KAMU
Bakan Soylu İMD Sorununu Çözmelidir
diğer taraftan ise bir plana sokulmadan yapılan sınavlar yüzünden her geçen gün işsiz İş ve Meslek Danışmanı sayısının artması sebebiyle cevabı aranan sorular yumağına dönüşüyor.
An itibariyle yaklaşık 3 bin 800 İş ve Meslek Danışmanı ile aktif şekilde bütün ülkede danışmanlık faaliyetleri sürdürülürken; akabinde her geçen gün danışmanların görev alanlarının genişlemesi ve sorumluluklarının artması, çeşitli atama ve nedenlerle başka kurumlara geçişlerin olması ve yeni açılan İŞKUR şubelerinin de buna eklenmesiyle görev yapan personelin sayıca yetersiz oldukları bir durum ortaya çıkıyor.
Üstüne üstlük son açıklanan işsizlik rakamlarının %10,5'e yükselmesi ve 15/24 yaş arası genç işsizlik denilen oranın ise %19,3'leri gördüğü bir ortamda işsizlik yeniden Türkiye'nin gündemine oturmuş bulunuyor.
Gerek kurum dışından 3 yıldır atama bekleyen 15 bin iş ve meslek danışmanı ile gerekse kurum içerisinde hali hazırda memur olarak çalışan fakat İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazanarak o kadrolara kendilerinin atanmalarını isteyen memurlar arasında sosyal medyada ise adeta mesaj yarışları yaşanıyor.
Her iki kesimde mağdur olduklarını dile getirerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya ve İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Daire Başkanı Sinan Temur'u sosyal medyadan yoğun mesaj yağmuruna tutuyorlar.
Atama bekleyen 15 bin işsiz İş ve Meslek Danışmanı, mesleğin ülkenin geleceği açısından önem arz ettiğini Belediyeler, Üniversitelerdeki Merkezler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile Kariyer Merkezleri gibi yerlerde koordinasyonlu şekilde yapılacak çalışmalar ile tüm ülkeye kesintisiz hizmet verilmesi noktasında hazır olduklarını ifade ederek 3 yıldır görmezden gelinip atıl şekilde bırakılmalarına anlam veremediklerini ve kurum içerisinden yapılması düşünülen İş ve Meslek Danışmanı atamalarının haksızlık olduğunu dile getiriyorlar.
Tüm bu yaşananların ışığında İş ve Meslek Danışmanlığında son durum ise şu şekilde:
1- 2012 – 2013 yılları arasında KPSS puanları baz alınarak toplamda dört kez gerçekleştirilen İş ve Meslek Danışmanlığı atamaları neticesinde 3 bin 800 dolayında İş ve Meslek Danışmanı ile İŞKUR bünyesinde bütün ülkeye uzman ve yetkin bir şekilde danışmanlık hizmeti verilmeye çalışılıyor.
2- 2013 Martından bugüne kadar geçen sürede 20'den fazla İş ve Meslek Danışmanlığı sınavı yapılmış, hala da yapılmaya devam edilirken, bu sınavlar neticesinde 15 bin dolayında işsiz İş ve Meslek Danışmanı bir başka ifade ile atama bekleyen İş ve Meslek Danışmanları topluluğu oluşmuşken sorun büyüyerek devam ediyor.
3- Diğer yandan ise 2014 KPSS puanlarının geçerlilik süresi ise 22 Mayıs 2016'da son buluyor ve 3 yıldır atama bekleyen adaylar için tekrar bir mağduriyet durumu ortaya çıkacak gibi duruyor.
4- İlk başta Sakarya Üniversitesi, sonradan Anadolu Üniversitesi bünyesinde devam eden İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları Süleyman Demirel Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi tarafından da yapılmaya başlanırken bu sınavları kazananların akibetini kimse sormuyor, merak etmiyor.
5- 26 Mart 2015 tarihinde İş ve Meslek Danışmanlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik tamamen yenilenmiş ve İŞKUR bünyesinde görev yapan memurların kurum içinden İş ve Meslek Danışmanlığına atanma hakkı getirilmesi ise atama bekleyen danışmanların tepkisine yol açarken; kurum içerisindeki memurlar ise yönetmelik değişmesine rağmen atama yapılmamasına tepki gösteriyorlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun öncelikle İş ve Meslek Danışmanlığı ile ilgili olarak ortaya çıkan bu ikilemli büyük sorunu çözmesi gerekmektedir. 2016 yılı için 1 milyon işsiz insanı işe yerleştirme hedefini açıklayan İŞKUR'un bu noktada sistemli ve planlı bir yapı şeklinde hareket etmekle birlikte, 3 Kasım 2015'de gerçekleştirilen İŞKUR 8.Olağan Genel Kurulu'nda alınan kararlardan bir tanesi olarak 38.madde de yer alan ''İş ve Meslek Danışmanı sayısı artırılmalı'' kararına istinaden yeni bir İş ve Meslek Danışmanı atamasını atama bekleyen adaylar arasından KPSS puanlarına göre yapması bu hedefe ulaşmada önem arz etmektedir.
Ve her şeyden önemlisi İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarının gelişi güzel yapılması önlenmeli, Bakanlık ve İŞKUR sınavlara müdahil olmalı, bu sınavlar bir plan-program ve sisteme sokularak ihtiyaçlar dahilinde yapılmalıdır. Bu şekilde bir yapılanma bundan sonraki süreçte hem mesleğin kalitesi hem de adayların mağduriyet yaşamamaları adına yararlı olacaktır.
Kısacası 15 Bin işsiz İş ve Meslek Danışmanı 3 yıldır atama beklediklerini ifade ederek kurum içerisinden yapılacak atamaların kendilerine haksızlık olduğu dile getiriyor. Kurum içerisinde görev yapan memurlar ise İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazandıklarını ve çıkarılan yönetmeliği örnek göstererek kendilerinin bu göreve atanmalarını talep ediyor. Ve bu önemli sorun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından çözülmeyi bekliyor.