KAMU
Aday memurların yıllık izinleri yanlış mı hesaplanıyor?
24 Kasım 2013, Pazar
Halen Adalet Bakanlığı'nda yeni ihdas olunana Adalet Uzman Yardımcılığı kadrosunda Temmuz 2013'ten itibaren çalışmaktayım. Öncesinde ise Şubat 2013-Temmuz 2013 dönemleri arasında kurum avukatı olarak çalışmıştım. Eylül 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştım. Araştırma Görevlisi olarak çalıştığım 4 buçuk aylık dönemi yıllık izne hak kazanmak için gerekli olan 1 yıllık 657'ye tabi kamu personeli olarak çalışma dönemine nasıl saydırabilirim? Bunun yanı sıra yıllık izin hakkını Ocak 2014'ten önce kazanıp 2014 yılında 40 günlük izin hakkına nasıl sahip olabilirim?
657 sayılı Kanun'un yıllık izni düzenleyen 102'nci maddesinde; 'Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir' hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm çerçevesinde, hizmetin bir yıl olması halinde yıllık izne hak kazanılabilmektedir ve yıllık izinler adaylığın kaldırılmasından bağımsızdır. Hizmet kavramı ise kazanılmış hak aylık hesabında değerlendirilen hizmet süresini ifade etmektedir. Aday memur olarak göreve başlayanlar bir sene görev yaptıktan sonra yıllık izne hak kazanmaktadır. Aday memurların, bir yıllık hizmet sürelerini tamamladıklarında içinde bulunulan yıla ait yıllık izin haklarını kullanabilecekleri gibi bir sonraki yıl içinde birleştirerek de kullanabilmeleri mümkündür.
Ancak, Vakıf Üniversitesinde görev yaptığınız süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde dikkate alınamadığı için yıllık izin hesabında da dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle 2013 yılı için bir yıllık süreniz dolmadığı için yıllık izin kullanamazsınız. Bununla birlikte, 2014 yılı için 20 günlük izin hakkınız olup, bunu 2014 yılı içinde kullanabileceğiniz gibi 2015 yılı içinde de kullanabilirsiniz.
Saatlik izinlerin yıllık izinden düşülmesi mümkün müdür?
Mesai saatleri içerisinde özel bir işimiz olduğunda, izin kâğıdı doldurup, işimizi hallediyoruz. Ancak, bu kullandığımız izinler toplanıp senelik izinden düşülüyor. Bu yapılan işlem yasal mıdır?
657 sayılı Kanun'un 103'üncü maddesinde yıllık izinlerin nasıl kullanılacağı düzenlenmiştir. Kanunun Mazeret İznini düzenleyen 104'üncü maddesinde ise; memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verileceği, belirtilen bu hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebileceği, zaruret hâlinde ise öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebileceği bu takdirde de, ikinci kez verilen bu iznin, yıllık izinden düşüleceği düzenlenmiştir.
Uygulamada saatlik izin veya yarım günlük izin kullandırılmasına sık sık rastlanmaktadır. Ancak, hangi izinlerin yıllık izinden düşeceği yukarıda yer verilen hükümde de görüleceği üzere açık olarak Kanunda yer almaktadır. Yıllık izinlerden ancak, mazeret izinlerinden 10 günden fazlası düşülebilmektedir. Ayrıca, mazeret izinlerinin de nasıl ve kimler tarafından verileceği açıkça belirtilmiştir. Yani Kanunda belirtilen amirlerden başkasının vermiş olduğu saatlik veya yarım günlük izinlerin mazeret izni olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi bunların da yıllık izinden düşülmesi mümkün değildir.
Sonuç olarak uygulamada idari izin olarak nitelendirilen izinlerin (mazeret izni olarak değerlendirilebilecekler hariç) yıllık izinlerden düşülmesi mümkün değildir. Bu konuda kanunen uygulama birliğini sağlamakla görevli olan Devlet Personel Başkanlığının bir tebliğle bu sorunu kökten çözecek bir düzenleme yapması gerekmektedir.
Kendisine hataen yıllık izin verilen aday memurun bu izni düşülebilir mi?
16 Aralık 2012 tarihinde aday memur olarak göreve başladım. Bana, müdürümüz izindeyken, 2013 Şubat'ta, adaylığım kalkmamış olmasına rağmen 10 gün yıllık izin verildi. Müdürüm izin dönüşünde bu iznimi 2014 yılında hak edeceğim izinden düşeceğini söyledi. Bu mümkün müdür?
657 sayılı Kanun'un Yıllık İzni düzenleyen 102'nci ve 103 üncü maddelerinde yıllık izinlerin nasıl kullanılacağı açıkça düzenlenmiştir. Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde, 16 Aralık 2012 tarihinde memuriyete başladığınız dikkate alındığında yıllık izne hak kazanma tarihinizin 16 Aralık 2013 tarihi olması gerekirdi. Ancak, kurumunuz size yanlışlıkla zamanından önce bir izin kullandırmıştır. Sonuç olarak, 2013 ve 2014 yıllarında toplam 40 gün izin kullanma hakkınızın olduğu dikkate alındığında, size yanlışlıkla kullandırılan iznin bu sürelerden düşmesi mümkün değildir. Çünkü, sizin 2013 yılı Şubat ayında kullandığınız izin yıllık izin değildir. Bununla birlikte yapılan işlemlerle ilgili olarak mesuliyeti bulunanlar hakkında disiplin işlemi yapılması mümkündür.
Görüleceği üzere, yukarıda açıklamaya çalıştığımız konularda zaman zaman kamu kurum ve kuruluşları farklı uygulamalar yapabilmektedir. Bu sorunların kökten çözümünde DPB kendine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve bu zamana kadar kendisine sorulan sorular ışığında bir tebliğ hazırlamalı ve uygulama birliğini sağlamalıdır. Devlet Personel Başkanı Sayın Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nun bunu yapabilecek birikime sahip olduğunu düşündüğümüz için böyle bir tebliğle hem DPB'nin iş yükü azalacak hem de bu Kurumun prestiji artacaktır. Bizden dost olarak önermesi, sizden de kolların sıvanması, gerisi Allah Kerim.
(Ahmet Ünlü/ Yeni Şafak)