KAMU
Bakan Şimşek'ten kadro dağılımı ve Zam Açıklaması
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin, geçen ay 9,2 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 11,9 milyar lira açık verdiğini bildirdi. Şimşek, yılın 9 ayında 313,5 milyar lira bütçe gelirine karşılık, 325,4 milyar lira bütçe gideri gerçekleştiğini söyledi.
Bakan Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, makro ekonomik gelişmeler ve ocak-eylül 2014 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2014 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.
Şimşek, 2015 yılı bütçe tasarısını hazırladıklarını ve bugün TBMM'ye göndereceklerini bildirdi. Yılın 9 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 313,5 milyon liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, söz konusu dönemdebütçe giderlerinin ise yüzde 10,5 artışla 325,4 milyar lira olduğunu kaydetti.
Ocak-eylül döneminde 11,9 milyar liralık bütçe açığı gerçekleştiğini anlatan Şimşek, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 4,5 milyar liralık fazlaya göre bir miktar kötüleşme arz ettiğini söyledi.
Şimşek, eylül ayında ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre binde 7 artarak 30,3 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 13,5 oranında artarak 39,6 milyar olduğunu kaydetti. Bütçenin eylülde 9,2 milyar lira açık verdiğini belirten Şimşek, geçen ay 4,6 milyar lira faiz dışı açık oluştuğunu ifade etti.
Şimşek, yıl sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 448,4 milyar lira, bütçe gelirlerinin 424 milyar lira, bütçe açığının 24,4 milyar lira, faiz dışı fazlanın 25,8 milyar lira olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Şimşek, Türkiye'nin 2015 yılı bütçe giderlerinin 472,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.
Mehmet Şimşek'in konuşmasından satır başları şöyle:
SEÇİM BÜTÇESİ OLMAYACAK
2015 bütçesi, bir seçim bütçesi değildir, olmayacaktır. AK Parti hükümetleri olarak mali disiplini koruyarak, hem toplum için hem ülke için çok önemli kazanımlar elde ettik, bu kazanımları riske atmayacağız ve 2015 yılında da bu başarılı mali performans devam edecek. Çünkü enflasyonla mücadelede Merkez Bankasına yardımcı olmamız lazım. O nedenle mali disiplin gerekiyor.
Bütçe açığını tahminlerimizin altına çekececeğiz. Bütçe gelirlerinin yüzde 6,6 artmmasını bekliyoruz. 2017 yılında bütçenin fazla vermesini hedeflioruz.
Eğitime 87,5 milyarlık katkı yapmış durumdayız.
İkinci en önemlş harcama kalemimiz sağlık harcamaları. Büyük reformlar yaptık. 80,9 milyarlık toplam sağlık harcamamız olacak. Kamu yatırımlarımız 48,4 milyar lira ayırdık. Yıl içince performansımıza göre yukarı çıkabilir. Toplam kamuya bakılırsa 88,5 milyar liraya çıkmış olacak.
Çifçimize doğrudan destekler 17 milyar lira diğer kalemler dikkate alınırsa 13 milyar lira çiftçimize aktarılacak.
2015 yılınd a biz çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz.
KAMU KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMELİ
Mali kazanımlarımızı riske atmayacağız. 2015'de de bu mali planımız devam edecek. Ülke tasarruflarını arttırılması lazım.
Cari açığın azaltılmasında zaten bu faktör çok önemli. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali alana ihtiyacımız var. Allah korusun, yarın bir gün bu ülke bir dış şokla karşı karşıya kalırsa, o zaman elimizde imkan var, yani politikada manevra alanımız var. Dolayısıyla tepki verebileceğiz. Ülkemiz bu şoklardan az etkilensin diye bugün bütçeyi sıkı tutarsak, yarın bu şoklara karşı alanımız olacak.
YENİDEN YAPILANDIRMA
Biz bütçe yaparken, yeniden yapılandırman hiçbir şeyin gelmeyeceğini hesaba katıyoruz. Bu bir af değil. Temelde bir af olmayacağı için buraya ilgi az olur. Ama öderlerse iyi olur.
Sigara ve alkole zam konusunda artış enflasyona bağlı olarak gerçekleştiriliyor.
Biz geçici kazanımlar peşinde değiliz. Büyüme performansını etkileyyek en önemli faktörlerden biri reformlardır.
209'dan beri alt yapıya bütçede ayrılandan daha fazla yaptık. Özel sektörü teşvik ediyoruz.
OVP ile genel hatları çizdik. Şu ürüne bu ürüne bu kadar zam olacak demek mümkün değil. Lüks tüketim için tabiiki olabilir ama şu anda gündemde değil.
Büyüme dış ticaret öngörülerimize bakarsanız büyüme artıyor.
Kamu kampüslerine ödenek ayırdık mı? Kendi eski binası varsa ona bakıyoruz. Ama kampüs konusuna bakacağız. Kampüsleri mütevazi yapacağız. Ama spekülasyon için çok erken.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ'A ZAM VAR MI?
Hala Avrupanın en ucuz doğalgaz ve elektriğini sağlayan ülkeyiz. Avrupa'nın gelir düzeyi yüksek ama o da ithal ediyor, biz de. Neden zengini sübvanse edelim? Fakire gereken desteği veriyoruz. Genel sübvansiyonları doğru bulmuyoruz. Maliyetin karşılanması lazım.
HAKİM, SAVCI VE AKADEMİSYEN MAAŞ ZAMLARI
Akademisyenlere 726 lira ile 835 lira arasında bir zam yapılacak Yasa Meclis'e gönderildi. Performansı ölçülecek 2016'da uygulanacak.
Hakim ve sacılara ise yüzde 10 ile yüzde 35 arasında olmak üzere seyyanen 1155 lira olacak.
Akademisyenlere yapılacak zamların bütçeye maliyeti 1,1 milyar lira, hakim ve savcılara yapılacak zamların bütçeye maliyeti ise 220 milyon lira olacak.
Kamuya alınacak 74 bin personelin dağılımına henüz karar verilmedi.
OVP lojman ve taşıt kısıtlamaları hemen gönderdik. Geliştireceğiz.