KAMU
Aile Bakanı'ndan doğum yardımı genelgesi!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 15 Mayıs'tan itibaren başvuruları alınan ''doğum yardımı'' ile ilgili hizmetlerin, hızlı ve etkin olarak sürdürülmesi için tüm kuruluşların gerekli desteği sağlaması gerektiği talimatını verdi.
İslam, yayımladığı ''Doğum yardımı uygulaması'' konulu genelgede, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen madde doğrultusunda uygulanmaya başlanan ''doğum yardımı'' kapsamında başvuruların 15 Mayıs'tan itibaren alınmaya başlandığını hatırlattı.
Doğum yardımı başvurularının il müdürlüklerine ve sosyal hizmet merkezlerince alındığını bildiren İslam, hizmetin hızlı ve etkin sürdürülmesi için tüm kuruluşların gerekli desteği sağlaması gerektiği talimatını verdi.
Genelgeye göre, başvuru dilekçeleri il müdürlüklerine gönderilmek üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca da alınabilecek.
Bu vakıflar, doğum yardımı için başvuruda bulunan vatandaşın başvuru dilekçesini eksiksiz ve doğru doldurulduğunu kontrol ederek, yeni doğan çocuğa ait nüfus cüzdanı örneğini bulundukları il müdürlüğüne aynı gün içinde ivedilikle gönderecek.
15 MAYIS 2015'TEN ÖNCE DOĞANLAR İÇİN VERİLMEYECEK
Genelgede, başvuru dilekçelerinin alınması sırasında dikkat edilecek hususlara da yer verildi.
Buna göre, doğum yardımı 15 Mayıs 2015 ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmeyecek.
Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15 Mayıs 2015'ten önce doğmuş çocuklar sayılacak.
Doğum yardımı, annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye ödenecek. Ancak başvurular, anne adına baba ya da kanuni temsilci tarafından da yapılabilecek.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalandırılacak.
Öte yandan, doğum yardımı almak isteyen vatandaşlar başvuru dilekçesiyle,''Hakkında gerekli inceleme ve araştırmaların yapılmasını, beyan ettiği bilgilerin doğruluğunu, gerçek dışı beyanda bulunması veya düzenlenen belgelerin gerçeğe uymaması nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet vermesi halinde, yersiz ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 51. maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte alınan ödemeyi bir ay içinde iade etmeyi, gerçek dışı beyanda bulunması veya düzenlenen belgelerin gerçeğe uymaması durumunda hakkında TCK'nın ilgili maddeleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulmasını'' kabul ve taahhüt ettiğini belirtiyor.