KAMU
Aile Bakanlığı SYDV Problemini Ne Zaman Çözecek?
Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün taşradaki faaliyetleri her ilde vali ve her ilçede kaymakam başkanlığında oluşturulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu vakıflara belirli zamanlarda sözleşmeli personel alımları yapılmaktadır. Ancak personel alımlarında çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Kamu personel rejimi günün şartlarına göre düzenlenmelidir.
SYDV personeli istihdamında 4 büyük problem vardır:
1)Alımların Sözleşmeli Olması
2)Mülakatla Alım Yapılması
3)Alımların Tüm Branşlara Açık Olması
4)Alımlardaki özel şartların kişileri tarif etmesi
Sosyal Yardım ve İnceleme Görevini Herkes Yapabilir Mi?
Sosyal yardım ve proje başvuru sahiplerinin ve Genel Sağlık Sigortası gelir testine ilişkin başvuru sahiplerinin muhtaçlığına ilişkin araştırmalarını mahallinde yürütmek. Mütevelli Heyetine sunulmak üzere “Sosyal İnceleme Raporunu” hazırlamak. Diğer kamu hizmetleri ile ilgili olarak hedef kitleye yönelik danışmanlık ve yönlendirme faaliyetlerini yürütmek. Yani Sosyal yardım ve proje destek programlarının yürütülmesine, hedef kitleyi izlemeye, hedef kitle ile kamu diğer hizmetleri arasında bağ kurmaya ve danışmanlık yapmaya yönelik görevleri yerine getirirler.
Sosyal Yardım ve İnceleme Görevlisi alımında “4 Yıllık Yükseköğretim Kurumlarından Sosyoloji,Sosyal Hizmetler,Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümleri Mezunu Olmak.” şartı getirilmelidir.
Kırıkkale’nin İlanı Problemi Fazlasıyla Ortaya Koyuyor!
Kırıkkale’ye sosyal yardım ve inceleme görevlisi başvuruları 26 Mart’ta bitti. Ancak ilana herkes başvuramadı çünkü özel şartlar yüzünden herkese açık bir ilan değildi. Şartları inceleyenlerin hemen herkes kişiye özel ilan verildiğini söylemektedirler. Bölüm şartının konması ve 10 yıl ikamet etme şartının getirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği belgesi istenmesi çok özel şartlardır. Takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.
Kırıkkale ilanda şu şartları istedi:
1)Mimarlık ve mühendislik fakültelerinden mezun olmak
2)Office programlarını ileri düzeyde kullanabildiğini belgelemek.(Bilgisayar sertifikası veya transkrip belgesi)
3)Kırıkkale de toplamda en az 10 yıldır ikamet ediyor olmak.
4)İşe alındığı takdirde en az 5 yıl işten ayrılmadan çalışmayı kabul etmek.5 yıl zarfında işi bırakması durumunda 20.000,00 TL ( Yirmibin ) TL tazminat ödeyeceğine dair noterden tasdikli taahhütname imzalanacaktır.
5)İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmış ve belgesine sahip olmak.
6)En az 5 yıl deneyimli sürücü belgesine sahip olmak.
Sosyologlar Kan Ağlıyorken Vakıflarda Kimler Çalışıyor?
On binlerce sosyoloji mezunu atama diye feryat ederken vakıflarda sosyologların, sosyal çalışmacıların yapacağı iş başkalarına yaptırılıyor. Örgün öğretim ve açık öğretim sosyolojiden on binlerce mezun Aile Bakanlığı’ndan atama beklerken sosyal yardım ve incelemeye ilgisiz bölümlerin işe alınması tezat oluşturmaktadır. Bugüne kadar “sosyolog”lara yeteri kadar kadro açmayan Bakanlığın sosyologların yapacağı işi başka bölümlerden mezun olanlara yaptırması kabul edilemez bir durumdur. 2014 yılında 500 sosyolog atamasını takdir etmekle birlikte ASDEP kapsamında yeni atamaların yapılmaması ve vakıf aracılığıyla alımların yapılacak olması sosyolog adaylarının kafasını karıştırmaktadır.
Aile Bakanlığı SYDV Problemini Çözmelidir!
2012 Tarihli Fon Kurulu Kararı ile 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Personelinin Norm Kadro Standartları, İş Tanımları, Nitelikleri, Özlük Hakları ve Çalışma Şartlarına İlişkin Esaslar' belirlenmiştir. Belirlenen bu esaslarda değişiklik için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne çok büyük görevler düşmektedir. Vakıfların daha işlevsel hale getirilmesi, personel alımlarına düzenleme getirilmesi için Bakanlığı göreve davet ediyoruz.
Zeki KARA
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.