KAMU
Başbakan'dan GTHB İstihdam Açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi" projesinin tanıtımı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımlarıyla gerçekleşti. Sistemle Ankara'dan tüm Türkiye'nin bütün envanterin takip edileceğini, her türlü değişimin gözleneceğini, izleneceğini ve yönetileceğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Bu yolla biz her bir metrekaresini, her bir tarım alanını Ankara'dan görebileceğiz ve makro stratejik bir planlama yapabileceğiz. Nerede, hangi toprak kalitesinde ne üretiliyor, nerede eksik var. Alana gönderdiğimiz 10 bin ziraat mühendisimizin sağladığı bilgilerle, alana konulmuş teknolojik aygıtlarla tüm bu bilgiler Ankara'da ve bütün illerin ilgili birimlerinde gözlenecek. Bu çok önemli bir imkan. Anında bir hava değişimi, iklim değişimi varsa, afeti belki önceden göreceğiz, hasatta olacak tahribatı önceden göreceğiz, gübrede eksiklik varsa takviye edeceğiz. 5-10 yıllık daha uzun planlamalarla toprak kalitesinin zamanla nasıl bir seyir takip edeceği konusunda da bilgi sahibi olma imkanı sağlıyor." "Nasıl vatandaşımızı tek tek biliyorsak her bir arazimizi, parselimizi, küçükbaş, büyükbaş, balıkçılık, hatta arıcılık alanındaki her bir üniteyi kayda geçiriyoruz ve biliyoruz. Böylece potansiyelimizi takip edebileceğiz. Bir hastalık varsa bunun yayılmasını engellemek için anında tedbir alınabilecek." Kendi dönemlerinde ziraat mühendis ile veterinerlerin önemli ve ayrıcalıklı meslek grupları haline geldiğini dile getiren Davutoğlu, Tar-Gel projesiyle 10 bin ziraat mühendisinin alana gönderildiğini hatırlattı.
Bu istihdam sayısı olumlu karşılanmakla birlikte ihtiyaç duyulan ve işsiz ziraat mühendis sayıları gözönünde bulundurulduğunda 10 bin istihdam edilen ziraat mühendisi sayısı sorunu çözecek boyutta görünmüyor. Kaldı ki her yıl 73 bin mezun veren mühendislerden ancak 49 bini iş imkanı yakalayabiliyor.
Tanıtımı yapılan Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sisteminin dinamik yürütücüleri ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler olacağı anlaşılıyor. Ancak bu derece büyük ve ekonomik katkısı yüksek bir sistemde çalışan ziraat mühendisi ve veteriner hekim sayısı yeterli mi? Elbette ki yeterli olduğu söylenemez. Ancak yeni istihdam konusunda da umutlu bir bekleyiş söz konusu değil.
Hatırlanacağı üzere, Ziraat Mühendisi ile Veteriner Hekimlerin beklediği 2015 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına atama sayıları konusunda Bakan Mehdi Eker Meclis Genel Kurulunda Maliye Bakanlığı yolunu göstermişti.
Seçim öncesi ağaçlandırma çalışması için geçici sürelerle 120 bin işçi alımı yapılacağı haberi bir umut olabilir. Buna benzer şekilde başlatılacak bir proje ile ziraat mühendisleri, veteriner hekimler için iş imkanı oluşturulabilir.