KAMU
BİMER'e başvurularak dosya masrafı geri alınamaz
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankalar tarafından kredi kartı, dosya masrafı gibi çeşitli kalemler altında yapılan kesintilerin, Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvurulması halinde koşulsuz iade edileceği şeklindeki haberlerin yanlış ve asılsız olduğunu bildirdi.
30 Kasım 2013, Cumartesi
Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, bazı haberlerde bankaların kredi kartı aidatı, kredi dosya masrafı gibi çeşitli kalemlerdeki ücretlerin BİMER sistemine şikayet kaydı yapılması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın geri ödenebileceği şeklinde birtakım yanlış yönlendirmelerin yapıldığını ifade etti.
Uyuşmazlıkların çözümünde yetkili ve görevli mercilerin tüketici sorunları hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri olduğuna dikkati çeken Yazıcı, uyuşmazlık yaşanması durumunda bu yollara başvurulması ve verilen karar doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Yazıcı, şunları kaydetti:
"Basında yer alan söz konusu haberler nedeniyle bankalar tarafından yapılan kesintilerin BİMER sistemine başvurulması halinde koşulsuz olarak iade edileceği şeklindeki haberler yanlış ve asılsız olup, vatandaşlarımızın bankalar tarafından yapılan bu kesintiler ile ilgili haksız bir uygulamaya maruz kaldığını iddia etmesi durumunda 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili hükümlerine dayanarak yapılacak başvurularda şu yolu takip etmeleri gerekmektedir. Öncelikle kredi kartını düzenleyen veya kredi veren bankaya başvuruda bulunularak söz konusu kesintilerin iade edilmesi talep edilmelidir."
- Şikayet için başvurulacak yerler
Başvuru yapılan banka tarafından talebe olumsuz cevap verilmesi veya hiç cevap verilmemesi halinde izlenecek yol hakkında bilgi veren Yazıcı, ikamet edilen yerdeki veya söz konusu hizmeti sağlayan bankanın bulunduğu yerdeki, illerde ticaret il müdürlüğü, ilçelerde ise kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren tüketici sorunları hakem heyetlerine mevcut belgelerle başvuruda bulunulması gerektiğini ifade etti.
Değeri bin 191,52 liraya kadar olan uyuşmazlıklar için tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Yazıcı, "Bu değere kadar olan uyuşmazlıklarda verilecek kararlar bağlayıcı olup, İcra İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesine dair hükümlerine göre yerine getirilir. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklara ilişkin verilen kararlar ise delil niteliği taşımaktadır. Yerine getirilmemesi halinde tüketici mahkemelerine veya bu sıfatla görev yapan asliye hukuk mahkemelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir" ifadesini kullandı.
Tüketici sorunları hakem heyetlerinin yapılan başvuruları her sözleşme için ayrı ayrı inceleyerek mevcut duruma göre karar vereceğinin altını çizen Yazıcı, tarafların kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde tüketici mahkemelerine itiraz edebileceklerini belirtti.
Yazıcı, hakem heyetlerince bankaların çeşitli başlıklar altında alınan ücretlerin iade edilmesi yönünde bağlayıcı karar alması durumunda, söz konusu kararın tebliğinden itibaren yerine getirilmemesi halinde icra müdürlüklerine başvuruda bulunularak bu kararın yerine getirilmesinin talep edilmesinin gerekeceğini bildirdi.