KAMU
Babacan'ın kıdem tazminatı formülü
Başbakan Yardımcısı Babacan, bir süredir tartışılan kıdem tazminatında ‘esnek model’i adres gösterdi. Babacan “İsteyen eskisine devam etsin. Yeniler ise yenisine başlasın” dedi.
28 Ekim 2013, Pazartesi
Ekonomi yönetimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi için yeni yol haritasını belirlerken son günlerin tartışma konusu kıdem tazminatına da formül buldu. ABD ziyareti dönüşü soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş dünyası tarafından tartışılan kıdem tazminatında 'esnek modeli'ni adres olarak gösterdi. Kıdem tazminatının şu anda çalışanların ancak yüzde 10'unun alabildiği bir hak olduğunu belirten Babacan, çalışanların doğmuş kıdem tazminatının yüzde 90'ı alamadığına dikkat çekti. Sendikasız geniş kitlelerin kıdem tazminatını alamadığını ifade eden Babacan, Odalar Birliği'nin Fon kurulmasını istemediğini duymadığını kaydetti. Babacan "Şöyle bir seçenekte fayda olacak. Opsiyonlu bir çalışma. İsteyen eskisi gibi devam etsin. Yeniler yeni sistemle başlasın. Daha esnek işçi ile işverenin mutabık kaldığında opsiyonlu bir sistem de düşünebiliriz. İşçi ile işveren yeni sisteme geçmek istiyoruz derlerse parametreleri var. Kıdem Tazminatı Fonu'nun pek çok parametresi var. Fonun aktüeryal hesapları var. Herkes kendi hesabındaki parayı görecek. İşsizlik Fonu gibi ortak hesap olmayacak. Herkesin kendi şahsi hesabına yatacak primlerden bahsediyoruz. 1 gün çalışsa dahi hesabına yatacak" diye konuştu.
Teşviklere revizyon geliyor
Babacan, iş dünyasının merakla beklediği yatırım teşviklerine de yıl sonunda revizyon geleceğini açıkladı. Babacan "Yıl sonuna kadar 1.5 yıllık süredeki başarılı olan alanları ve başarısızlıkları görüp revizyonları yapıp yeni bir tarihle birlikte uygulamanın devamı olur. Mevcut olan bir sektörde teşvik pat diye kesilebilir. Yatırım yapmaya niyeti olanların başvurularını başlatmalarında fayda görüyoruz. Yıl sonundan itibaren teşvikler devam eder ancak gözden geçirmeler olur" dedi.
Babacan, Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımasının olumsuz olduğunu belirterek Türkiye'nin algısı ile ilgili hasarın tamirinin uzun süreceğini kaydetti. Türkiye'de olup bitenin dışarıda anlaşılmasının farklı olabildiğini aktaran Babacan "ABD ziyaretinde Chicago Sun Times'ın yazı işleri heyetiyle toplantı yaptık. Bayağı çok soru sordular. Yanlış algıları önleyici iletişim çok önemli" dedi.
Yatırımcıya 'Torba' teşviki
Yatırım ortamının iyileştirilmesi için ekonomi yönetimi yeni yol haritası belirledi. Dört ay önce Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) alınan kararların kısa sürede uygulamaya geçirilmesi için düğmeye basıldı. 49 maddelik eylem planının 25'i Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) gündemine alınırken, eylem planında yer alan tespitler yasal ve idari düzenlemeler ile çözüme kavuşacak. Konuya ilişkin Torba Yasa çalışması kısa sürede Meclis'in gündemine getiriliyor. Torba yasa çalışması kapsamında hem farklı hem de tek bakanlığı ilgilendiren ve yatırımcının şikayet ettiği konular çözüme kavuşturulacak. Konuyla ilgili bilgi veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Arkadaşlar çalışıyorlar. En kısa zamanda Meclisin gündemine getirip sonuçlandırmak istiyoruz" diye konuştu.
Kendi uçağımızı ortaklık kurarak üreteceğiz
ABD programı kapsamında Boeing firmasını da ziyaret eden Babacan, Türkiye'nin de kendi uçağını yapmak istediğini söyledi. Babacan "Türkiye'de kendi uçağımızı yapmak istiyoruz, orta menzilli bölgesel jet üretmek istiyoruz. Bir şirket ile yakın bir zamanda ortaklık kurup bir yola çıkacağız" dedi. Babacan şunları söyledi: "Dört alternatif firma var. Yakın zamanda biriyle çalışacağız. Sıfırdan geliştirmek yerine mevcut bir platformda uluslar arası ele alıp yüksek teknolojiyi Türkiye'de üretmeye karar verdik. Dört alternatifli kısa liste oluşturduk, Rusya İsveç, Almanya var. Türkiye'de üretmesi bizim için kriter. Bizim mühendislerimiz uçak sanayimiz olsun istiyoruz. Boeing'te bu gündeme geldi. Onlar küçük piyasada yoklar. Onlar şunu diyor. 'Sizde dahil birkaç ülke oralarda bir şeyler başlayacak, orta menzilli bölgesel jetler başlayıp büyüyecektir"