KAMU
Af Neleri Getiriyor?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketinin müjdesini verdi. Öğrenciden esnafa, çiftçiden işadamına kadar 10 milyonuaşkın vatandaşın vergi, prim, idari para cezaları yeniden yapılandırılırken, faiz borcu da siliniyor. Devlet alacakları üzerindeki hacizleri kaldırıyor, 120 liranın altındaki cezalar siliniyor. Vergi, askerlik para cezası, öğrenci kredisi, trafik, köprü ve otoyol para cezalarına 18 aya kadar taksit imkanı getiriliyor.
100 MİLYARLIK MÜJDE Başbakan Erdoğan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun Genel Kurulu'nda tarihi barışın ayrıntılarını açıkladı. Esnaf odalarına kesilen para cezalarını sileceklerini belirten Başbakan Erdoğan, vergi dairesindeki kredi, harç alacaklarının yeniden yapılandırılacağını söyledi. Sosyal güvenlik prim alacakları, öğrenci kredi ve harçlarının yeniden yapılandırılacağını anlatan Erdoğan, gelir testine girmeyen 4 milyonvatandaşın borçlarını yeniden yapılandıracaklarını söyledi. Yeni düzenleme, devletin yaklaşık 100 milyar liralıkalacağını ilgilendiriyor.
10 SORUDA YAPILANDIRMA PAKETi
1- Hangi borçlar yapılandırma kapsamına giriyor?
30 Nisan tarihi itibariyle kesinleştiği halde ödenmeyen vergi, resim, harçlar ile faiz, cezai faiz, gecikme faizleri ve gecikme zamları yeniden yapılandırılıyor. Askerlik, nüfus, trafik para cezaları ile köprü ve otoyol kaçak geçiş, seçim para cezası gibi bazı idari para cezaları olmak üzere 20'yi aşkın kalemde yapılandırma öngörülüyor.
2- Ne zamana kadar başvurabileceğiz?
Vergi borçları için Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren 2 ay içinde, primler için de ayın başından geçerli olmak üzere 3 ay içinde başvuru yapılabilecek.
3- Sigorta priminde bir sınırlama var mı?
Nisan 2014 tarihi itibariyle çalışanlara ilişkin sosyal güvenlik primi, işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ödemeyenler, borcun aslını ödedikleri takdirde gecikme cezalarından kurtuluyor.
4- Kaç taksit imkanımız olacak?
Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeme yapabilecek. Bu kapsamda 6 taksit için yüzde 1.05, 9 taksit için yüzde 1.07, 12 taksit için yüzde 1.10, 18 taksit için yüzde 1.15 katsayısı uygulanarak ödeme yapacaklar. Taksitler 2'şer aylık taksitler halinde ödenecek.
5- Gecikme zamlarından vazgeçilecek mi?Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE'ye göre yeniden yapılandırılıyor. Kesilmiş olan vergi cezalarının ödenmemiş kısmının daTÜFE/ÜFE hesaplaması yapıldıktan sonra, yüzde 50'si ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden de vazgeçilecek. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmelerigerekecek.
6- KDV ve ÖTV cezaları da bu kapsamda mı?
Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecek.
7- Trafik cezalarına da af var mı?
Yeniden yapılandırma ile trafik cezaları da dahil olmak üzere 120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Trafikteki araçta sigara içen tiryakilere kesilen cezalar dışındaki trafik cezaları ya da kabahatler yasasına göre yazılmış ancak tebliğ edilmemiş olan 120 liranın altındaki cezalar gönderilmeyecek.
8- Alacaklar nedeniyle hacizler kalkacak mı?
Yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde; üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.
9- İdari para cezaları için bir takvim sınırı var mı?
30 Mayıs 2014'e kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50'si TEFE-ÜFE oranları esas alınarak ödenmesi halinde, cezanın kalan yüzde 50'si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.
10- Esnaf, çiftçi, sanatkâr da yararlanabilecek mi?
Kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkâr, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak. Söz konusu çalışanlarda prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk 4 ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek. (takvim)