KAMU
Belediye Normlarındaki Değişiklik Atamaları da Etkileyecek!
Belediyeler ve bağlı kuruluşlarının norm kadrolarıyla ilgili yönetmelik değişikliği resmi gazetede yayımlandı. 2007’deki yönetmelik İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılmıştı ancak yapılan değişiklikler İçişleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmıştır.
İşte Yapılan Bazı Önemli Değişiklikler
1) (A) Grubu: Büyükşehir Belediyeleri Norm Kadro Standartları Cetveli 5 alt grup iken yapılan değişiklikle 6 alt gruba çıkarılmıştır.
2) (C) Grubu:Büyükşehir İlçe ve İlk Kademe Belediyeleri Norm Kadro Standartları Cetveli 20 alt grup iptal edilmiştir.
3) (E) Grubu: Belediye Bağlı Kuruluşları Norm Kadro Standartları Cetveli 8 alt grup iken yapılan değişiklikle 9 alt gruba çıkarılmıştır.
4) (F) Grubu: Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro Standartları Cetveli 2 alt grup iptal edilmiştir.
5) Müfettiş ve mali hizmet uzmanı istihdamında “olumlu sicil almak” şartı kaldırılmıştır.
6) 19. Madde olan “Memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülmesi zorunlu olmayan hizmetlerin hizmet satın alma yoluyla karşılanması esastır.” ifadesi yürürlükten kaldırılmıştır.
7) Sözleşmeli olarak çalışanların sözleşmeleriyle ilgili maddede değişiklik yapılmıştır. Sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderiliyordu, artık sadece İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek.
8) İç denetçi kadrolarına ait yeni derece düzenlemeleri Belediye Meclisi tarafından yapılacak. Daha önce de aynı şekilde yapılıyordu. Son değişikliklerle güncellenmesi sağlandı.
9) “(E) grubu belediye bağlı kuruluşlarında kullanılacak geçici iş pozisyonları bu kuruluşlar için norm kadro standartları cetvellerinde belirlenen memur norm kadro standardı toplamının yüzde onunu geçemez. “ ifadesi yüzde yirmisi şeklinde değiştirilmiştir. Geçici personellerin belediyedeki istihdam olanağı arttırılmış oldu.
Belediyelere Kadro İhdası Nasıl Yapılır?
MADDE 10 - (1) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sürekli işçi kadroları bu Yönetmeliğe uygun olarak meclisler tarafından ihdas edilir.
Kadro Değişikliği Nasıl Olur?
MADDE 11 - (1) Boş memur kadrolarında sınıf, unvan ve derece değişikliği ile boş memur kadrolarının iptali ve dolu kadrolarda derece değişikliği meclis kararı ile yapılır.
Özetle; Belediyelerin norm kadro değişiklikleri atama bekleyenlere umut olacaktır. Kadrolu alımlara da sözleşmeli alımlara da hatta geçici personel alımlarına da olumlu yansıyacaktır. Personel sayısının arttırılmasıyla yerel yönetimler daha güçlü hale gelecektir.
NOT: Bir sonraki yazımızda illerin normlarının tamamını yayımlayacağız.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.