KAMU
Bedava dağıtılacak! Bakanlık adımı atıyor...
Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi’yle (TARBİL), veterinerin yazdığı ilaç bile görülecek. Uydu ile tarladan alınacak anlık verilerle, kuraklık ya da don gibi felaketler önceden tespit edilip gerekli önlemler alınacak. Bin 200 kritik noktaya gözlem istasyonları kurulacak, 400 çiftçiye ek olarak 800 çiftçiye daha ücretsiz tablet verilecek. Çiftçi bu tabletlerle hangi tarlada ne kadar gübre ve ilaç kullandığını sisteme girecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, JW Marriot’da düzenlenen ’Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi Bilgilendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, "Her şeyden önce dün Malatya’da eğitim uçuşu esnasında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine taziyelerimi iletmek istiyorum. Onların çabaları ülkemizin geleceği ve istiklali için en büyük çabadır. TSK’ya da taziyelerimi iletiyorum" dedi. Tarım sektörünün insanoğlunun varoluşsal sektörü olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Tarım sektörü ihmal edilemeyecek bir sektördür. Bu kadim kültürlerde de, modern kültürde de böyle. Ülkelerin bekası için en kritik sektör tarım sektörüdür" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünyada 7. büyük tarım ülkesi olduğunu belirten Davutoğlu, "İkinci hamle döneminde 12 yılda yaşanan ölçek büyümesini kalıcı kılacak olan bir paradigmatik değişimi bütün bakanlıklarda gerçekleştirmemiz. Orta gelir tuzağına yakalanmamak için bilgi sistemini daha çok kullanan bir anlayışı geliştirmek durumundayız. Yeni dönemde tarım sektörü başta olmak üzere yeni yaklaşımı paylaşmak istiyorum, tarımsal destekleri bu dönemde 5,5 kat artırdık. 2015 yılında bu destek 10 milyar liraya yükseldi. Son 12 yılda tarıma verilen toplam desteğin maliyeti 70 milyar liraya ulaştı. Tarımsal kredilerde faizleri düşürdük. Bazı alanlarda faizsiz sisteme kadar indirdik, 8,25 bandında gerçekleşiyor. Ölçek büyümesine zemin teşkil edecek şekilde tarım havzaları üretim ve destekleme modeli gerçekleştirdik, havza bazlı bir üretim planlamasına geçtik" şeklinde konuştu.
Tarımda toprağın nasıl kullanılacağının ve su yönetiminin önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, vahşi sulama denilen, suyun israf edildiği su kullanım yöntemleri yerine son teknolojiden istifade eden sulama yönteminin önem taşıdığını ifade etti.
TARIM ALANINDA YENİ MÜJDELER
Tarım alanında birçok müjdeyi paylaştığını hatırlatan Davutoğlu, "Şubat ayı sonunda, 28 Şubat günü mazot, gübre yem desteği bağlamından 2 milyar TL’yi çiftçilerimize ödüyoruz. Bu yıllık desteğin yüzde 20’si civarında. 39 ilimiz için yeni bir kırsal kalkınma desteği geliştireceğiz. İpard gibi benzeri sistemle destekleyeceğiz. Pamuk üretiminin teşviki için özel bir çalışma yapılma talimatı verdik" dedi.
Tarım sektörü entegre bilgi yönetimi sistemiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda da değişiklik öngördüklerini anlatan Başbakan Davutoğlu, bu sistemin dünyada bir ilk olduğunu dile getirdi. Sistemin yerel ve merkez bağlamında devlet açısından da önemli olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu bilgi sistemiyle Ankara’dan bütün Türkiye’nin envanterini takip etme, gözleme, izleme, her bir metrekaresini görebileceğiz ve makrostratejik planlama yapacağız. Alana konmuş teknolojik aygıtlar ve 10 bin mühendisle ilgili birimlerimizle gözlenecek. Anında değişim varsa, hasatta olan tahribatı önceden göreceğiz. Merkezden makrostratejik planlama yapma imkanı veriyor bize. Buna bağlantılı olarak e-devlet sistemiyle bütünleşik bir halde tarım sektörü bununla ayrılmaz bir hale geliyor" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, ikinci olarak sistemin üretici açısından da önemli olduğuna dikkati çekerek, "Çözüm süreci aslında siyasal alan, ekonomik alanın kesiştiği önemli proje olarak kendini gösteriyor. Üretici kendi toprağıyla ilgili teknik donanıma sahip olacak. Üretici bir bilgi almak isteyecekse köyünden, kasabasından Ankara’ya gelmesine gerek kalmayacak. Böylece entegre, tarım, sektör bilgi bütün bunlar arasında tarım varoluşsal bir alan. Bu sistem kendi içinde üç devrimi barındırıyor; üretici, tarım, makrostratejik planlama açısından bir devrimdir. Niteliksel sıçrama yapan bir devrimdir. Kendisi entegre bir sistemin içindedir artık. Tüketici açısından devrimdir" dedi.