve çalışanların sorunlarının çözümü vaadinde bulunan ancak seçimlerden sonra bu arkadaşlarımıza sırtını dönen GTHB'nin bakanı ve bürokratları ile Akp hükumetine kalmış.
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER Barbaros MK