KAMU
Belediye sözleşmelisine kadroda, tarih sınırlaması olacak
Belediyelerde sözleşmeli çalışanlar, kadroya girmek için gün sayıyor. Bazı belediyelerin nasıl olsa kadroya alınacak düşüncesiyle sözleşmeli personel alımına hız verdiği ortaya çıktı. Son iki ayda 5 bine yakın kişinin sözleşmeli olarak işe başladığı belirlendi. Çalışma Bakanlığı, istismarları süre sınırı formülüyle önleyecek.
Hükümetin belediyelerde sözleşmeli olarak çalışan personelin kadroya alınması yönündeki çalışmaları sürüyor. En geç 30 Hazirana kadar sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi bekleniyor. Çalışma Bakanlığı, çalışmalara hız verirken belediyeler de sözleşmeli personel alımına hız verdi. Zaman'ın haberine göre, Kadro müjdesinin duyurulmasının ardından iki aylık süreçte belediyelerde 5 bine yakın yeni sözleşmeli istihdam edilmeye başlandı. 17 bin 800 olan sözleşmeli çalışan sayısı 23 bine fırladı. Belediyelere sözleşmeli eleman alabilmek için belediye meclisi kararı yeterli oluyor. Bu nedenle bazı belediye başkanlarının Nasılsa kadroya alınacaklar düşüncesiyle sözleşmeli personel alımını artırdığı belirtiliyor.
Kamuda çalışan 200 bin sözleşmeli personel, 2011 yılında kadroya alınmıştı. Bu kararla devlet kurumlarında sözleşmeli çalışan istihdamına son verilmesi hedefleniyordu. Böylece aynı işi yapan insanlar arasında kadrolu-sözleşmeli ayrımından doğan haksızlıkların önüne geçilecekti. Ancak aradan geçen 1,5 yılda sözleşmeli sayısı yine kabardı. Bu sürede kamuda çalışan sözleşmeli personel sayısı 160 bine ulaştı. Sözleşmeli yönteminin kamu istihdamını şişiren temel sorunlardan biri olduğu yorumları yapılıyor. Yetkililer, Kadroya alınan 200 bin sözleşmelinin yerine kısa sürede 160 bin kişinin alınmış olması, çözüm yönündeki atılan adımın amacına ulaşmadığını gösteriyor. Bu nedenle artık sözleşmelilerin kadroya alınması konusunda çok daha titiz bir çalışma yürütülecek. Çünkü mevcutları kadroya almak sorun çözmüyor, yerine kısa sürede yenileri alınıyor. ifadelerini kullanıyor.
2011 yılındaki kadro kararında belediye ve il özel idare çalışanları ise kapsam dışı bırakılmıştı. Seçim öncesi verilen kadro sözü bütün sözleşmelileri kapsamasına rağmen, bürokratlar çeşitli gerekçelerle belediyelerdeki sözleşmelilere kadro vermedi. Bu süreçte yerel yönetimlerde örgütlü sendikalar konuyu sürekli gündemde tuttu. Yaklaşık 1,5 yıl süren bu girişimlerin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belediye çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi yönünde talimat verdi. Bunun üzerine harekete geçen Çalışma Bakanlığı, belediye sözleşmelilerinin kadroya alınması için hazırlık yapıyor. Çalışmaların en geç haziran ayına kadar tamamlanarak belediyelerdeki sözleşmelilerin kadroya alınması planlanıyor. Ancak belediyelerin sözleşmeli kadrolarını sürekli olarak şişirmesi nedeniyle çare olarak kadro alımında süre sınırlaması konulacak. Kanunun çıktığı tarih itibarıyla son altı aydan önce sözleşmeli olanlar veya kadro sözünün verildiği tarih itibarıyla sözleşmeli olanlar kadroya alınacak. Süre sınırlamasını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Böylece belediyelerin son dönemde işe aldığı kişilerin kapsam dışı tutulması hedefleniyor.
Kadro hakkı kazanacak olan sözleşmeliler, pek çok ilave haktan yararlanacak. Çakılı görev yapan sözleşmeli personele tayin hakkı verilecek. Sözleşmelilerin kadroya geçmesiyle birlikte en önemli iyileşme, iş güvencesinde olacak. Her yıl sözleşme yenileyen memurlar, sözleşmelerinin uzatılmaması endişesinden kurtulacak. Böylece 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun getirdiği iş güvencesinden yararlanabilecek. Halen pek çok alanda sözleşmeli ile kadrolu arasında farklar var. Örneğin sözleşmelilerin tayin hakkı, çeşitli kısıtlamalara tabi. Kadrolular için geçerli süt izni ve ücretsiz izin hakkı, sözleşmelilerde yok. Bütün bu farklar ortadan kalkacak.
Zaman