KAMU
Bu yönetmelik teröre finans ve eleman sağlıyor
Bugünkü yazımızda da Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in teröre nasıl eleman ve finans sağladığını ayrıntılarıyla izah etmeye çalışacağız.
Kamuya işçi nasıl alınıyor?
İstisnalar dışında kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alınması “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılmaktadır ve alınacak personelde istisnalar dışında KPSS şartı aranmaktadır.
Kimler sınavsız olarak kamuya işçi olarak alınabilir?
Yönetmeliğe göre, KPSS şartı aranmadan işçi alacak kurumlar şunlardır:
1-Kamu kurum ve kuruluşlarının, il özel idarelerinin, belediyelerin ve bunların kurdukları veya üye oldukları mahallî idare birlikleri ile bağlı kuruluşlarının Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurdukları şirketler ile kooperatifler.
2- Bankalar, borsalar ve bunların müessese, teşebbüs, işletme ve iştirakleri ile 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş ve sermayesinin tamamı Hazineye ait kuruluşlar.
3- 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'na göre kurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları.
4- Bu Yönetmelik kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarında iş kanunları hükümlerine göre istihdam edilecek daire başkanı, daire başkanı muadili veya daha üst düzey yönetici, tabip, uzman tabip, diş tabibi ve eczacı kadroları.
5- Kamu kurum ve kuruluşlarında, hukuk müşaviri, müfettiş, kontrolör, denetmen, denetçi, uzman ve aktüer gibi mesleklerde çalışanlar arasından yapılacak işçi alımları.
6- Kamu kurum ve kuruluşlarının proje bazındaki faaliyetlerinde belirli süreli iş sözleşmesine tabi olarak, özel nitelik ve uzmanlık gerektiren işler.
7- Üniversite veya bilimsel araştırma kurumu niteliğindeki kuruluşlar ile petrol ve doğalgaz alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde, bu faaliyetlerin devamı süresiyle sınırlı olarak görev alacak teknik ve uzman personel ile bu kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen ve/veya yürütülen proje bazındaki faaliyetlerde bu faaliyetlerin devamı süresiyle sınırlı olarak çalıştırılacaklar.
Kamu kurumları işçiyi işyerinin bulunduğu il'den temin etmek zorundadır
Yönetmeliğe göre, kamu kurumları işçi ihtiyaçlarını; iş kolu, meslek pozisyonu, öğrenim, iş tecrübesi, ücret, sosyal yardımlar gibi ayrıntılarla yazılı veya elektronik ortamda işçinin çalıştırılacağı işyerinin bulunduğu yerdeki kurum il müdürlüğü veya hizmet merkezinden talep etmek ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü veya hizmet merkezi tarafından gönderilenler arasından karşılamak zorundadır.
İşte bu yöntem maalesef doğu ve güneydoğu illerindeki belediyelere terör örgütüne müzahir kişilerin işçi olmalarına zemin hazırlıyor. Kaldı ki bu illerdeki belediyelerin ve bunların kurdukları veya üye oldukları mahallî idare birlikleri ile bağlı kuruluşlarının Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurdukları şirketler ile kooperatiflere yapılacak işçi alımlarındaKPSS şartı aranmaması işin tuzu biberi olmaktadır.
Hem kamu kaynağı kullanacaksınız hem de terör yandaşlarını sınavsız bir şekilde işçi yaparak şehitlerin kemiklerini sızlatacaksınız. Bu personellerin aldıkları ücretlerin bir kısmını gönüllü veya gönülsüz bir şekilde terör örgütlerine vermesine kimse şaşırmamalıdır. Şayet işçi alımları il düzeyi yerine memur yerleştirmesinde olduğu gibi ülke düzeyinde yapılsa bu kadar terör yandaşının kamuya girmesi mümkün olamazdı.
Bu belediyelerin taşeron işçi alımları ise tam bir faciadır. Şuana kadar kimse bu işe dur dememiştir. Herkesin üzerinde durduğu husus, niçin belediye işçilerinin hendek kazmada vb. işlerde terör örgütüne yardımcı olduğudur. Personel alım sürecine bakıldığında yaşananların son derece doğal olduğu ve alınan işçilere başka seçenek kalmadığı görülecektir.
Konunun örnekle izahını yapalım
Örneğin Mardin veya Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerine kadrolu işçi alımı yapılacaktır. Bu belediyeler Diyarbakırveya Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne işçi alımına ilişkin ilanı gönderecektir. İl müdürlüğü sadece Diyarbakır'da veya Mardin'de ikamet edenler arasından KPSS'ye giren ve 60 ve üzeri puan alanlardan üç katı adayı belediyelere göndermektedir. Yapılan sözlü sınav neticesinde işçi alımı gerçekleşmektedir. Kura usulünde ise tamamen sözlü esas alınmaktadır.
Şayet sınavsız alım yapılacaklar arasından işçi alımı yapılacaksa yani KPSS şartı aranmadan kura ile işçi alınacaksa durumun vahametini anlatmaya dahi gerek yoktur.
Ayrıca, yapılacak sözlü sınavdaki sınav kurulu ise yönetmeliğin 18'inci maddesine göre; belediyedeki atamaya yetkili amir olan başkanın görevlendireceği bir başkan ve dört üyeden oluşmaktadır. Oluşturulacak komisyonun nasıl olacağını herhalde izah etmeye gerek yoktur. Böyle bir komisyonun alacağı işçilerinin niteliğini sizlerin takdirine bırakıyoruz. Mutlaka komisyon oluşumu değişmelidir.
Çözüm için neler yapılmalıdır?
Eğer bir an önce tedbir alınmazsa vatandaşın vergileriyle terör yandaşlarına iş imkanı sağlanmasının ya da alınacak personelin terör yandaşı olmasının önüne geçilemez. Bunun için; 1- Öncelikle yönetmelikte yer alan istisna alımları olabildiğince kısıtlanmalıdır.
2- İşçi adaylarının İş-Kur'dan il düzeyinde talebine son verilmeli ve ülke düzeyinden talep zorunlu hale getirilmelidir.
3- Yönetmelik değişiklik ne kadar gecikirse, komisyon oluşumu ve taleplerin il düzeyinden karşılanmasıyla hem personel kalitesi düşmeye devam edecek hem de terör yandaşı belediyelere kamu kaynağıyla işçi istihdamına imkan sağlanmaya devam edilecektir.
4- İşçi alımındaki sözlü uygulamasını bilen bir kişinin HDP'li bir belediyeye nasıl gireceği bellidir. Yönetmeliği değiştirmeyerek göz göre göre bu duruma müsaade edenlerin sorumluluğu en az bunu yapanlar kadardır.
5- Taşeron işçilerin belediyelere alınmalarına ise hiç girmek istemiyoruz. Çünkü, bu alan tam bir faciadır ve hiçbir kural yoktur.
Biz dost olarak gerekli hatırlatmaları yapalım da isteyen istediğini yapsın. yenişafak ahmet ünlü