KAMU
657 Sayılı Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapıldı
657 Sayılı Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapıldı
19 Ocak 2014, Pazar
Bugün yürürlüğe giren 6514 sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda da değişiklikler yaptı.
657 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerle, memurların ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyette bulunma yasağına ilişkin hususlar yeniden düzenlenirken, sağlık kuruluşlarında görev yapan bazı personelin nöbet ücretleri de artırılmış oldu.
Memurlar için yasaklanan faaliyetler düzenlendi
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen birinci fıkrasının son cümlesi ile ikinci fıkrası yeniden düzenlendi.
657 sayılı Kanunun “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlıklı 28 inci maddesinin bazı hükümleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İptal edilen hükümler aynı şekilde yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeyle;
-Memurların; mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açmasına yasak getirilmesi hususu yeniden düzenlendi.
-Memurların; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışmasına yasak getirilmesi hususu yeniden düzenlendi.
-Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevlerin, ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı kapsamı dışında olacağı yeniden düzenlendi.
Bazı personelin nöbet ücreti arttı
Yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenecek ücret %50 oranında artırımlı ödenecek.
Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere), unvanlarına göre belirlenmiş gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanan tutarda nöbet ücreti ödenmektedir.
Bugünden itibaren, nöbet ücreti ödemesinde değişikliğe gidildi ve yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için %50 daha fazla nöbet ücreti ödenecek.
Nöbet ücretlerinin 2014 yılındaki miktarı konusundaki haberimiz için tıklayınız…
6514 sayılı Kanunun bugün yürürlüğe giren ilgili hükümleri
MADDE 9 – 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilen birinci fıkrasının son cümlesi ile ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.”
“Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.”
MADDE 10 – 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Bu ücret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödenir.” (memurunyeri)