KAMU
Aile Bakanlığı 5 Bin Alımı Nasıl Yapacak?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
Ailenin korunmasına yönelik hazırlanan yeni kanun tasarısı yakın bir zamanda TBMM’ye sunulacak. Kanunla birlikte mobil hizmet vermeye başlayacak sosyal çalışma görevlisi alımı içinde süreç başlamış olacak. Bu haberimizde personel alımlarını değerlendireceğiz.
Kadro 5 Bin Mi 7 Bin Mi?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, program kapsamında 2 bin personelin olduğunu ve 5 bin eleman daha istihdam edileceğini söylemişti. Partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamadaise ; Sosyal hizmet görevlisinin, GPS ile takip edilecek şekilde bu 500 aile ile ilgileneceğini, Türkiye'nin resmini çıkaracağını. 7 bin yeni kadro ihsas edeceklerini ifade etti. 24 TV’ye konuşan Aile Bakanı Ayşenur İSLAM, 2018'e kadar 5 bin Sosyal Hizmet Görevlisi alımı yapılacağını ifade ederek personel alımlarında sadece KPSS aramayacaklarını, personel alımlarında çok ciddi sınavlar yapacaklarını açıkladı.
2014’te 2050 Serbest Kadro Verildi!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na torba kanunla birlikte acil personel ihtiyaçları için 2050 adet kadro ihdası yapılmıştı. Taşra teşkilatına ihdas edilen sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyolog ve öğretmen kadrolarına 2014-1 ve 2014-2 merkezi yerleştirmelerinde atamalar yapılmıştır. 2014-2’de atanan meslek elemanları Ocak ayı sonlarına doğru görevlerine başlayacak.
SYDV Alımlarındaki 35 Yaş Sınırı 5 Bin Alıma Uygulanacak Mı?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının personel alımlarında 35 yaş sınırı vardır. Aynı zamanda 4 yıllık üniversite mezunlarının tümü SYDV’de çalışabilmektedir. 5 bin sosyal çalışma görevlisi alımında 35 yaş şartının uygulanması durumunda birçok aday mağdur olacaktır. Ayrıca sosyal çalışma görevlisi unvanıyla yapılacak alımlarda bölüm şartının getirilmemesi, sosyal hizmet, sosyoloji, psikoloji bölümlerinden alımların yapılmaması çok yanlış bir uygulama olacaktır.
5 Bin Sosyal Çalışma Görevlisi Nasıl-Ne Zaman Atanacak?
Sosyal Çalışma Görevlisi alımlarıyla ilgili Aile Bakanlığı yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmazken Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre; proje kapsamında çalıştırılacak meslek elemanları SYDV tarafından istihdam edilecek ve SYDV bünyesinde atamalar yapılacakmış. Alımların sözleşmeli olacağı, mevcut sosyal yardım ve inceleme görevlilerinin bu projeye kaydırılacağı, işe alımlarda ikametgah şartı, ehliyet şartı ve bölüm şartının olacağı ifade edilmektedir. 5 bin sosyal destek uzmanının her sene belirli bir miktarının istihdam edileceği ve 2018’e kadar alımların süreceği belirtildi.
Sosyoloji Camiası Liyakat İstiyor!
5 bin Sosyal Çalışma Görevlisi alımının açıklanmasının ardından Sosyoloji mezunları büyük bir sevinç yaşadı çünkü sosyologlar yıllardır açılacak kadroları beklemektedir. Yeniden Sosyoloji Derneği (YESO-DER) Kurucusu Ali KÖSE sitemize şu açıklamalarda bulundu:
“ASDEP, Sosyal yardım ve hizmetlere ihtiyacı olan aile ve bireylerin tarafsız ölçütlere göre belirlenmesi, ailelerin bilgilendirilmesi, ailelerin sosyal yardım ve hizmetlerden yararlandırılması, diğer kamu hizmetlerine erişimlerinin sağlanması ve bu suretle yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesini amaçlayan ve bu sürecin tüm aşamalarında ailelere rehberlik edilmesini öngören bir programdır. Ülkemiz açısından son derece önemli olan bu sosyal hizmet programında görev alacak olan meslek elamanlarının (Sosyolog, Psikolog, Sosyal çalışmacı...) istihdam biçimi de projenin sürdürülebilirliği ve işlevselliği açısından bir o kadar önemlidir. Sosyal hizmet uygulamalarında meslek elemanları gizlilik, özel hayatın korunması ve mesleki çalışmalarda elde edilen bilgiyi sorumlu bir biçimde kullanma ilkelerine uymak zorundadır. Bu zorunluluğun bağlayıcı nitelikte olabilmesi için de kadrolu personel istihdam edilmesi gerekir. “Yeni Türkiye” mottosu ile göreve gelen Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu nepotizm (kayırmacılık) yapanı affetmeyeceğini, atamalarımızda tek ölçünün liyakat, liyakat, liyakat olacağını beyan etmişti. ASDEP ile istihdam edilecek olan personelin merkezi atama ile (KPSS puan üstünlüğü esasına göre) göreve getirilmesi sosyoloji camiasının temennisidir.”
SYDV Tarzı Alımda Bakanlık Devre Dışı Kalacaktır!
Açılacak yeni kadroların 5 bin olduğunu söyleyebiliriz. 5 bin kadroya ilave kadrolar da verilebilir. İhtiyaç halinde personel desteği sağlanacaktır. Sözleşmeli bir alımın düşünüldüğü ve alımların il ve ilçe bazında planladığı görülmektedir. SYDV modeli bir işe alma yöntemi seçilecektir. Bakanlık, personel alımlarını Valiliklere ve Kaymakamlıklara devredecektir. Kadrolu istihdam yerine sözleşmeli bir istihdamın seçilmesi, orta vadede ve uzun vadede birtakım sıkıntılara yol açacaktır. Projenin sözleşmeli personellerle yürütülecek olması son derece yanlıştır.Memur atamalarında KPSS puanı dışında mülakat ve başka unsurların ön plana çıkarılması, atama bekleyen adayları mağdur edecektir. Mülakatın il ve ilçe mütevelli heyetlerine bırakılmasıyla Aile Bakanlığı, personel alımında devre dışı kalacaktır.
2011 yılından beri Aile Bakanlığı’nın yeni uygulamaya geçeceği ve 7 bin, 8 bin, 11 bin personel alacağı ifade ediliyordu. 2014’te yapılan 2050 kişilik atamayla Aile Bakanlığı güç kazanmıştır.2015 yılında da personel alımlarının yapılacağı müjdesi verilmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Ayşenur İSLAM’a personel alımları konusunda bazı önerilerde bulunmak istiyoruz.
Aile Bakanlığı’na Önerilerimiz!
Sosyal Çalışma Görevlisi (sosyal destek uzmanı) alımlarıyla ilgili olarak Bakan Fatma ŞAHİN döneminde (2011-2012-2013 yıllarında) personel alımı yapılacağı belirtilmişti ancak alımların gerçekleşmediği görülmüştür. Sadece 2014 yılında 2050 kadroya atama yapılmıştır. Bunun dışında bir atama yapılmamıştır. Aile Bakanlığı’nın sosyal çalışma görevlisiyle ilgili olarak personel alımlarının şu şekilde yapılması doğru bir adım olacaktır:
1)5 bin yeni kadro ihdası yapılmalıdır. Sözleşmeli personel alımından vazgeçilmelidir.
2)Atamalar merkezi puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır. Mülakattan vazgeçilmelidir.
3)Sosyal Çalışma Görevlisi unvanıyla atamalar yapılmalıdır. Yönetmelikte olmayan bölümlere atama kapısı açılmamalıdır.
4)Yeni atanacak sosyal çalışma görevlileri, göreve başlamadan önce hizmet içi eğitime alınmalıdır. Bu görevliler, hizmet içi eğitimden sonra alana çıkmalıdır.
5)Personel alımlarıyla ilgili yıllık atama takvimi ve hizmet içi takvimi açıklanmalıdır. 2018’e kadar aynı takvim uygulanarak sistemli bir şekilde personel işlemleri yürütülmelidir.
ÖRNEK TAKVİM
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Çalışma Görevlisi Alımı |
|
Atama Duyurusu-Başvurusu-Tercihleri-Sonuçları |
Haziran-Temmuz |
Hizmet İçi Eğitimler |
Ağustos-Eylül |
Atananların Göreve Başlaması |
Ekim |
**Memur atamalarıyla ilgili soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.