KAMU
Atama Bekleyenlerden Meclis’te İlginç Protesto
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, KPSS'ye girmiş ancak ataması yapılmamış 3,5 milyon memur adayı olduğunu, kamuda ciddi anlamda kadro açığı bulunduğunu, ancak devletin norm kadro uygulamasıyla kadroların kısıtlandığını savundu.
Türeli, ülkenin en önemli sorunlardan birinin, üniversite mezunlarının alanlarına uygun bir işte çalışma imkanı bulamaması olduğunu belirtti.
Kamuda ciddi anlamda kadro açığı bulunduğunu, ancak devletin norm kadro uygulamasıyla kadroları kısıtladığını kaydeden Türeli, hizmet alımı yöntemiyle kamu hizmetlerinin yürütülmeye çalışıldığını ifade etti.
Türeli, 2014 yılında KPSS'ye lisans düzeyinde 1 milyon 128 bin 32, ön lisans düzeyinde 779 bin 314, orta öğretim düzeyinde 1 milyon 683 bin 696 olmak üzere toplamda 3 milyon 591 bin 42 adayın girdiğini belirtti. Bu adaylar için ilk atama dönemi olan 2014 yılının Kasım ayında lisans için 3 bin 715, ön lisans için 770, orta öğretim düzeyinde ise 582 olmak üzere toplamda 5 bin 67 kadro açıldığını kaydeden Türeli, "Böyle bir şey olabilir mi? KPSS'ye 3,5 milyon kişi girecek, bunların istihdamına 5 bin kadro tahsis edilecek" dedi.
Mülakat sistemine de değinen Türeli, bu sistemin çok iyi işlemediğini, siyasi referansı olmayan kişiler için mülakat sisteminin formaliteden öteye gidemediğini, bunun da siyasi kadrolaşmayı doğurduğunu savundu.
TÜİK'in 2014 yılı Kasım ayına ilişkin açıkladığı işsizlik verisinin yüzde 10,7 olduğunu belirten Türeli, "Son 4 yılın en yüksek rakamı. Aslında işi olmayan, çalışmak isteyen ancak iş bulma ümidi olmadığı için iş aramayan kişilerle birlikte işsizlik oranı aslında yüzde 17,5'tir" diye konuştu.
Asli ve sürekli işlerin işçi ve memur eliyle yürütülmesi gerektiğini anlatan Türeli, "Ancak hizmet alım yöntemi kullanılıyor. Taşeron çalışma yöntemi çağdaş kölelik yöntemidir. Yer türlü haktan yoksundur" dedi.
KPSS'ye girmiş ancak ataması yapılmamış 3,5 milyon memur adayı bulunduğunu belirten Türeli, memur adaylarının 2015 yılı Nisan ayında 40 bin kadro talebini desteklediklerini, her sene belli kadroların bu şekilde açılmasını istediklerini kaydetti.
Toplantıda saçlarını spreyle beyaza boyamış ve ellerindeki şemsiyeleri baston olarak kullanan gençler, "Şimdi değil de yaşlanınca mı atanacağız" diyerek tepki gösterdi.